«Με απάτησες…», «…θέλω διαζύγιο», «…ποιος ξέρει με ποιές πόρνες κοιμόσουν», «…δεν σκέφτηκες ούτε το ότι μπορεί να κολλήσουν και τα παιδιά μας;;;…!!!», «…δεν ντρέπεσαι…!»…

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που ανταλλάσσουν τα ζευγάρια τα οποία έρχονται συχνά στο ιατρείο μου, με εκδήλωση θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων. Η εξάπλωση των ιών ΗPV, ειδικότερα κατά το τελευταίο διάστημα, προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς πρόκειται για ανθεκτικά και μεταδοτικά νοσήματα. Κάποιοι από αυτούς τους ιούς ενοχοποιούνται για εμφάνιση κακοήθειας στα γεννητικά όργανα.

Η αλήθεια είναι…

Η αλήθεια είναι πως, όντως η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ιού HPV. Η πλειονότητα των σεξουαλικά ενεργών γυναικών και ανδρών, θα μολυνθούν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους από κάποιο υπότυπο ΗPV. Επίσης, η άμεση δερματική επαφή με τη νοσούσα από HPV περιοχή αποτελεί ένα δευτερεύοντα, αλλά όχι σπάνιο, τρόπο μόλυνσης.

Ωστόσο…

Ωστόσο, ο χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωσή του, ποικίλλει από μερικούς μήνες μέχρι και 10 (ναι, ΔΕΚΑ) ολόκληρα χρόνια. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που θα κολλήσετε τον ιό, γίνεστε φορέας του, ακόμη κι αν δεν έχετε το παραμικρό σύμπτωμα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί καθένας, ο οποίος ακόμη και χωρίς να το ξέρει έχει γίνει φορέας του ιού, να εμφανίσει τα συμπτώματα σε ανύποπτο χρόνο. Για παράδειγμα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι «κουρασμένο» και δεν θα μπορεί πια να αντισταθεί στην εκδήλωση του ιού. Να ξέρετε επίσης πως ακόμη και τα άτομα που φέρουν άτυπες μορφές του HPV, μεταδίδουν επίσης τον ιό στους σεξουαλικούς τους συντρόφους. Συχνότατα, σε εκείνους που έχουν μολυνθεί από τον ιό, δεν είναι ορατή ούτε μακροσκοπική ούτε μικροσκοπική αλλοίωση.

Οπότε…

Αν ο/η σύντροφός σας, παρουσίασε κονδυλώματα, μη βιαστείτε να τον κατηγορήσετε. Είναι σύνηθες κάποιος να κολλά τον ιό κατά τη νεανική του ηλικία, να γίνεται φορέας της νόσου χωρίς καν να το γνωρίζει, αλλά να εκδηλώνονται τα συμπτώματα ως και 10 ολόκληρα χρόνια αργότερα!

Πόσοι ιοί HPV υπάρχουν;

Περισσότεροι από 120 τύποι ιών θηλωμάτων (HPV) που προσβάλλουν τον άνθρωπο, έχουν ταυτοποιηθεί σήμερα, ενώ διαρκώς ταυτοποιούνται και νέοι τύποι. Σαράντα (40) από αυτούς, θεωρούνται σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι και μάλιστα ανήκουν στα πλέον διαδεδομένα νοσήματα.

Πως μεταδίδονται οι ιοί HPV;

Συνήθης στόχος των ιών HPV, αποτελεί η βασική στιβάδα του επιθηλίου, όπου πραγματοποιούνται οι κυτταρικές διαιρέσεις. Η πρόσβαση των ιών στη στοιβάδα αυτή, εξασφαλίζεται μέσω μικροτραυματισμών του δέρματος, γι’ αυτό και η σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική ή/και πρωκτική) αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ιού διότι, εξαιτίας της τριβής, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν επιθηλιακές αμυχές. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων. Επίσης, ο ιός είναι δυνατόν να διεισδύει στα επιθηλιακά κύτταρα ενός υγιούς οργανισμού, τόσο μέσω τραυματισμών όσο και μέσω μικρών εκδορών του δέρματος ή του βλεννογόνου, μετά από δερματική επαφή με κάποιο μολυσμένο άτομο.

Οι ιοί HPV προκαλούν καρκίνο;

Οι HPV προσβάλλουν το πλακώδες επιθήλιο του δέρματος και των βλεννογόνων, συμπεριλαμβανομένων των βλεννογόνων του στόματος και του φάρυγγα, τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και τον πρωκτό. Αυξάνουν τη μιτωτική του δραστηριότητα και προκαλούν την εμφάνιση διαφόρων αλλοιώσεων, η φύση των οποίων εξαρτάται από την περιοχή του σώματος και του τύπου του ιού.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μια τυχαία κυτταρική μόλυνση δεν εξελίσσεται απαραίτητα σε φλεγμονή και παραμένει σε λανθάνουσα μορφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς τους ιούς ενοχοποιούνται για εμφάνιση κακοήθειας στα γεννητικά όργανα.

