Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Τεχνολόγος Πληροφορικής at
Ο Βασίλης είναι Τεχνολόγος Πληροφορικής & Δικτύων. Γεννήθηκε και ζει στην Κόρινθο. Σπούδασε Τηλεπληροφορική και Διοίκηση στο ΑΤΕΙ Ηπείρου, έκανε ένα μεταπτυχιακό στις Επικοινωνίες Δεδομένων (MSc in Data Communications - U of Kingston) και ένα μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές, στην κατεύθυνση της Διακυβέρνησης (MA in International Relations and Policies - Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με υποτροφία υψηλής ακαδημαϊκής επίδοσης στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών από το Επιμελητήριο Κορινθίας). Είναι επίσης πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων του ΕΚεΠις, επιπέδου Β’, και κάνει μαθήματα σχετικά με τα γνωστικά του αντικείμενα. Ήδη από το 1998 αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και blogs για πολιτικά, κοινωνικά και τοπικά θέματα, ενώ συμμετέχει ενεργά στην «Κοινωνία των Πολιτών» και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, Pinterest κτλ). Διατηρεί την ιστοσελίδα balafas.gr στην οποία υπάρχει πλήθος άρθρων, προτάσεων, θέσεων και παρεμβάσεων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Εργάζεται στο Τμήμα Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί στη Motor Oil Hellas, στον Ο.Τ.Ε., στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κορινθίας και αλλού. Έχει ασχοληθεί ή ασχολείται, επίσης, με τον Προσκοπισμό, το θέατρο, τη διοργάνωση παρουσιάσεων βιβλίων, τη μουσική και το ραδιόφωνο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
ιντερνετ εξ ουρανου

ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ

Όταν πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα οι γονείς έψαχναν να βρουν πως μπαίνουν οι πιτσιρικάδες στο Facebook χωρίς να έχουν μονάδες ή πακέτο σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω κινητού, εκείνοι χαμογελούσαν εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι δεν ήξεραν το «κόλπο» του zero facebook. Επρόκειτο περί μιας «προσφοράς» του Facebook κατόπιν συμφωνίας με τις εταιρίες που ουσιαστικά χωρίς να έχεις ίντερνετ, μπορούσες να μπεις σε μια «compact» μορφή του Facebook. Η εποχή που το Facebook φερόταν ως πάροχος ίντερνετ για τον εαυτό του είχε ξεκινήσει.

Και προς τα εκεί πάει η δουλειά. Ο δαιμόνιος Mark έχει σκεφτεί να αλλάξει τη λογική. Δεν θα πρέπει κάποιος να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ για να έχει πρόσβαση στο Facebook, αλλά το αντίστροφο. Έχοντας κάποιος πρόσβαση στο Facebook, θα έχει πρόσβαση στο ίντερνετ έστω και μέσα από αυτό.

Αυτές τις μέρες το Facebook τεστάρει το «Aquila», ένα drone «αεροπλανάκι» με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα Boeing 737, αλλά πολύ πολύ ελαφρύτερο, το οποίο σκοπεύει να μοιράσει ίντερνετ (και πρόσβαση στο Facebook) σε περιοχές που δεν μπορούν να έχουν υποδομές διαδικτύου. To bodly go where no internet has gone before, για να δανειστούμε και λίγο … Star Trek.

Όσο και αν σας κάνει εντύπωση υπάρχουν πολλές περιοχές στον πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο, σε ηλεκτρικό ρεύμα, σε νερό. Θα έχουν σύντομα όμως Facebook για να ποστάρουν selfies και άλλες ομορφιές, πιθανώς και κάνα ποίημα copy-paste της Κικής Δημουλά.

Το αεροπλανάκι τρέφεται με ήλιο και σύντομα θα σας εξηγήσουμε και με ποιο τρόπο σχεδιάζει ο Mark να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος.

Οι τεχνικοί λένε ότι οι δοκιμές ακόμα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, όμως το γεγονός ότι αυτές τις μέρες με δικές του αναρτήσεις ο Zuckerberg διαρρέει τα νέα, δείχνει ότι μάλλον η υλοποίηση βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο επισήμως λένε οι τεχνικοί.

Θα αναμένουμε νεότερα λοιπόν.

Πηγή: livescience.com.