Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Π. ΑΓΕΛΑΡΑΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Π. ΑΓΕΛΑΡΑΚΗΣ

Ο Απόστολος είναι δικηγόρος. Γεννήθηκε στην Καβάλα στις 29.09.1967.
Ολοκλήρωσε την βασική και μέση εκπαίδευση στην πόλη της Καβάλας.
Το έτος 1986, κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων, εισήχθη στο τμήμα Νομικής, της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής το έτος 1991, με βαθμό 7,74 «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ».
Αμέσως μετά το βασικό του πτυχίο, κατόπιν εξετάσεων, πέτυχε την εισαγωγή του, στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Α.Π.Θ., απ’ όπου αποφοίτησε από τον Κλάδο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, με βαθμό « ΑΡΙΣΤΑ ».
Το έτος 1993 έλαβε την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος Δικηγόρου, μετά από εξετάσεις στο Εφετείο της Θράκης.
Έκτοτε διατηρεί με την σύζυγό του, που ασκεί το αυτό επάγγελμα, Δικηγορικό Γραφείο στην Καβάλα, ασχολούμενος με διάφορα είδη υποθέσεων.
Οι υποθέσεις με τις οποίες κατά κύριο λόγο ασχολείται, καλύπτουν, μία ευρύτατη θεματολογία προβλημάτων, της σύγχρονης οικονομικής ζωής, και αφορούν κυρίως, ζητήματα διοικητικού, αστικού, εμπορικού, τραπεζικού, κοινωνικοασφαλιστικού και εν γένει δικαίου των επιχειρήσεων.
Συνεργάζεται ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος με διάφορες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες της Καβάλας. Τυγχάνει από το 1994 έμμισθος νομικός σύμβουλος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων & Λιπαντικών Ν.Καβάλας, των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας Center T.V. και ΕΝΑ CHANNEL. Για τέσσερα εξάμηνα δίδαξε στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Καβάλας, σε σπουδαστές και σπουδάστριες του ιδρύματος, εμπορικό, αστικό και φορολογικό δίκαιο. Δίδαξε επίσης στο Δημοτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Καβάλας ως επιμορφωτής ανηλίκων. Από το θέρος του 2007 συνεργάζεται με το Δήμο Καβάλας με σχέση πάγιας έμμισθης εντολής.
Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά καθώς επίσης και χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή σε περιβάλλον, Windows χειριζόμενος όλα τα προγράμματα του Microsoft Office, Internet explorer, κτλ.
Το έτος 1992, συμμετείχε ως ομιλητής σε τριήμερο συμπόσιο του Πνευματικού Ιδρύματος Γεωργίου Α.Παπανδρέου με θέμα: «Γεώργιος Παπανδρέου. Διαχρονική παρουσία και δράση στην ελληνική πολιτική ζωή 1907 - 1968». Τίτλος της παρουσίασής του «Γεώργιος Παπανδρέου, μία κορυφαία πολιτική παρουσία των Κεντρώων Κυβερνήσεων 1950 - 1951», για την οποία υπήρξε και δημοσίευση στον τιμητικό τόμο που εξέδωσε το Ίδρυμα.
Έχει ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, υπηρετώντας την θητεία του στο Σώμα Εφοδιασμού και Μεταφορών του Στρατού Ξηράς.
Είναι έγγαμος από το έτος 1992 με την επίσης Δικηγόρο Καβάλας, Χαρίκλεια Μπουρλάη και ήδη πατέρας τριών τέκνων ηλικίας 14,5 και 13 και 7 ετών αντίστοιχα.
Είναι οργανωμένο μέλος του ΠΑΣΟΚ από το έτος 1994, ενώ το 1998 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον τότε υποψήφιο Δήμαρχο Καβάλας και σήμερα βουλευτή του Κινήματος Μ. Τιμοσίδη. Συμμετείχε ενεργά σε όλα τα συνέδρια και συνδιασκέψεις του Κινήματος τα τελευταία έτη. Το 2005 εξελέγη Γραμματέας της Δ.Ο. Καβάλας και μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Κατά την διάρκεια της θητείας του (2005 – 2008) μετείχε στη Συντονιστική Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής, ενώ υπήρξε υπεύθυνος τύπου και επικοινωνίας καθώς και άλλων τομέων του οργάνου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εξελέγη Δήμαρχος Καβάλας ο υποψήφιος του Κινήματος Κ. Σιμιτσής με ποσοστό 62%. Σήμερα τυγχάνει μέλος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Καβάλας καθώς και Συντονιστής Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Ν.Καβάλας.
Αγαπημένες ασχολίες: Διάβασμα, συλλογή βιβλίων, μουσική όλων των ειδών (ιδιαίτερη προτίμηση στο baroque, latin jazz), περιηγητικός τουρισμός, πεζοπορία μεγάλων αποστάσεων, ορειβατικές διαδρομές.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Π. ΑΓΕΛΑΡΑΚΗΣ
η τιμη του πετρελαιου θερμανσησ και τα εκατερωθεν επιχειρηματα

