Η εικόνα που διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων για την Ελλάδα δεν απέχει και πολύ απ” την πραγματικότητα.

Την αδυναμία ή/και ανικανότητα δηλαδή του πολιτικού κόσμου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα και την απροθυμία του ελληνικού να υποστεί νέες θυσίες που επί του παρόντος δεν έχουν αντίκρισμα.

Τα παραπάνω συνοπτικά συνιστούν μια ανησυχία που διακατέχει Βερολίνο και Βρυξέλλες για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών – πόσο δε μάλλον που σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σαφώς αυξητική τάση των αντιμνημονιακών κομμάτων. Είναι μάλιστα ανησυχία που αυξάνει, όσο τα δυο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν σοβαρές αδυναμίες να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ορθότητα των επιλογών τους, για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του Μνημονίου.

Προ ημερών, όταν το Βερολίνο έδινε τη συγκατάθεση του για τη διενέργεια εκλογών, υπήρχε η εντύπωση πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα κατάφερναν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία – ακόμα και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών που θα τους έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Τις τελευταίες μέρες όμως η εντύπωση που διαμορφώνεται είναι διαφορετική. Όχι μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 βουλευτών τίθεται σε αμφισβήτηση, αλλά ακόμα κι αυτή των 150!

Υπό αυτές τις συνθήκες οι δανειστές ανησυχούν και αναρωτιούνται αν είναι σώφρον στην παρούσα συγκυρία να διακινδυνευτεί η προσφυγή στις κάλπες. Αυτός είναι κι ο λόγος που τις τελευταίες μέρες ακούγονται ψίθυροι πως οι εκλογές μπορεί και να αναβληθούν – την περασμένη εβδομάδα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ακούστηκε να λέει πως η χώρα έχει τώρα άλλες προτεραιότητες και πως οι εκλογές δεν είναι απ” αυτές…

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να εξηγήσουν, εξίσου πειστικά στον κόσμο, τον λόγο που θα τις αναβάλουν. Όπως βεβαίως και να διαχειριστούν πολιτικά τις εύλογες αντιδράσεις που θα προκύψουν απ” τα άλλα κόμματα. Μάλιστα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κινδύνευε να επιδεινώσει την πολιτική κατάσταση, να διευρύνει το χάσμα πολιτικής εκπροσώπησης και λαϊκής βούλησης. Με απλά λόγια, τυχόν αναβολή των εκλογών να γυρίσει ως μπούμερανγκ εναντίον των δυο μεγάλων κομμάτων.

Αποκρυπτογραφώντας την παραπάνω κατάσταση, τα αντιμνημονιακά κόμματα διαβλέπουν εντατικοποίηση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ διακινδυνεύουν εκτιμήσεις (σιωπηρές για την ώρα) ακόμα και για προβοκάτσιες που θα οδηγήσουν σε εκτεταμένα επεισόδια κι εντέλει αναβολή των εκλογών ή διενέργειας τους μέσα σε κλίμα εκφοβισμού και αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων.

Previous articleΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΚΥΡΙΕ!
Next articleNOT ENOUGH INFLATION
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.