Η τεχνολογία κάνει ελκυστική την ενασχόληση στη βιομηχανία

0
3159
Ο Δημήτρης Βέργαδος θίγει ένα κομβικό ερώτημα. Πως η βιομηχανία γίνει ελκυστική στους νέους. Η τεχνολογία, ίσως να είναι το κίνητρο ή ο σύμμαχος για νέους που νιώθουν οικεία με την καινοτομία και μπορούν να διακρίνουν τα επαγγέλματα με μέλλον... new deal
Ο Δημήτρης Βέργαδος θίγει ένα κομβικό ερώτημα. Πως η βιομηχανία γίνει ελκυστική στους νέους. Η τεχνολογία, ίσως να είναι το κίνητρο ή ο σύμμαχος για νέους που νιώθουν οικεία με την καινοτομία και μπορούν να διακρίνουν τα επαγγέλματα με μέλλον... new deal

Ο Δημήτρης Βέργαδος θίγει ένα κομβικό ερώτημα. Πως η βιομηχανία γίνει ελκυστική στους νέους. Η τεχνολογία, ίσως να είναι το κίνητρο ή ο σύμμαχος για νέους που νιώθουν οικεία με την καινοτομία και μπορούν να διακρίνουν τα επαγγέλματα με μέλλον…


Η συζήτηση για την ανάγκη διαφοροποίησης του παραγωγικού προτύπου της χώρας μας, έχει ανοίξει. Ως συνέπεια και της υγειονομικής κρίσης, είναι αναγκαία και μπορεί να γίνει ουσιαστική. Η ενίσχυση του παραγωγικού μείγματος με περισσότερη μεταποίηση, βιομηχανία και τεχνολογία είναι εφικτή. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στην εξίσωση συμπεριλάβουμε τον ανθρώπινο παράγοντα.

Βασική προϋπόθεση για τη βιομηχανική επανεκκίνηση είναι να γίνει ο τομέας της παραγωγής πιο ελκυστικός για τους νέους ανθρώπους. Γιατί, πέρα από τα ελλείμματα και το κενό στην απασχόληση, η βιομηχανία σήμερα δεν αποτελεί, δυστυχώς, την πρώτη επιλογή. Παρά τις ευκαιρίες που προσφέρει.

Επαγγέλματα με μέλλον

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΕΒ με θέμα «επαγγέλματα με μέλλον» είχε ως σκοπό να φωτίσει νέους επαγγελματικούς δρόμους με επίκεντρο την παραγωγή. Μέσα από προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που σταδιοδρομούν σε σημαντικές εταιρείες στη χώρα μας, αναδύεται ένας κόσμος διαφορετικός, αλλά και πολύ δημιουργικός: αυτός της παραγωγής.

Η γνωριμία του ευρύ κοινού και κυρίως των νέων ανθρώπων με τις ειδικότητες του στελέχους ποιοτικού ελέγχου, τεχνικών αυτοματισμών, δικτύων και εξωστρέφειας, και όχι μόνο, καλύπτει αναμφισβήτητα ένα ουσιαστικό κενό. Οι θέσεις στη βιομηχανία, που αντέχουν και αμείβουν καλύτερα, μπορούν να κινητοποιήσουν νέους και να τους εμπνεύσουν επαγγελματικά.

Είναι αλήθεια ότι οι «δουλειές» μέσα στη βιομηχανία και γενικότερα στην παραγωγή χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια. Πολλές φορές εσωτερική πειθαρχία και ρουτίνες. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πρότυπα εξωστρέφειας και εύκολης προβολής, δεν είναι εύκολο να ακολουθήσει ένας νέος μια τεχνική εργασία. Πόσο μάλιστα σε έναν χώρο παραγωγής.

Η τεχνολογία ανοίγει δημιουργικούς δρόμους στη βιομηχανία

Το πρόβλημα δε της έλλειψης ελκυστικότητας της εργασίας στη βιομηχανία, ειδικά στο πιο τεχνικό επίπεδο, δεν θεωρείται μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στις ΗΠΑ αναζητούν προγράμματα και τρόπους για να κάνουν ελκυστική την εργασία στη βιομηχανία.

