Ενώ οι διεθνείς συσχετισμοί δυνάμεων και επιρροών αλλάζουν, το Ισραήλ μπαίνει με αξιώσεις στο νέο γεωπολιτικό παίγνιο. Έτσι, το Σάββατο που πέρασε, συνοδευόμενος από 180 επιχειρηματίες της χώρας του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προσγειώθηκε στο Νέο Δελχί όπου με ιδιαίτερη τιμή έγινε δεκτός από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Ξένοι παρατηρητές εντυπωσιάστηκαν από την θερμότητα της υποδοχής. To γεγονός προοιωνίζει μία στενή σχέση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη που είναι πλέον η Ινδία. Μία δύναμη που εκτιμάται ότι το 2025 θα κατέχει άνετα την τρίτη θέση στον κόσμο. Πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ, με τέταρτη την Ιαπωνία.

Εκτιμάται επίσης ότι, παρά την αρνητική ινδική ψήφο στον ΟΗΕ για το θέμα των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, η Ινδία θα επανέλθει στο θέμα αυτό, το οποίο κάθε άλλο παρά λήξαν είναι.

Για το Ισραήλ, όμως, σήμερα, λόγω της έντονης εξωστρέφειας της οικονομίας του, προέχει η οικονομική και εμπορική συνεργασία με την Ινδία. H οποία πέρυσι αγόρασε από το Ισραήλ 830 εκατ. δολλάρια αμυντικό υλικό.

ΙΣΡΑΉΛ ΙΝΔΊΑ ΣΥΜΜΑΧΊΑ

Κατά τον οικονομολόγο Νταν Καταρίβας, που είναι ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Εργοδοτών του Ισραήλ, η Ινδία είναι μία πολλά υποσχόμενη αγορά. Έχει ανάγκη από υψηλή τεχνολογία. Από αμυντικό εξοπλισμό. Από συστήματα επεξεργασίας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και αγροτική τεχνογνωσία. «Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ περισσότερο από αγορά είναι ένας σημαντικός πόλος ειρήνης και ανάπτυξης. Εκεί προσφεύγουν επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο για να αποκαταστήσουν σχέσεις συνεργασίας. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι οι ισραηλινές και άλλης εθνικότητας επιχειρήσεις να εργάζονται από κοινού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα δε σε τομείς του μέλλοντος…». Αυτά μάς είπε ο Ισραηλινός οικονομολόγος.

Είναι έτσι πολύ πιθανόν η ινδο-ισραηλινή συνεργασία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην διεθνή οικονομική πραγματικότητα. Αν δε, λάβουμε υπ’ όψιν μας ποιες είναι οι επιδόσεις των δύο χωρών στον τομέα της πληροφορικής και όχι μόνον.

Ας σημειωθεί ότι το Ισραήλ διατηρεί πολύ καλές οικονομικές σχέσεις και με την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η θέση του είναι ιδιαιτέρως ισχυρή από πλευράς συμμετοχής του στις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Ίσως δε η διάσταση αυτή να υπαγορεύει και τα ανοίγματα της Σαουδικής Αραβίας προς την κυβέρνηση του Β. Νετανιάχου.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

Previous articleΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Next articleΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΜΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΝΤ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.