Ολοένα και χοντραίνει η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Προχθές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ελληνικού καναλιού ευρείας ακροαματικότητας ο βασικός σχολιαστής ισχυρίσθηκε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη περίπτωση δημοκρατικής χώρας όπου το ΔΝΤ επιχειρεί διείσδυση χωρίς τανκς (!) και για τούτο θέλει να περάσει τα αντιλαϊκά του μέτρα μέσα από ασθενείς κυβερνήσεις και στρατευμένους βουλευτές σ” αυτό τον σκοπό. Βαριά κουβέντα. Την ίδια ώρα στο Ευρωκοινοβούλιο Γερμανός βουλευτής παραπονέθηκε ότι καλλιεργείται κλίμα μίσους προς τη χώρα του, για να του απαντήσει Αγγλος ευρωβουλευτής: «Εσείς οι Γερμανοί ωθήσατε την Ιταλία και την Ελλάδα να σας μισήσουν. Σας παρουσιάζουν στις εθνικές τους ειδήσεις σαν καρικατούρες, ντυμένους με στολές ναζί». Πολύ βαριές κουβέντες επίσης.

Αυτό που επίσης ανησυχεί αυτό τον καιρό είναι η προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του λόγου στο internet. Παρά το γεγονός ότι εντός αυτού κρύβονται κατά 90% σκουπίδια πάσης φύσεως, πορνογραφικό υλικό, φρουτάκια, παράνομα αντιγραμμένες ταινίες, τραγούδια και κάθε λογής «μπούρδες» που γράφει ο καθένας, συνωμοσίες, και σενάρια φαντασίας, εντούτοις για όποιον ξέρει να ξεχωρίζει το internet περιέχει «και» την αλήθεια. Ή, ορθότερα, τη δυνατότητα ανεπηρέαστης διερεύνησης της αλήθειας. Και πάνω απ” όλα μάς επιτρέπει να επικοινωνούμε ελεύθερα και να προσφεύγουμε σε όλο τον κόσμο με τον ταχύτερο και πιο ανέξοδο τρόπο.

Στους σημερινούς καιρούς, όπου δοκιμάζεται η δημοκρατία με απειλές κάθε είδους, φαίνεται ότι σε ορισμένους δεν αρέσει και δεν βολεύει η ύπαρξη του internet όπως λειτουργεί σήμερα. Παράδειγμα: Αν το ΔΝΤ εξύφανε μια τέτοια συνωμοτικού τύπου εξέλιξη σε βάρος της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία του ιnternet στη διερεύνηση αυτού του θέματος. Αλλά αυτό προσπαθούν ορισμένοι κύκλοι να το περιορίσουν.

Το τελευταίο πείραμα έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου επιχειρείται να περάσει νέα νομοθεσία. Οι υποστηρικτές της λένε ότι θα προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα και τη διάχυση πληροφοριών ακατάλληλων για τους ανήλικους. Οι πολέμιοι λένε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία απειλεί την ελευθερία του λόγου και της καινοτομίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στον κόσμο. Από το 1995, όταν εμφανίσθηκε το εμπορικό internet και άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία στον κόσμο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, στην Τουρκία, σε αραβικές και άλλες χώρες, πάντα με διάφορα προσχήματα, γίνονται προσπάθειες να σιγήσουν ορισμένες φωνές.  Ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι σαφείς οι προσπάθειες για την επιτήρηση των ψηφιακών επικοινωνιών και κυρίως για να είναι περισσότερο ανιχνεύσιμη η επικοινωνία.

Previous articleΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ
Next articleΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κώστας είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήθελε να γίνει Αρχαιολόγος αλλά σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. Το 1979 προσλήφθηκε ως Ελεγκτής στην μετά είκοσι χρόνια «δολοφονηθείσα» ελεγκτική εταιρία Arthur Andersen. Από τότε πήρε το δρόμο της επιχειρηματικής οργάνωσης και της πληροφορικής. Άρα τον Αύγουστο του 2011 συμπληρώνει 32 χρόνια έντονης επαγγελματικής εμπειρίας στην πρώτη γραμμή των θεμάτων εκσυγχρονισμού και οργάνωσης των επιχειρήσεων. Τα τελευταία 22 χρόνια είναι επιχειρηματίας της τεχνολογίας. Έχει εμπειρίες συνεργασίας μέσα από εκατοντάδες εταιρίες και οργανισμούς σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Βουλγαρία, η Γερμανία και άλλες, όπου λειτούργησε ως προμηθευτής και σύμβουλος υπηρεσιών και λογισμικού. Για δυο χρόνια υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.