Το 2009 από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί στους Έλληνες πολίτες που έτυχε να τον ακούσουν ότι φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα, τη Δανία της Μεσογείου. Όσοι γνώριζαν την ιδιαίτερη συμπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο σκανδιναβικό μοντέλο, δεν εξεπλάγησαν. Πίστεψαν ότι ως μετέπειτα πρωθυπουργός θα επιδίωκε να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα.

Ένα μήνα μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου κατακτούσε την εξουσία, συντρίβοντας τον αντίπαλο του Κώστα Καραμανλή. Ασφαλώς, η υπόσχεση να μετατρέψει την Ελλάδα, μια μεσογειακή χώρα, σε σκανδιναβική δεν ήταν αυτή που έδωσε …αέρα στα πανιά του. Ήταν όμως μια αίσθηση νεοτερισμού που απέπνεε το εγχείρημα της διακυβέρνησης του, αλλά και μιας ελπίδας ότι επιτέλους η Ελλάδα θα ακολουθούσε το συγκεκριμένο πρότυπο ανάπτυξης και κράτους δικαίου που όμοιο του σπανίως συναντάται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης έμπαινε ψηλά! Στην πορεία η κυβέρνηση πέρασε από κάτω. Εκείνη η φράση του πρωθυπουργού – παρ” όλη την εντύπωση που προκάλεσε – σαν να παραγράφηκε. Πλην όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε από το μυαλό του, ως ανεφάρμοστο ή αχρείαστο, το σκανδιναβικό μοντέλο ή απλά η συγκυρία τον οδήγησε να …αναθεωρήσει την προτίμηση του.

Ό,τι κι αν συνέβη, η υπενθύμιση εκείνης της αναφοράς έχει πολιτική σημασία, αν δει κανείς, ως παράγωγο και παράδειγμα προς μίμηση του σκανδιναβικού μοντέλου, τη νορβηγική STATOIL – έναν κολοσσό στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων που σε ποσοστό 67% ανήκει στο νορβηγικό κράτος! Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση εξαναγκάζεται σε μαζικές αποκρατικοποιήσεις – πέραν όλων των άλλων μέτρων που επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία… – σε μια στιγμή που επιχειρείται συστηματικά η απαξίωση των άλλοτε κραταιών κρατικών επιχειρήσεων, που η διακυβέρνηση Σημίτη διακήρυττε ως “εθνικούς πρωταθλητές”, η STATOIL συνιστά άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σκανδιναβικής, κρατικής εταιρίας με ηγετική θέση στο χώρο που δραστηριοποιείται, με πρωτοποριακή τεχνογνωσία στην παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση, συμβατικών και μη υδρογονανθράκων, με αξιοσημείωτες διεθνείς συνεργασίες, με ογκώδη κύκλο εργασιών και ασφαλώς με μεγάλη κερδοφορία. Κερδοφορία όμως που συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Νορβηγών και της ευμάρειας της χώρας, καθώς τα κέρδη αποταμιεύονται και επενδύονται σε έργα σε όλο τον κόσμο μέσω ενός κρατικού ταμείου!

Δυο χρόνια μετά την αναφορά Παπανδρέου στη “Δανία της Μεσογείου”, η προτροπή “κάντο όπως οι Σκανδιναβοί” είναι εκ νέου επίκαιρη σε μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, αν και διαθέτει αξιοζήλευτο φυσικό και ορυκτό πλούτο…

Προηγούμενο άρθροΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
Επόμενο άρθροΟ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.