Η Αλεξάνδρα Λούτσου, σημειώνει ότι οι καθηγητές πήραν τα ηνία και μαζί με τους πραγματικούς ασθενείς, διασωλήνωσαν και την οικονομία και έβαλαν δικαίους και αδίκους στην εντατική του οικονομικού μαρασμού.


Συνοψίζοντας την εμπειρία των τελευταίων δύο και πλέον μηνών τείνει και ο πιο καλόπιστος και με θετική στάση πολίτης αυτής της χώρας να αναφωνήσει την ανωτέρω ρήση που αποδίδεται στον Otto von Bismarck.

Η πρόσφατη επιδημία, πανδημία, ή  Γ΄παγκόσμιος  πόλεμος (όπως το αποκαλεί ο καθείς, αναλόγως σε ποια θεωρία πιστεύει) έφερε στο προσκήνιο την λήψη ομολογουμένως δύσκολων αποφάσεων, επί των ανθρώπινων ζωών και της οικονομίας.

Η κάθε χώρα πήρε ή δεν πήρε τις αποφάσεις της, πήρε ή δεν πήρε τα μέτρα της και είναι υπόλογη απέναντι στην μοίρα της, την ιστορία της και τους ανθρώπους της.

Η δική μας επέλεξε όπως “περήφανα” λέει, τον άνθρωπο και όχι τα λεφτά (την οικονομία). Μοιραία και η δική της απόφαση θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, αφού, βεβαίως – βεβαίως, η κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και σεβαστή και δεν επιδέχεται φτηνά παζάρια.

Ακόμη και αν έχει να ζυγιστεί με την ζωή λίγων ή πολλών υπερηλίκων και ευπαθών ατόμων, με την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών – νέων – μεσηλίκων, εργαζομένων – αυτοαπασχολούμενων – επιχειρηματιών (ανάλογα και πάλι με την θεωρία που ο καθένας πιστεύει), που θα δυστυχήσουν το επόμενο διάστημα, σε μια ασθενική οικονομία που ήδη φυτοζωούσε, χωρίς παραγωγή, χωρίς προστιθέμενη αξία, βασισμένη στις  μεταπρατικές κουτσοϋπηρεσίες της και το …..γκαρσονηλίκι.

Ο κύβος ερρίφθη. Οι καθηγητές πήραν τα ηνία και μαζί με τους πραγματικούς ασθενείς, διασωλήνωσαν και την οικονομία και έβαλαν δικαίους και αδίκους στην εντατική του οικονομικού μαρασμού.

Τελικά, με  πρωταγωνιστή και κυρίαρχο τον πάνδημο φόβο στον άγνωστο ιό και τις συνέπειές του, αποδείχτηκε ότι το κλείσιμο της οικονομίας, ήταν η εύκολη υπόθεση.

Αφού γενικώς το κράτος, η κυβέρνηση και σύσσωμη η Δημόσια Διοίκηση, αυτοθαυμάστηκε, αυτοσυγχάρηκε και γενικώς …αυτοϊκανοποιήθηκε, συνεπικουρούμενη από ένθεν και εκείθεν καλές κριτικές, μαρτυρίες και κολακείες περί σωστών αντανακλαστικών, εγρήγορσης και πολλών θαυμασμών από τα συνήθη δουλικά μέσα επικοινωνίας, ακολούθως επιδόθηκε σε έναν αχταρμά  σωστών και λάθος αποφάσεων.

Τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα ντοκτορά των στελεχών (καθηγητών) της Δημόσιας Διοίκησης και των Υπουργείων απέχουν έτη φωτός από τις ανάγκες τα θέλω και τα πρέπει των ανθρώπων που μάχονται στην πραγματική  οικονομική αρένα και που θα μπορούσαν και μέσω των επαγγελματικών  εκπροσώπων τους να δώσουν πολύτιμη βοήθεια, στήριξη και κατευθυντήριες γραμμές.

Έτσι ακολούθησε ένα πραγματικό αλαλούμ αποφάσεων με κλεισμένες, μη κλεισμένες, με πληττόμενες και μη πληττόμενες επιχειρήσεις, με άλλους αντί άλλους ΚΑΔ, με  επιδόματα και μη επιδόματα, με στήριξη και στην ουσία μη στήριξη, με οριζόντια μέτρα που άφησαν κόσμο και κοσμάκη εκτός και δυσαρέστησαν ακόμη περισσότερους.

Για την οικονομία του κειμένου θα φέρω μόνο τρία ερωτήματα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν.

