Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΥΧΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΥΧΑΣ

Ο Δημήτρης είναι Μουσικός, Ηχοθεραπευτής, Μουσικοθεραπευτής, Παραγωγός Θεραπευτικής Μουσικής και από τους ελάχιστους στην Ελλάδα Παραγωγούς Θεραπευτικής Μουσικής.
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963. Από την παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική, συμμετέχοντας σe παιδική χορωδία και ορχήστρα, όπου διδάχθηκε μουσική με το εκπαιδευτικό σύστημα Orff και συμμετείχε σε συναυλίες και παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Στην εφηβική του ηλικία συνέχισε την ενασχόληση του με την μουσική συμμετέχοντας σε σχήματα σύγχρονης και πειραματικής μουσικής. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα, τόσο στην Ελλάδα,όσο και στην δυτική τότε, Γερμανία.
Το 1986 ταξίδεψε στην Ινδία, όπου γνώρισε τον πνευματικό Διδάσκαλο Osho, κοντά στον οποίο μυήθηκε στην επιστήμη της εσωτερικής αναζήτησης και του διαλογισμού (1986 - 1990).
Παράλληλα, τόσο στην Ινδία, όσο και στην Ελλάδα και Γερμανία, εργάστηκε σαν μουσικός επιμελητής σε ομάδες ψυχοθεραπείας, μελετώντας την επίδραση της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχο - φυσιολογία.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 (1991 – 1994) μελέτησε Βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην μουσική της Ηπείρου.
Το 1996 μυήθηκε στην ενεργειακή θεραπεία Usui Reiki και το 2007 πήρε τον τίτλο του master.
Το ενδιαφέρον του για την επίδραση του ήχου και της μουσικής στον άνθρωπο, τον έφερε σε επαφή με το “Sound and Consciousness Institute” με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και σπούδασε Sound Healing and Therapy (2008 - 2009).
Έχει σπουδάσει μουσικοθεραπεία στην Αθήνα, στο κέντρο σεμιναρίων «Όπερα» με καθηγητές τους: Σοφία Λάτσινου μουσικό - μουσικοθεραπεύτρια, Πουπέτα Λάππα μουσικό, μουσικοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια, Χριστόφορο Ρούτση νευροψυχίατρο, καιΓιάννηΜακρή μουσικό - ψυχολόγο(2009 - 2010).
Είναι πτυχιούχος μηχανικός ήχου (SAE Αθήνας, 2011 – 2012).
Εκπαιδεύεται στο βασικό επίπεδο Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχολογίας στο κέντρο Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχιλογίας με εκπαιδεύτρια την Όλγα Γκουνή (2012 – 2014).
Είναι μέλος του Sound Healers Association, με έδρα το Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Διδάσκει στο Κέντρο Σεμιναρίων Όπερα Ηχοιαματική (Sound Healing and Therapy), στα πλαίσια διετούς κύκλου σπουδών μουσικοθεραπείας.
Συντονίζει και διδάσκει σε βιωματικά – εκπαιδευτικά σεμινάρια ηχοθεραπείας. Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα, συνθέτει μουσική με θεραπευτικές ιδιότητες, οδηγεί ομάδες διαλογισμού και εργάζεται ως ηχοθεραπευτής, μουσικοθεραπευτής, μηχανικός ήχου και μουσικός παραγωγός.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΥΧΑΣ
η μουσικη μπορει να εμπνευσει ενα παθοσ ή …να το εξαφανισει

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΘΟΣ Ή …ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ

Η μουσική σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου επιδρά επάνω σε αυτήν και την επηρεάζει κατευναστικά ή θεραπευτικά.
Ο μουσικοθεραπευτής και ερευνητής Don Campbell αναπτύσσει τις απόψεις του για το πώς επιδρά στις ανθρώπινες λειτουργίες η μουσική και ο ήχος και πώς συμβάλλουν στην αποθεραπεία πλήθους ασθενειών.

Ανοσοποιητική λειτουργία

Σύμφωνα με ανοσολογικές έρευνες όταν η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα είναι ανεπαρκής, το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και σε εκφυλιστικές ασθένειες.
Τα κύτταρα μπορούν να οξυγονωθούν καλύτερα με τη βοήθεια ορισμένων ειδών  μουσικής, καθώς και τραγουδιού, ψαλμωδίας και διάφορων τύπων φωνητικής έκφρασης.

