ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ

Έτσι όπως πάμε τον κοινωνικό εμφύλιο δεν τον γλιτώνουμε! Χωρίς καμία μα καμία διάθεση κινδυνολογίας και με πλήρη επίγνωση της επικινδυνότητας της διαπίστωσης οφείλουμε να καταγράψουμε και στηλιτεύσουμε μια τάση υπαρκτή που καλλιεργείται εντέχνως με την εκούσια ή ακούσια συμμετοχή πολλών παραγόντων του δημόσιου βίου.

Εν αρχή, η …πρόγνωση διατυπώθηκε από επιστημονικά χείλη! Κάποιοι “επιστήμονες” από το εξωτερικό μελέτησαν τα νέα κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώνονται στη χώρα, έβγαλαν τα συμπεράσματα τους και ορισμένα ΜΜΕ έσπευσαν να τα παρουσιάσουν. Ποιος να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις ενός καθηγητή κοινωνικών και πολιτικών επιστημών που “συμπεραίνει” και ενός δημοσιογράφου που “αποκαλύπτει”; Ο καθένας, υποτίθεται, κάνει τη δουλειά του…

Για να επιβεβαιωθεί όμως το κακό σενάριο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να “κάνουν τη δουλειά τους” και οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Και την κάνουν! Το κράτος υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων και της επικείμενης επίσημης χρεοκοπίας της χώρας λαμβάνει μέτρα λιτότητας που αποδεδειγμένα οδηγούν επιχειρήσεις και εργαζόμενους στην απόγνωση. Δουλειές δεν υπάρχουν, το ρευστό στην αγορά στερεύει, οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι στην ανεργία. Επιχειρηματίες εξαναγκάζονται να ξεπουλήσουν τα “παραπανίσια” που συγκέντρωσαν μήπως και γλιτώσουν βιοτικό επίπεδο ή τη φυλακή και εργαζόμενοι που παραπανίσια δεν έχουν αναζητούν τα στοιχειώδη για την επιβίωση.

Σε καταστάσεις έκρυθμες αναζητείται ο υπαίτιος. Είναι οι πολιτικοί, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι ξένοι, η κακή μας η μοίρα; Κάποιος πρέπει να πληρώσει. Και συνήθως την πληρώνει ο πιο αδύναμος κρίκος. Ολόκληρες κοινωνικές ομάδες μπαίνουν στο στόχαστρο. Δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, ναυτεργάτες, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμφανίζονται οι “ευνοημένοι” του συστήματος. Οι κατηγορίες εκτοξεύονται συλλήβδην. Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς εξαιρέσεις, με αστήριχτες γενικεύσεις. Όπως και το έωλο “όλοι μαζί τα φάγαμε”! Εσχάτως, στο κάδρο μπήκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι αυτοί που διορίστηκαν με ρουσφέτι που συναλλάχθηκαν με την εκάστοτε εξουσία, που “τρώνε” χωρίς να προσφέρουν.

Και οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες τους πως αντιδρούν; Σπεύδουν να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες. Να προκαλέσουν την κοινή γνώμη. Να στραφούν με τις πράξεις τους εναντίον των συμπολιτών τους. Οι γιατροί κλείνουν τα νοσοκομεία, οι δικηγόροι τα δικαστήρια, οι ταξιτζήδες τα αεροδρόμια, οι ναυτεργάτες τα λιμάνια, οι αγρότες τις εθνικές οδούς και πάει λέγοντας. Ένας απίστευτος κοινωνικός κανιβαλισμός, χωρίς αρχή μέση και τέλος.

Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που “η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο…” και υποτίθεται πως ο λαός θα έπρεπε να είναι ενωμένος…

Previous articleΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ ΕΦΗΥΡΑΝ…
Next articleΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.