Αναλόγως του τύπου του ΗPV και των βλαβών που προκαλεί, οι ιοί χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, χαμηλού κινδύνου και μέτριου κινδύνου. Η ανάλυση της αλληλουχίας DNA των HPV βοηθάει στην ταυτοποίηση και κατηγοροποίηση τους και τελικά σε μια πρόβλεψη των πιθανών αλλοιώσεων που αναμένεται να εμφανιστούν στον άνθρωπο μετά από τη μόλυνση με κάποιον από αυτούς.

Μπορεί να διαγνωστεί ο ιός HPV π ρ ο τ ο ύ εμφανιστούν συμπτώματα;

Ο ιός που «καταστρέφει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις», ο ιός ΗPV, τώρα μπορεί να διαγνωστεί ΠΡΙΝ καν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι εμφανίσουν συμπτώματα.

Το καινοτόμο H.P.V DNA TEST

  • ανιχνεύει τον HPV έγκαιρα και με μεγάλη ευαισθησία
  • γίνεται συλλογή δείγματος από διάφορες περιοχές του σώματος
  • εντοπίζει εύκολα και ανώδυνα τον ιό σε επιθηλιακούς ιστούς
  • καθορίζει τον τύπο του ιού ΠΡΙΝ καν προκληθούν μορφολογικές αλλοιώσεις
  • επιτυγχάνεται άμεση διάγνωση
  • γίνεται ταυτοποίηση – κατηγοριοποίηση των ιών H.P.V
  • επιτυγχάνεται πρόβλεψη των πιθανών αλλοιώσεων που αναμένεται να εμφανιστούν
  • στοχεύει στην τάχιστη και κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση
  • ορίζονται οι περιπτώσεις που απαιτείται θεραπεία

Το Η.P.VDNA TEST αποτελεί την πλέον έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση για HPV για μια ζωή χωρίς φόβο, αλληλοκατηγορίες και αμφιβολίες…

Previous article«ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ» ΛΟΓΙΚΗΣ
Next articleΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΣΙΔΗΣ
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Καλοκασίδης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, οργάνωσε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και συμμετείχε επί μία πενταετία (1996-2000) στο εθελοντικό πρόγραμμα «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας με φοιτητές ιατρικής» παρέχοντας άμισθη καλοκαιρινή εθελοντική εργασία σε Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, εργαζόταν ως υπεύθυνος πρώτων βοηθειών στην ποδοσφαιρική ομάδα του νομού Θεσσαλονίκης «Ε.Π.Σ.Μ» Το 2009 ορκίστηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ έχοντας ολοκληρώσει την διατριβή του στο Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. , όπου υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης κατά τα έτη 2006-2011, συμβάλλοντας επικουρικά στη διδασκαλία φροντιστηριακών μαθημάτων Φαρμακολογίας στους φοιτητές. Συμπλήρωσε χρόνο ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του 424 Γ.Σ.Ν.Ε, ενώ παράλληλα υπηρέτησε ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Δερματολογικής Κλινικής του 424 Γ.Σ.Ν.Ε Συμπλήρωσε χρόνο ειδικότητας στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην Κρατική Κλινική του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στην Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Α.Π.Θ από το 2009 έως και σήμερα. Από το 2010 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης (reference) και εκπαιδευτής για την Αμερικανική εταιρεία ιατρικών laser LightAge για τον χώρο της Ευρώπης-Μέσης Ανατολής. Από το 2014 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης και εκπαιδευτής για την εταιρεία Abalase και συμμετέχει σε workshop επιμόρφωσης ιατρών που διοργανώνει η εταιρεία. Συμμετέχει σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια με ερευνητικές εργασίες και στρογγυλές τράπεζες, ενώ έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής, σε workshop και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια της «Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής» Έχει δημοσιεύσει 9 ιατρικές ερευνητικές εργασίες σε διεθνή Ιατρικά Περιοδικά στο χώρο της δερματολογίας, ενώ μετείχε στη συγγραφή 2 κεφαλαίων σε ιατρικά συγγράμματα στο χώρο της παιδιατρικής και της κλινικής διατροφικής. Διατηρεί ιατρείο στην Θεσσαλονίκη και υποκαταστήματα στο Βαθύ της Σάμου, την Κατερίνη και την Κέρκυρα.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.