Η καλύτερη ανταμοιβή δεν αρκεί. Χρειάζεται να αναδειχθεί και ένα στοιχείο δημιουργικότητας που θα εμπνεύσει. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας στην παραγωγή αποτελεί στο σημείο αυτό σημαντικό σύμμαχο. Οι νέοι που νιώθουν πιο φιλικά προς τις νέες τεχνολογίες, υιοθετούν καλύτερα τις νέες καινοτομίες και εφαρμογές.

Για παράδειγμα, η ρομποτική τεχνολογία. Η εφαρμογή της δεν συνιστά μόνο παράγοντα ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Σε όρους παραγωγικού αποτελέσματος είναι παράγοντας και όρος συγχρόνως για την προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Δυναμικό που αντλεί ικανοποίηση από την πρόσδεση με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Κίνητρο η καινοτομία

Κατά μια έννοια, αυτό συμβαίνει και σε θέσεις εργασίας που αφορούν και τις υπηρεσίες. Τα νέα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας προσελκύουν εργαζόμενους που έχουν θέληση να μάθουν. Ακόμη και να πειραματιστούν.

Επομένως, στο σημερινό περιβάλλον των διαρκών αλλαγών, που ανατροφοδοτεί η σύγχρονη τεχνολογία, ο πλέον ασφαλής τρόπος για να αναβαθμίσουμε την ελκυστικότητα της παραγωγής είναι οι επενδύσεις. Επενδύσεις σε τεχνολογίες υψηλής ευφυίας που απαιτούν ταλαντούχους και στοχοπροσηλωμένους εργαζόμενους. Επενδύσεις που πολλαπλασιάζουν το παραγωγικό αποτύπωμα.

Η κρίση του κορονοϊού και κυρίως η αντίληψη ότι χρειαζόμαστε την επιστημονική γνώση και την αυταπάρνηση άξιων στελεχών σε όλα τα επίπεδα για να κερδίσουμε δύσκολες μάχες, ανατρέπει πρότυπα και συμπεριφορές. Ίσως επιλογές που διασυνδέονται με την επαγγελματική συνέπεια, τις σαφείς διαδικασίες και τον σεβασμό στη γνώση να καταστούν πιο δημοφιλείς.

Σε μια περίοδο κατά την οποία καταρρέουν εργασίες που βασίζονται όλο και λιγότερο στη σύγχρονη οργάνωση και στις τεχνολογικές καινοτομίες, ο κόσμος της παραγωγής μπορεί να αξιοποιήσει αυτήν την πρόκληση. Μπορεί να φέρει κοντά του πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο. Τρόποι υπάρχουν και αξίζει να δοκιμαστούν.

Previous articleΠροστατευόμενοι κατηγορούμενοι απροστάτευτη Δικαιοσύνη
Next articleCoronidiots Βλακεία και γαϊδουριά δεν έχουν γιατρειά
Ο Δημήτρης Βέργαδος είναι Διευθυντής του τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης του ΣΕΒ. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ. Ακολούθησε κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς -τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων –με την ανάληψη δικτατορικής διατριβής στο αντικείμενο «Ανασχεδιασμός Επιχειρηματικών Διαδικασιών & Διοίκησης Ολικής Ποιότητας». Είναι κάτοχος του διπλώματος “Certified Quality Technician” της American Society for Quality Control. Έχει εργαστεί περί τα 15 χρόνια ως διευθυντής ειδικών εκδόσεων και μελετών σε εξειδικευμένο οργανισμό επιχειρηματικής (business to business) πληροφόρησης καλύπτοντας θέματα βιομηχανικής ανάπτυξης και επενδύσεων, διοίκησης ολικής ποιότητας, οργάνωσης Logistics-εφοδιαστικής, συστημάτων αυτοματισμού, συσκευασίας, κ.λπ. Διετέλεσε συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας (1997-1998). Έχει τιμηθεί με το δημοσιογραφικό βραβείο «Λέοντος Μελά 1994 - 1995» από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ), της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), της American Society for Quality (ASC, του Ελληνικού Τμήματος των Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ-GREEK SECTION), καθώς και αναπλ. Μέλος της Ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.)..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.