Ο Κώστας Συλιγάρδος μιλά για την ιδιότυπη νέα σχολική χρονιά, αφού η μάσκα προστίθεται πλέον στα απαραίτητα αξεσουάρ των μαθητών. Το κουδούνι κτύπησε και κάνει έκκληση στους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά την αναγκαιότητα της για την υγεία τους.


Η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς ήταν και είναι πάντα μια ξεχωριστή μέρα για όλους μας.

Το πρώτο κουδούνι φέτος είναι κάπως διαφορετικό και μοναδικό εξ αιτίας της πανδημίας.

Ας προσπαθήσουμε ως γονείς να είμαστε σοβαροί. Ας εξηγήσουμε στα παιδιά μας με απλά λόγια ότι εκτός των άλλων υποχρεώσεων τους φέτος θα έχουν μια – δυο υποχρεωσεις παραπάνω.

Τα παιδιά μας δεν θα πάθουν απολύτως τίποτα αν απλά συνειδητοποιήσουν αυτό που θέλουμε και πρέπει να τους πούμε.

Ας κατανοήσουμε ότι το να φροντίζουμε για την υγεία μας είναι πολύ πιο σπουδαίο απ” οτιδήποτε άλλο. Κι ότι τα μικρά παιδιά, δεν κινδυνεύουν από τη μάσκα. Αλλά πολύ περισσότερο από την αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ίσως από την κατάχρηση του διαδικτύου.

Για τους εφήβους η οδήγηση χωρίς κράνος και ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα. Καθώς επίσης αλκοόλ και ουσίες, εγκυμονούν πολλούς  περισσότερους κινδύνους.

Δεν είναι το «τέλος του κόσμου»… Είναι απλά μια διαφορετική συνθήκη που χρειάζεται υπομονή και σοβαρότητα κυρίως από τους γονείς.

Είναι περιττή η προσπάθεια από κάποιους μη ειδικούς να πείσουν μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει με βάση τους κανόνες των ειδικών.

Κουδούνι με μάσκα, μύθους και πραγματικότητες

Είναι εξίσου ανόητο να ανάγουμε σε κόντρα με πολιτικά χαρακτηριστικά την εφαρμογή προστατευτικών μέτρων.

Είναι όμως περισσότερο επικίνδυνο να αυτοσχεδιάζουμε στην πλάτη των παιδιών μας. Και να αναζητούμε τα τρία λεπτά δημοσιότητας μέσα από τάχα μου τάχα μου αγανακτισμένους γονείς και ίσως καθηγητές που επαναστατούν μιας και το θεωρούν ιερή υποχρέωση.

Το σημερινό πρώτο κουδούνι είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί. Ότι ανήκουμε σε κοινωνίες έξυπνες. Όχι σε υπανάπτυκτους τρόπους ζωής όπου η πανδημία αντιμετωπίζεται με κολόνια λεμόνι και ούρα αγελάδας.

Εκτός κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι πραγματικά εκεί ανήκουν. Και ότι έτσι θα αντισταθούν στην παγκόσμια ελίτ των τσιπ και του χακαρίσματος… Αγνοούν βέβαια ότι και μόνο που έχουν πιστωτική κάρτα, κινητό τηλέφωνο και λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πάντες ξέρουν το τι νούμερο παπούτσι φοράνε. Που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Τι φάρμακα λαμβάνουν ή ακόμα και πότε οι γυναίκες είναι «αδιάθετες». (Από τα ψώνια του sm όπου αγόρασαν σερβιέτες. Και πλήρωσαν με κάρτα ή έκαναν πίστωση δωρο-πόντων στην κάρτα του πολυκαταστήματος).

Ας μην χάνουμε χρόνο λοιπόν σε ανοησίες.

Ας φερθούμε απλά όπως πρέπει.

Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν από μας ότι όσοι δεν προσαρμόζονται στα δεδομένα είναι καταδικασμένοι να ξεπεραστούν από αυτούς που όχι απλά  προσαρμόστηκαν αλλά πολύ περισσότερο το γρηγορότερο δυνατόν.

Καλή σχολική χρονιά.

Προηγούμενο άρθροΣε αδιέξοδο ο Ερντογάν
Επόμενο άρθροΚάποτε που η δημοσιογραφία ήταν αλλιώς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΛΙΓΑΡΔΟΣ
Ο Κώστας Γ. Συλιγάρδος είναι δημοσιογράφος, απόφοιτος σχολής (ΙΕΚ) Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Επικοινωνία της Αθήνας. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης. Εργάζεται στον χώρο των ΜΜΕ από το 1992 στην Αθήνα αλλά και στο Ηράκλειο. Στην Κρήτη έχει εργαστεί στο Κρήτη Tv (ως το 2000) και ως σήμερα στην τηλεόραση Creta ως παραγωγός ενημερωτικών εκπομπών και ως το 2009 ως Κεντρικός Παρουσιαστής του Δελτίου Ειδήσεων του σταθμού. Η συμπλήρωση των 27 χρόνων ραδιοφωνικής παρουσίας, τον βρίσκει στο Ράδιο Κρήτη όπου επιμελείται και παρουσιάζει την καθημερινή Εκπομπή «Πυξίδα» (09:00-11:00). Έχει εργαστεί παράλληλα στον έντυπο τύπο σε εφημερίδες και περιοδικά για αρκετά χρόνια σε διάφορες θέσεις ευθύνης, κι έχει εκδώσει ο ίδιος κλαδικά και θεματικά περιοδικά αλλά και ξενόγλωσσες εφημερίδες. Σήμερα είναι επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας του Κρητικού ειδησεογραφικού site flashnews.gr στην Ανατολική Κρήτη. Συνεργάστηκε κατά διαστήματα ως υπεύθυνος αλλά και σύμβουλος σε εκδοτικές εργασίες καθώς και σε τμήματα επικοινωνίας ιδιωτικών φορέων. Έχει διδάξει δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε παράρτημα Βρετανικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Το 2014 ήταν ο μόνος Έλληνας δημοσιογράφος που βραβεύτηκε σε διεθνές διαγωνισμό δημοσιογραφίας με το Ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας από τον όμιλο Γκριμάλντι στην Ρώμη της Ιταλίας, για το ντοκιμαντέρ του "Θαλάσσιοι δρόμοι".

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.