Στις, 6η Ιουνίου 1944, οι δυνάμεις των Συμμάχων επέστρεφαν στην Ευρώπη. Η πτώση του Τείχους του Ατλαντικού ήταν η αρχή του τέλους της εθνικοσοσιαλιστικής παράνοιας! Χρειάστηκαν άλλα 45 χρόνια για να καταρρεύσει το Τείχος του Βερολίνου και μαζί του η κομμουνιστική παράνοια.

Σήμερα, 71 χρόνια μετά την ήττα του εθνικοσοσιαλισμού και 27 χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, η Δύση είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι ακόμη μεγαλύτερες!

Σε ένα -αναμενόμενο, μάλλον- ιστορικό de ja vu, η Μέση Ανατολή έρχεται στο προσκήνιο. Βεβαίως, δεν έφυγε ποτέ, αλλά στην παρούσα συγκυρία δεν είναι τα «εσωτερικά» της προβλήματα και η σύγκρουση Ισραηλινών-Αράβων που την καθιστούν διακεκαυμένη ζώνη. Σήμερα, η επαναφορά της ως σημείου παγκοσμίου γεωπολιτικής τριβής καθιστά την περιοχή μακράν σημαντικότερη από οποτεδήποτε. Μια προσεκτική ματιά στο χάρτη σε συνδυασμό με μια ουσιαστική ανάλυση των πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων οδηγεί σε -εκ πρώτης- απίστευτα συμπεράσματα! Η κατάσταση θυμίζει την περίοδο της λήξεως του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν διαμορφώθηκαν οι σημερινές σφαίρες επιρροής και τέθηκαν στο χάρτη οι γραμμές που ακόμη σήμερα ορίζουν σύνορα. Μια μικρή -αλλά εμβριθής- έρευνα στους χάρτες της εποχής, κυρίως αυτούς που δεν ίσχυσαν, μπορεί να δείξει την μελλοντική διαμόρφωση της περιοχής. Νέα σύνορα χαράσσονται, νέα κράτη αναδύονται, νέες συμμαχίες κυοφορούνται, αλλά οι αρχές της γεωπολιτικής παραμένουν αναλλοίωτες!

Ζούμε πολύ σημαντικές μέρες, που, μάλλον θα αποδειχθούν ιστορικές.

[quote text_size=»small»]

Το βρετανικό δημοψήφισμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον του τύπου, αλλά νομίζω ότι δεν είναι το πλέον σημαντικό γεγονός. Εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει η ενεργός άρθρωση του αγγλοσαξωνικού κόσμου με την Ευρώπη ενώ η βρετανική παρουσία στην Μεσόγειο θα είναι συνεχώς εντονότερη από κοινού με αυτή των Η.Π.Α. Άλλωστε, οι Ναυτικές Δυνάμεις δεν έλλειψαν ποτέ από την περιοχή μας, δεν θα λείψουν τώρα που -για πρώτη φορά- ανατρέπονται οι συμφωνίες που καθόρισαν την πορεία του πλανήτη τα τελευταία 100 έτη.

[/quote]

Ίσως, μάλιστα, η βρετανική αποχώρηση οδηγήσει την Ε.Ε. σε μια επιτάχυνση της διαδικασίας μεταβάσεως από το Διακυβερνητικό στο Ομοσπονδιακό μοντέλο. Οπωσδήποτε, ελπίζω να συμβάλλει στην μεγαλύτερη αυτογνωσία κυβερνήσεων και λαών αντί να οδηγήσει στην ανάδειξη ακραίων εθνικιστικών και λαϊκίστικων δυνάμεων, που αδυνατούν να αντιληφθούν την μεγάλη εικόνα και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ιστορίας! Ίσως, μια ανασκόπηση της ελληνικής ιστορίας, προ 100 ετών, να τους δώσει ένα καλό παράδειγμα ατυχών εκλογικών αποτελεσμάτων και αυτοκτονικών πολιτικών αποφάσεων που οδηγούν σε εθνικές καταστροφές. Μάλιστα, οι εξελίξεις των επομένων μηνών ίσως οδηγήσουν σε αποκατάσταση της γεωπολιτικής ισορροπίας που δεν κατέστη δυνατή λόγω των αυτοκτονικών μας λαθών τότε…

Στο σημερινό ιστορικό de ja vu η χώρα μας -φύσει και θέση Ναυτική Δύναμη- μπορεί να έχει τις ίδιες, ίσως και μεγαλύτερες, ευκαιρίες από αυτές του 1919…

– Δυστυχώς, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία έχουμε την χειρότερη δυνατή κυβέρνηση, αλλά και ένα τραγικό και αποτυχημένο πολιτικό και πολιτειακό σύστημα. Μικρές έως ανύπαρκτες οι διαφορές με την κατάστασή μας προ 100 ετών!

