Η Αλεξάνδρα Λούτσου μιλά για την χαμένη γοητεία της Αθήνας. Για τη φθορά που επέφερε στο ιστορικό κέντρο η παρακμή. Και για το άλμα που τελικά έγινε όταν κάποιοι “ήρωες” επιχειρηματίες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους…


Πριν χρόνια περπατώντας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας οι εικόνες που αντίκριζες ήταν αυτές που πολλές πόλεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να κρύψουν.

Δυστυχώς όμως στην δική μας πρωτεύουσα όσο και να ήθελες να πλανέψεις το βλέμμα σου ήταν χαμένος κόπος. Κτίρια εγκαταλειμμένα, ετοιμόρροπα με μόνιμους κάτοικους τεράστια τρωκτικά και έντομα, πλατείες και περιοχές γκέτο, ναρκομανείς, εκδιδόμενες, παράνομους μετανάστες, άστεγους, ζητιάνους, βρώμικα πεζοδρόμια.

Μία πόλη που ανά τους αιώνες γοήτευε με την ιστορία της, το ιστορικό κέντρο της δεν είχε τίποτε να σε γοητεύσει, να σε σαγηνεύσει. Mία απέραντη ανθρώπινη χωματερή, που στοιχειώνει τις μνήμες!

Η απόλυτη φθορά και παρακμή

Και κάπου εκεί ξαφνικά κάτι κινείται… «Ήρωες» επιχειρηματίες αποφασίζουν να πάρουν στα χέρια τους την αναβάθμιση της περιοχής… πιστεύουν, ονειρεύονται, σχεδιάζουν κινήσεις. Επιχειρηματίες κάθε ηλικίας αλλά κυρίως νέοι έχουν αποφασίσει, να αναπτύξουν σημαντικά τις εγκαταλελειμμένες παρακμάζουσες αυτές περιοχές.

Αναμφισβήτητα το ιστορικό κέντρο βρίσκεται σε μα περίοδο αναπροσαρμογής.

Καινούργια μαγαζιά, πρότυπες και καινοτόμες επιχειρήσεις, ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι, επικεντρώνουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον, προχωρούν σε ανακαινίσεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων, δημιουργούν πρωτοποριακά πρότζεκτ.

Όλα δείχνουν ότι η αναβάθμιση είναι γεγονός, μόνο οι κακεντρεχείς γκρινιάρηδες δεν μπορούν να το δουν. Η ασφάλεια σιγά, σιγά επανέρχεται, ενισχύονται οι προοπτικές να αναγάγουν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας εξαιρετικό και ελκυστικό προορισμό.

Και ενώ όλα εξελίσσονται γρήγορα: γιατί σημαντικό είναι να « κάνεις άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά» όπως λέει ο Οδυσσέας Ελύτης…….

Και ενώ η ελπίδα κορυφώνεται και η προσπάθεια συνεχίζεται, με κόπο, μόχθο, αγώνα, χρήμα, έρχεται η εποχή του κορονοιού…..και το ιστορικό κέντρο παύει να γοητεύει.

Ήρωες επιχειρηματίες έκαναν το άλμα

Μαγαζιά και επιχειρήσεις κλειστές, δρόμοι ερημωμένοι, βρώμικοι, απόλυτο σκηνικό «έρημης πόλης». Άνθρωποι εξαρτημένοι από παράνομες ουσίες κάνουν πάλι την εμφάνισή τους στις αυλές, στις εισόδους των κτιρίων, τις καταλαμβάνουν και τις κάνουν στέκι τους.

Η κατάσταση «σκοτώνει» για μία ακόμη φορά το ιστορικό κέντρο. Αρκούσαν δύο μήνες για να φτάσουμε σχεδόν εκεί που ξεκινήσαμε…

Όμως κύριοι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιποί φορείς του Κράτους: «Οι ρίζες είναι για να βγάζουμε κλαδιά και όχι να επιστρέφουμε σ΄αυτές». (Κατερίνα Γώγου)

Μας είπατε κλείστε τα μαγαζιά σας, τις επιχείρησης σας για το καλό της δημόσιας υγείας, συμφωνήσαμε και το κάναμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό… και εσείς τι κάνατε;;;

Τίποτε απολύτως!!!! Δεν προστατεύσατε καν αυτά που με δυσκολία δημιουργήσαμε για εμάς, για εσάς, για την πόλη της Αθήνας, για την Χώρα μας!!!

Δεν μπορέσατε για μία ακόμη φορά να κάνετε το αυτονόητο να διατηρήσετε, να προστατεύσετε αυτό που εμείς, όχι εσείς,  καταφέραμε!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΑΣ!!!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.