Προωθημένες συζητήσεις στο παρασκήνιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Τα δε δύο μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, φροντίζουν σχεδόν καθημερινά να τροφοδοτούν τη δημόσια συζήτηση με σχετικές πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ζυμώσεων με σκοπό μια πρόταση σε κοινή βάση που θα εξυπηρετεί εξίσου τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς.

 

Το θέμα φαίνεται πως βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ και στη Συγγρού αναγνωρίζουν την ανάγκη βελτιωτικών κινήσεων στο εκλογικό σύστημα, προκειμένου να καταστεί αναλογικότερο, πιο ορθολογικό και να αντιμετωπίσει εξόφθαλμες στρεβλώσεις όπως π.χ. η αχανής Β΄ Αθηνών, για την οποία προτείνεται το «σπάσιμό» της σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες.
Συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά τονίζουν, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση, πέραν του εκλογικού νόμου, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.
Από την άλλη, για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ η αναγκαιότητα παρεμβάσεων στο υπάρχον μοντέλο παρουσιάζεται επιτακτική και επείγουσα, γι” αυτό και η διαρκής αναμόχλευση του ζητήματος από ηγετικά τους στελέχη, καθώς και από τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Η επίμαχη συζήτηση δεν μπορεί, εξάλλου, να μη συνδεθεί με την έκδηλη ανησυχία που αφορά το μέλλον των δύο κομμάτων και ιδίως του ΠΑΣΟΚ, το οποίο -υπό το βάρος των αντιδημοφιλών μέτρων που στηρίζει- πιέζεται έτι περαιτέρω στα ποσοστά του σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, με το φάσμα ακόμη και της μη εισόδου στη Βουλή να προβάλλει ως πιθανό ενδεχόμενο, κατά την εκτίμηση μερίδας πολιτικών αναλυτών.
Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι διεργασίες, φιλολογικού περιεχομένου προς το παρόν, περί εκλογικής συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ως μέσου για την πολιτική τους διάσωση και για να τους δοθεί η δυνατότητα να αντέξουν στην αυξημένη πόλωση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την οπτική της Ιπποκράτους, το ζήτημα των τροποποιήσεων στον εκλογικό νόμο «τίθεται εκ των πραγμάτων», καθώς η εμπειρία της κρίσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια οδηγεί στη διαπίστωση ότι χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας.
Μάλιστα, ως εκδοχή προς διαβούλευση αφήνεται να διαρρεύσει η πρόταση, το μπόνους των 50 εδρών να επιμερίζεται στα κόμματα που δεσμεύονται να συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ζητήσει την κατάργηση του 3%, ενώ στον αντίποδα θα εισηγηθεί την ψήφο των αποδήμων μέσω των πρεσβειών.
Εκ μέρους της Αγίου Κωνσταντίνου, πηγές προσκείμενες στον Φώτη Κουβέλη έλεγαν ότι το εκλογικό σύστημα είναι ώριμο να αλλάξει και η ΔΗΜΑΡ ξεκινά αυτή την περίοδο να διαμορφώνει την πρότασή της από μηδενική βάση, «στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος».
Ωστόσο, διέψευδαν ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με ΠΑΣΟΚ και μέγαρο Μαξίμου, αρνούμενοι τον χαρακτηρισμό του «λαγού» που τους αποδίδεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

 

 

Previous articleΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ
Next articleΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ!!!!!!!!!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ
Ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο αλλά οι σειρήνες της πρωτεύουσας τον μάγεψαν και από το 2000 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «αιώνιος» φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου. Πολιτικό ον, κατά την αριστοτέλεια λογική, θεωρεί το γράψιμο πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.