– Ευτυχώς, όμως, το ιστορικό ανάλογο του καταστροφικού αποτελέσματος των εκλογών του 1920 έχει ήδη συμβεί με τις αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 καθώς και με το φολκλορικό δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου: το σύγχρονο ΟΙΚΑΔΕ έχει ήδη ηττηθεί, έστω και αν οι φορείς του ακόμη κυβερνούν και δεν προβλέπεται να δικασθούν, ούτε να στηθούν στον τοίχο και ελπίζω να μην χρειασθεί να γίνει! Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο διχασμό όσο και αν θα το ήθελαν ανόητοι Κυρίτσηδες για να ικανοποιήσουν τις ιδεοληψίες του, όσο και αν το προσπαθεί ο κάθε Καμμένος για να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση!

…το τραγικό είναι ότι δεν υπάρχει Βενιζέλος!

Υ.Γ. Δεν είμαι γεωπολιτικός αναλυτής, ούτε και θα γίνω. Το σημερινό κείμενο είναι αποτέλεσμα σκέψεων που μου δημιούργησε η εξαιρετική ανάλυση του κ. Ιωάννη Θεοδωράτου, διάλεξη του οποίου είχα την τιμή να παρακολουθήσω σήμερα.

Previous articleΤΑ ΑΙΤΙΑ «ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Next articleΣΥΝΤΑΓΜΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ ΓΙΑ ΝΔ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι άγαμος και ζει στο Παγκράτι. Από το 1988 εργάσθηκε ως στέλεχος ή/και ως σύμβουλος διαφόρων εταιριών, επί χρηματοπιστωτικών κυρίως θεμάτων, ενώ από το 2007 είναι επί κεφαλής της ομάδος χρηματοπιστωτικών συμβούλων INTERACTION FINANCE. Επιμελήθηκε και διαμεσολάβησε για τη χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων με συνολικά κεφάλαια της τάξεως των είκοσι πέντε εκατομμυρίων -25.000.000- ευρώ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχειρίσεως και αναδιαρθρώσεως προβληματικών επιχειρήσεων, αποτιμήσεων και εξαγορών/συγχωνεύσεων. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων αναδιαρθρώσεως & αναχρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και έχει διδάξει σε σειρά σεμιναρίων με θέμα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την διαχείριση κρίσεως κλπ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων χρηματοπιστωτικής διαχειρίσεως, φορολογικού σχεδιασμού, συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, διαχειρίσεως ακινήτων, ανωνύμων εταιρειών κλπ. Είναι έφεδρος εν εφεδρεία Λοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε σε παραμεθόριες μονάδες και επιτελεία ενώ έλαβε μέρος σε ασκήσεις εφεδρείας και διοργανώσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδεύθηκε στη Σχολή Πεζικού. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια ενώ τα τελευταία 10 έτη έχει ενεργή πολιτική δράση στο πλαίσιο της Δεξιάς Παρατάξεως. Έχει σταθεί ενάντια στο λαϊκισμό, αλλά και στον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό. Πιστεύει στον αληθινό, εθνικοπατριωτικό, φιλελευθερισμό και όχι στους δήθεν φιλελευθέρους που κρύβουν μόνον αριστερές και εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες. Εργάζεται με σκοπό την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, δηλαδή ένα νέο σύνταγμα και πολίτευμα πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών, αυξημένης λαϊκής κυριαρχίας και ευθύνης των πολιτών. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να εισαχθεί ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα ώστε να απαλειφθεί η διπλή φορολόγηση, η οποία συνιστά «νόμιμη κλοπή» και επιβαρύνει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να συνοδευθεί από μια γενναία και οριστική μακροχρόνια ρύθμιση, η οποία -χωρίς να χαρίζει τίποτα σε κανέναν!- θα δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα όποια πραγματικά μας χρέη προς το δημόσιο, χωρίς παράλογες προσαυξήσεις και χωρίς την κλοπή του ΕΝΦΙΑ!

1 COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.