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Στον απόηχο του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, που ήλθε ως γεγονός να επισκιάσει όλα τα άλλα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, θα ήθελα να καταγράψω ορισμένες σκέψεις μου, σχετικά με την διαφαινόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, προ πολλού δημοσιευθείσα – με τη μορφή προφανώς της έντεχνης διαρροής προς αξιολόγηση αντιδράσεων – και μηδέποτε διαψευσθείσα από υπεύθυνα κυβερνητικά χείλη.

Η ανάγκη της είσπραξης εσόδων οδηγεί όπως φαίνεται στην, κατά την άποψή μου άφρονα, απόφαση της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης, στην εξίσωση της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης.

Ως «αντιστάθμισμα» μελετάται η μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο κίνησης, ενέργεια που θα μειώσει τη τιμή του κατά 5 ή 6 λεπτά το λίτρο, κίνηση ωστόσο που δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την κατά τους επαϊοντες εκτίναξη της τιμής του στα 1,30 € ανά λίτρο, εν όψει και της συνήθους τα τελευταία χρόνια αύξηση της διεθνούς τιμής των καυσίμων κατά τη χειμερινή περίοδο.

Τα επιχειρήματα – που πάντα μέσω διαρροών και δημοσιογραφικών πληροφοριών – προβάλλονται από πλευράς της κυβέρνησης και των στελεχών της είναι πολλά και αξιοπρόσεκτα:

1. Με την κατάργηση του μειωμένου Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα αποτραπεί η μετάταξη από τον χαμηλό 11% στον υψηλό 23% συντελεστή Φ.Π.Α. εκατοντάδων προϊόντων και υπηρεσιών λαϊκής κατανάλωσης που θα επιβαρύνουν τον ήδη βεβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

2. Την έκπτωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης, απολαμβάνουν τόσο τα χαμηλά εισοδήματα όσο και οι έχοντες και κατέχοντες, πράγμα που παραβιάζει την αρχή της ισότητας των πολιτών στα δημόσια βάρη .

3. Η ανάγκη για έσοδα είναι αδήριτη και δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στις επιταγές του μνημονίου, διότι τα χρήματα της τρόϊκας «πολλοί εμίσησαν» πλην όμως ουδείς τα αποποιήθηκε .

4. Με την κατάργηση του Ε.Φ.Κ. και την εξίσωση των τιμών πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης, εξαλείφεται το λαθρεμπόριο και η συνήθης λογική πολλών συμπαθών κατηγοριών συμπολιτών μας, που αγόραζαν μεν το πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο Ε.Φ.Κ. αλλά το χρησιμοποιούσαν όχι για θέρμανση των κατοικιών τους αλλά για τις επαγγελματικές τους ανάγκες, ενώ πλείονες εξ αυτών, με παράλογες αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργείων, χρησιμοποιούσαν το «κόκκινο» πετρέλαιο ανάγκες αυτού του είδους ταυτό- χρονα δε λάμβαναν και επιστροφή Φ.Π.Α.