Πέψη

Έχει παρατηρηθεί πως κάποια είδη μουσικής κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε γρηγορότερα και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Η αντίληψη μας για τον χώρο

Η μουσική είναι μία ηχητική ταπετσαρία. Μπορεί να κάνει το περιβάλλον μας να φαίνεται πιο ελαφρύ, πιο ευρύχωρο και πιο εκλεπτυσμένο ή μπορεί να κάνει τον χώρο μας να φαίνεται πιο τακτοποιημένος, επαρκέστερος και ενεργητικός.
Ορισμένα είδη μουσικής, λοιπόν, μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται τον φυσικό κόσμο, να σχηματίζει νοητικές εικόνες και να αναγνωρίζει παραλλαγές μεταξύ των αντικειμένων. Με άλλα λόγια, η μουσική μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τον χώρο γύρω μας. Η αργή μουσική περιέχει περισσότερο χώρο μέσα στους τόνους της απ’ ότι η γρήγορη μουσική.

Η αντίληψη μας για τον χρόνο

Κάποια είδη μουσικής βοηθούν στο να απαλυνθεί μία αγχώδης ατμόσφαιρα. Σε μερικές περιπτώσεις, δημιουργεί την εντύπωση πως ακινητοποιεί το χρόνο.

Μνήμη και μάθηση

Κάποιοι είδη μουσικής επιτρέπουν σε πολλούς ανθρώπους να συγκεντρώνονται, να μπορούν να μελετήσουν καλύτερα ή να απομνημονεύουν. Άλλοι συγκεντρώνονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κι άλλοι ενδέχεται να λειτουργούν ακριβώς ανάποδα: Η μουσική τους αποσπά την προσοχή.
 
Παραγωγικότητα – σεξουαλικότητα
Η ευρύτητα των αποτελεσμάτων ή των επιδράσεων της Μουσικής επάνω στον άνθρωπο την έχει καταστήσει αναντικατάστατη στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας, αποτελεί θαυμάσια συντροφιά, καλλιεργεί τη διάθεση της μάθησης ή επιτρέπει να εργάζεσαι με κέφι, ενδιαφέρον και χωρίς ίχνος άγχους.

Ακόμη, φτιάχνει ατμόσφαιρα, απελευθερώνει συναισθήματα και αντιμετωπίζει επαρκώς την αυτοσυγκράτηση και τον φόβο ή τη δυσπιστία στις αντιδράσεις του άλλου. Η μουσική ευνοεί τα ειδύλλια, απελευθερώνει τη σεξουαλικότητα.

Η μουσική μπορεί να εμπνεύσει ένα πάθος ή να το εξαφανίσει.

Συναίσθημα ασφάλειας και ευεξίας
Η «ασφαλής» μουσική δεν είναι απαραίτητα ωραία, αργή ή ρομαντική. Η λαϊκή μουσική κάθε γενιάς όχι μόνο δίνει φωνή στις συλλογικές της ανησυχίες, αλλά και δημιουργεί ένα ηχητικό καταφύγιο.

Αντοχή
Από τη στιγμή της γέννησης του πολιτισμού, οι άνθρωποι εργάζονται με τη συνοδεία τραγουδιών στα αγροκτήματα και τους αγρούς, στα πλοία και στα άλογα, στις αγορές και στην εστία. Η μουσική «καλλιεργεί» την αντοχή και την υπομονή. Η χρήση έντονων ρυθμών – γύρω στους 90 χτύπους ανά λεπτό – δίνει δύναμη, ειδικά αν συνδυάζεται με σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα ή ο χορός.

Υποσυνείδητη δεκτικότητα
Η μουσική αυξάνει την υποσυνείδητη δεκτικότητα στον συμβολισμό. Οι νέες πειραματικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιήσει τη χαλάρωση, σε συνδυασμό με τη μουσική, για να αντλήσουν από το υποσυνείδητο και να απελευθερώσουν τραυματικές εμπειρίες που έχουν κλειδωθεί για πολύ χρόνο μέσα στο σώμα.

Πηγή: Don Campbell :  Η επίδραση του Μότσαρτ  Εκδόσεις Φιλομάθεια