1) Ποια είναι η βοήθεια όταν δίνεις 800 ευρώ σε μία επιχείρηση (με αριθμό λιγότερο των 20 εργαζομένων), που την κλείνεις για 2 μήνες και παράλληλα την αφήνεις να πληρώνει το 60% (που το βρήκαν άραγε αυτό το ποσοστό!!!!!!) του ενοικίου;

Υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που πληρώνουν δύο-τρείς -πέντε-δέκα και δεκαπέντε χιλιάδες ενοίκιο τον μήνα. Με μηδενικό τζίρο σε εισπράξεις ,  με ταυτόχρονη χρέωση όλων των άλλων εξόδων (ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΝΕΡΟ – ΕΦΚΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ κλπ κλπ) τις αφήνεις να πληρώσουν και το 60%(!!!!!!)του ενοικίου;

Συμποσούμενα τα ανωτέρω κονδύλια κάνουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Τι να  κάνουν τα 800ευρώ; Σαν να προσπαθείς να κλείσεις την ενός μέτρου τρύπα που άνοιξε στα ύφαλα του καραβιού που χτύπησε στην ξέρα με ένα κομμάτι πανί.

2) Με ποιο άραγε σκεπτικό αποκλείστηκαν οριζοντίως από έστω και αυτά τα 800 ευρώ οι επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους και πολλές ΑΕ που κατά βάση είναι οικογενειακές και με ελάχιστους τζίρους; Για τους καθηγητές – φωστήρες σημαίνει ότι αυτές είναι πλούσιες;

3)Σε μία  αλυσιδωτή οικονομία όπου η κάθε δραστηριότητα είναι συνάρτηση άλλων, όταν η ανταλλαγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών είναι τόσο άμεσα εξαρτώμενη, διαπλεκόμενη και πολυδαίδαλη πώς ξεχωρίζεις κλειστές-πληττόμενες και μη πληττόμενες επιχειρήσεις, όταν και αυτές ακόμη που ήταν ανοιχτές κοιτούσαν τα ταβάνια, λόγω μηδενισμού της οικονομικής  ζωής ??????

Και μετά …ήρθαν οι μέλισσες!!

Με ανοιχτο – κλειστή την οικονομία και με όλο τον χρόνο να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανέναρξης, ζούμε πλέον πάλι στην ζώνη του λυκόφωτος με τις αλαλούμ αποφάσεις των “καθηγητών” περί  “επανόδου στην κανονική ζωή”!!!!!!!!!

Ανοιχτός  ο Γερμανός και η μπουτίκ στην Ερμού-κλειστός ο Γερμανός και η μπουτίκ του εμπορικού κέντρου. Ανοιχτός ο Κωτσόβολος να πουλάει κινητά, αλλά όχι ψυγεία. Ανοιχτή μία επιχείρηση και κλειστή μία άλλη με σχεδόν ταυτόσημους ΚΑΔ. Με μισούς επιβάτες το αεροπλάνο, αλλά πριν και μετά την πτήση όλοι παστωμένοι στο ίδιο λεωφορείο. Πλεξιγκλάς και αποστάσεις στα γραφεία και τις επιχειρήσεις, αλλά ο ένας επάνω στον άλλον στο τρόλεϋ.  Ανοιχτό το καφέ να πουλάει πακέτο, αλλά όχι ανοιχτό για καθήμενους έστω και με αποστάσεις.

Ανοιχτές οι επιχειρήσεις και τα μάρκετ με 10 άτομα ανά 100τ.μ αλλά ένας να μπαίνει και ένας να βγαίνει στις τράπεζες , ΔΕΗ, ΟΤΕ  και αλλού και ας συνωστίζεται ο κόσμος στα πεζοδρόμια του 1 μ. πλάτους.

Ανοιχτά τα beach bars, αλλά μόνο πακέτο και όχι ποτά και ας έρθει ο ιός με φαγητά και ποτά  που θα κουβαλήσουν ανεξέλεγκτα από έξω όσοι θα πάνε.

Ανοιχτές οι επιχειρήσεις αλλά αν πάς σε άλλη πόλη να κλείσεις δουλειά δεν έχει αεροπλάνο, δεν έχει καράβι, δεν έχει ξενοδοχείο να μείνεις. Άρα δεν πάς.  Άρα δεν δουλεύεις.

Ανοιχτά σε λίγο τα τουριστικά καταλύματα κλπ αλλά με νοσοκομειακούς όρους, άρα ασύμφορα να λειτουργήσουν, αλλά και εσύ δεν πας αν είναι να ζεις σε τέτοιο περιβάλλον.

Τα παραδείγματα μπορούν να συνεχισθούν μέχρι τελικής πτώσεως.

Θεέ μου τι ζούμε; Το αλαλούμ και η υπερβολή σε όλο του το μεγαλείο.

Καθηγητές τρείς και εχάθη η πατρίς.

Και για να μην αδικούμε μόνο τους δικούς μας, δυστυχώς “καθηγητές” υπάρχουν απ’ ό,τι φαίνεται παντού.

Στο μεταξύ τα δύσκολα έρχονται…………

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.