Ομολογώ πως τα επιχειρήματα είναι αρκετά και σοβαρά. Όμως αν τα εξετάσουμε το καθένα χωριστά, διαπιστώνουμε σοβαρές ελλείψεις:

Α. Η κατάργηση του μειωμένου Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης, μπορεί μεν να αποτρέψει την μετάταξη σωρείας προϊόντων στον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α., πλην όμως θα επιφέρει μείζον πλήγμα στους ήδη πολλαπλά βεβαρυμένους και πληττόμενους από τον πληθωρισμό, την ανεργία και την έλλειψη ρευστότητας οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί βασικό αγαθό, ειδικά για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που το χειμώνα δεν έχουν το εύκρατο κλίμα της Αττικοβοιωτίας ή της Αχαϊας και πολύ περισσότερο της μαγευτικής και λεβεντογέννας Κρήτης που τόσο αγαπούμε εμείς οι κάτοικοι της Μακεδονίας. Το επίπεδο της ζωής των πολιτών, που θα στερηθούν ένα πολύτιμο για τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αγαθό, θα καταβαραθρωθεί.

Β. Πράγματι τον Ε.Φ.Κ. απολαμβάνουν τόσο τα χαμηλά εισοδήματα, όσο και οι έχοντες . Μήπως όμως το ίδιο δε συμβαίνει και με το Φ.Π.Α. που είναι φόρος κύκλου εργασιών ; Διευκρινίζεται με την ίδια ακριβώς λογική πως το χαμηλό Φ.Π.Α. τον απολαμβάνουν και οι χαμηλόμισθοι και οι έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Γ. Πράγματι μόνον οι αιθεροβάμονες μπορούν να αμφισβητούν τις ευθύνες συγκεκριμένου κόμματος για τα χάλια στα οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας, παράταξης που δεν διστάζει να συνάπτει «ανίερες» και λαϊκίστικες συμμαχίες με δυνάμεις που τοποθετούνται contra στο μνημόνιο (βλ. Ν.Δ.) . Όμως πιθανή κατάργηση του μειωμένου Ε.Φ.Κ. θα φέρει άραγε τα πολυπόθητα έσοδα που τόσο έχει ανάγκη το κράτος; Μήπως αντ’αυτού υπάρξει σημαντική υστέρηση με μείωση της κατανάλωσης, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και με τα άλλα υγρά καύσιμα οι τιμές των οποίων εκτοξεύθηκαν λόγω φορολογίας, δεδομένου ότι οι φόροι άγγιξαν σχεδόν τα 2/3 της τιμής τους;

Δ. Τι θα γίνει άραγε με τα φτωχά νοικοκυριά; Θα σώσει την κατάσταση η χορήγηση επιδόματος με τους συνήθεις – ράθυμους ρυθμούς του Δημοσίου και των δυσλευτουργούντων υπηρεσιών του, που ως επί το πλείστον αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τη συνήθη καθημερινότητα; Και ποια η τύχη χιλιάδων μικρομεσαίων που σήμερα τα φέρνουν δύσκολα, οι οποίοι λόγω εισοδηματικών κριτηρίων δεν θα δικαιούνται επιδόματος  Θα τους κάνουμε και αυτούς νεόπτωχους υποβαθμίζοντας και άλλο την ποιότητα της ζωής τους;

Ε. Το λαθρεμπόριο πράγματι εξαλείφεται με την κατάργηση του μειωμένου Ε.Φ.Κ. Πλην όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει το δόγμα «πονάει κεφάλι – κόψει κεφάλι»  Υπάρχουν άλλες λύσεις, έξυπνες, σύγχρονες και ψηφιακές, που μπορούν να αποτρέψουν σε βαθμό εξάλειψης τη λαθρεμπορία στο πετρέλαιο, όπως τα ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά συστήματα εισροών εκροών σε όλες τις εγκαταστάσεις εμπορίας και διανομής  πετρελαιοειδών, εν όψει άλλωστε του γεγονότος πως όλα τα καύσιμα «βγαίνουν» από τα διυλιστήρια άρα μπορούν με ευχέρεια και χρήση νέας τεχνολογίας να ελεγχθούν . Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση.

Δεν είμαι σίγουρος ότι οι απόψεις μου θα εισακουσθούν. Παρά ταύτα απευθύνω έκκληση στη νέα Κυβέρνηση να το ξανασκεφθεί. Υπάρχει χρόνος και υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, που και τα έσοδα διασφαλίζουν και το συνεχώς πληττόμενο επίπεδο της διαβίωσης του μέσου Έλληνα διασφα- λίζουν, αποτρέποντας μία περαιτέρω με άγνωστες συνέπειες χειροτέρευσή του.