Υποθετικό σενάριο! Κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζουν το μεσοπρόθεσμο! Αυτομάτως, η Ελλάδα, χρεοκοπεί; Όχι ακριβώς. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Θα επακολουθήσουν πολλά άλλα για να φτάσουμε εκεί.

Κατ” αρχήν, αν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν θα ψηφιστεί. Υπάρχουν και εφεδρείες. Δηλαδή, βουλευτές άλλων κομμάτων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Που σημαίνει πως αν δεν φτάνουν τα “κουκιά” του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι “πρόθυμοι” θα βρεθούν για να τα συμπληρώσουν. Για αυτό κι ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε κι άλλα κόμματα να ψηφίσουν υπέρ της σωτηρίας της χώρας, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες τους.

Υπάρχει κι άλλο ενδεχόμενο. Η απόσυρση του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ απ” την ψηφοφορία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο αριθμός των απαιτούμενων ψήφων κατεβαίνει, κάτω του 151. Δηλαδή στην πλειοψηφία συν ένα, όσων ψηφίζουν ή δηλώνουν “παρών”. Θα βοηθήσει το ΚΚΕ μια τέτοια διαδικασία; Ήδη χθες έκανε πρόβα αποχώρησης. Από την άλλη, η Αλέκα Παπαρήγα έχει κι εκείνη υποστηρίξει πως η έξοδος της χώρας απ” την Ευρωζώνη, δεν συμφέρει… Συνεπώς, το Μεσοπρόθεσμο έχει …αερόσακους ασφαλείας και σε περίπτωση …πρόσκρουσης η βλάβη δεν θα είναι …θανατηφόρα.

Υποθετικό σενάριο, δυο! Το Μεσοπρόθεσμο καταψηφίζεται! Αυτομάτως, η Ελλάδα χρεοκοπεί; Όχι ακριβώς. Προϋπόθεση χρεοκοπίας είναι η μη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου. Είναι οι δανειστές μας αποφασισμένοι να τηρήσουν την απειλή τους. Ουδείς μπορεί να το ξέρει με βεβαιότητα. Όπως ένας παίκτης του πόκερ δεν γνωρίζει τα φύλλα του αντιπάλου του. Βεβαίως, υποθέσεις μπορούν να γίνονται. Αλλά, οι υποθέσεις εμπεριέχουν αβεβαιότητες και απρόβλεπτα. Άρα και ρίσκο.

Καταψήφιση του Μνημονίου εμπεριέχει ρίσκο. Μπορεί οι δανειστές να δώσουν τα λεφτά, όχι για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά για να μη υποστεί επικίνδυνους τριγμούς το σαθρό, έτσι κι αλλιώς, οικοδόμημα του ευρώ. Μπορεί όμως και εκ του λόγου αυτού, να δώσουν τα λεφτά. Για να φτάσουμε όμως εκεί θα προηγηθούν μέρες αγωνίες, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές και τις ικανότητες των προσώπων που θα χειριστούν την πολύπλοκη κατάσταση. Τους διαθέτει η ελληνική πλευρά; Αναμφισβήτητα, η έλευση του Ευάγγελου Βενιζέλου ενισχύει την ελληνική ομάδα. Αλλά ίσως χρειαστεί κάτι περισσότερο…

Η ζωή επιβεβαιώνει ή διαψεύδει υποθέσεις και σενάρια. Για την ώρα πάντως, βαδίζουμε με δεδομένο ότι οι δανειστές δεν θα δώσουν τα λεφτά και με δεδομένο ότι απλά “δεν υπάρχει εναλλακτική”, όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνστίνου.

Previous articleΟΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Next articleΠΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.