Ο Δημήτρης Στεργίου σημειώνει ότι πλέον μας δουλεύει και ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε ως βιώσιμο το σημερινό δημόσιο χρέος των 332 δις. ευρώ ή 180% του ΑΕΠ, ενώ εκείνο των 231 δις. ευρώ ή 128% του ΑΕΠ του 2009 είχε χαρακτηρισθεί  ως μη …«βιώσιμο» για να έρθει η τρόικα να μας …λεηλατήσει!!


Μετά  την Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, τώρα μας «δουλεύει» και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο επειδή τάχα οφείλεται σε μηχανισμούς με χαμηλά επιτόκια!

Δηλαδή, σήμερα, ύστερα από  βαθιά υπεροκταετή οικονομική κρίση, ύστερα  από τρία και βάλε Μνημόνια από … αντιμνημονιακές κυβερνήσεις, ύστερα από  «βαθύ» κούρεμα» συντάξεων και αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων, ύστερα από εφιαλτική ύφεση και ανεργία, ένα ελληνικό χρέος  332 το 2018 (εκτιμήσεις) δις. ευρώ ή 180% του ΑΕΠ (εκτιμήσεις) είναι βιώσιμο, ενώ  ένα δημόσιο χρέος μόλις  231 δις. ευρώ ή 128% του ΑΕΠ το 2019 δεν ήταν βιώσιμο και χρειάστηκε η «σωτήρια» επέμβαση της τρόικας, η οποία χορηγούσε αφειδώς  χρήματα στην Ελλάδα μέσω των περιβόητων Προγραμμάτων Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης (Μνημόνια) για να παίρνουν άνετα τις δόσεις των δανείων τους προς την Ελλάδα οι δανειστές!

Κι αφού λεηλατήθηκαν η ελληνική οικονομία, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι ελληνικές επιχειρήσεις, ύστερα από επτά χρόνια η κυρία Λαγκάρντ  παραδέχθηκε ότι «χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορεί να είναι βιώσιμο»!

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μας δουλεύει

Η διαπίστωση είναι καταθλιπτική και ας τα βλέπει τώρα ρόδινα ο κ. Ρέγκλινγκ. Οι Έλληνες μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, άνεργοι, φορολογούμενοι, φτωχοί, κοινωνικώς αποκλεισμένοι, εξουθενωμένα ελληνικά νοικοκυριά, θα εξακολουθούν να είναι δεσμώτες έως το 2059 στον «Καύκασο» του Μαξίμου και της Πλατείας Συντάγματος, τιμωρημένοι από κόμματα που αγιάζουν τα μέσα για τον σκοπό της  εξουσίας. Τα επίσημα στοιχεία είναι εκκωφαντικά και τα αποτελέσματα τραγικά, σε σημείο που, μετά την οικονομική κρίση, έχει κορυφωθεί και η κρίση θεσμών και  παιδείας,  που έχουν επισπεύσει το τέλος της Ιστορίας της Ελλάδος στο 2081!

Υπενθυμίζεται ότι  η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου  στην πρώτη Εισηγητική Έκθεση επί του Προϋπολογισμού του 2010 είχε χαρακτηρίσει αυτό το δημόσιο χρέος (231 δις. ευρώ ή 128% του ΑΕΠ) ως «μεγάλη μακροοικονομική ανισορροπία», ως  «Τιτανικό», ως «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» κι άλλα τέτοια ηχηρά τρομολαγνικά που προκαλούσαν συνεχώς τους αδίστακτους «διεθνείς κερδοσκόπους» σε τέτοιο σημείο που έκαναν στην αρχή και τους δύσκολους!

Θέλετε να υπενθυμίσουμε κι ένα άλλο «παραμύθι» – δούλεμα; Μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής  στις 26 Οκτωβρίου 2011 ο Γιώργος  Παπανδρέου μίλησε από τις Βρυξέλλες για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την απόφαση για «κούρεμα» στην Ελλάδα (βεβαίως, βεβαίως)  κατά 50%.

«Μία καινούρια μέρα ξημερώνει σήμερα για την Ελλάδα. Η κατανομή του βάρους αυτού είναι σοβαρή δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του άχθους μεταφέρεται στις τράπεζες. Αυτό εξασφαλίζει ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί στο 120% του ΑΕΠ και ότι η εικόνα που δίνεται στις αγορές είναι ότι το χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία και το 2012 δεν θα έχει πλέον πρωτογενή ελλείμματα και θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Τόνισε επίσης ότι από το 2012 μειώνεται το βάρος των επιτοκίων και ότι αυτό θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις..»

Δούλεμα, δούλεμα, δούλεμα, λοιπόν,  από όλους. Και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Υπομονή…

Πίνακας 1: Πανοραμική εικόναεξέλιξης του εφιαλτικού χρέους

2009

1ο Μνημόνιο

2ο Μνημόνιο

3ο Μνημόνιο

Μεγέθη

΄10

‘11

‘12

‘13

‘14

΄15

΄16

΄17

΄18

Χρέος (δις. ευρώ)

231

320

355

304

319

320

312

315

317

332

Χρέος (% ΑΕΠ)

128

148

170

157

175

179

177

181

179

180

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat, Κρατικοί προϋπολογισμοί, Τράπεζα της Ελλάδος, Δημήτρης Στεργίου (Βιβλία)

Υπενθυμίζεται ότι  η κυβέρνησηου Γιώργου Παπανδρέου  στην πρώτη Εισηγητική Έκθεση επί του Προϋπολογισμού του 2010 είχε χαρακτηρίσει αυτό το δημόσιο χρέος (231 δις. ευρώ ή 128% του ΑΕΠ) ως «μεγάλη μακροοικονομική ανισορροπία», ως  «Τιτανικό», ως «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» κι άλλα τέτοια ηχηρά τρομολογνικά που προκαλούσαν συνεχώς τους αδίστακτους «διεθνείς κερδοσκόπους» σε τέτοιο σημείο που έκαναν στην αρχή και τους δύσκολους!

Προηγούμενο άρθροΟ αχόρταγος Αλέξης Τσίπρας
Επόμενο άρθροΜανώλης Πρασανάκης: Πέρα από προπονητής, παιδαγωγός
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Ο Δημήτριος Στεργίου είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας το 1942 από αγρότες γονείς. Μετά την αποφοίτησή του με άριστα (πρώτος) από το Γυμνάσιο της Παλαμαϊκής Σχολής Μεσολογγίου το 1961, σπούδασε πολιτικές και οικονομικές και, στη συνέχεια, φιλοσοφικές επιστήμες. Από το 1966 έως το 1970 ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Τραπεζική και Οικονομοτεχνική Επιθεώρηση" και μελετητής-αναλυτής στο ομώνυμο "Οικονομοτεχνικό Κέντρο", που κατήρτιζε μελέτες χρηματοδότησης από τις τράπεζες επιχειρήσεων για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Το 1971 προσελήφθη στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ως συντάκτης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου", ενώ παράλληλα έγραφε μεγάλες κοινωνικοοικονομικές έρευνες στις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Τα Νέα". Το 1978 έγινε αρχισυντάκτης και στη συνέχεια διευθυντής Σύνταξης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" και αρθρογράφος-σχολιογράφος στα "Νέα" καθώς και υπεύθυνος της στήλης "Μικρο-Μακροοικονομικά" στο "Βήμα της Κυριακής". Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και έχει βραβευθεί από φορείς και οργανώσεις. Το 2000, ύστερα από τριάντα χρόνια, αποχώρησε από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και από τον τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" και ανέλαβε τη διεύθυνση του "Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής". Τώρα είναι συνταξιούχος.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.