Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΔΩΡΟ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Η λίστα Λαγκάρντ και οι εξελίξεις που τη συνοδεύουν μένει να αποδειχθεί το δώρο των Χριστουγέννων που ανέμενε η κυβέρνηση! Κι αυτό γιατί η τροπή που φαίνεται να παίρνει η υπόθεση πιστώνεται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να λειτουργήσει απολύτως θεσμικά, αφήνοντας παράλληλα την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να πράξει στο ακέραιο το καθήκον της.

Η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να στηρίξει την πολιτική της διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο ότι δεν επέτρεψε τη συγκάλυψη της φοροδιαφυγής, αλλά αντιθέτως είχε το σθένος να “σπάσει αυγά”, υποχρεώνοντας πολλούς επώνυμους και μη πολίτες να εκπληρώσουν, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αν μάλιστα τις επόμενες μέρες ο Γιάννης Στουρνάρας αρχίσει να παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν συγκέντρωση φορολογικών εσόδων από τη φοροδιαφυγή, τότε το πολιτικό κλίμα υπέρ της θα διευρυνθεί.

Αν η κυβέρνηση Σαμαρά αντιμετωπίσει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και των κατηγοριών που συνοδεύουν έναν πρώην υπουργό, ως μια συνηθισμένη υπόθεση και διαδικασία φορολογικού ελέγχου και δεν πέσει στην παγίδα της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, θα πιστωθεί επιπλέον πολιτικά οφέλη.

Μπορεί η δημαγωγία και ο εντυπωσιασμός να κερδίζουν πρόσκαιρα, όμως είναι η τήρηση της νομιμότητας που κερδίζει σε βάθος χρόνου. Και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πρέπει να ενισχυθεί με εχέγγυα αξιοπιστίας έναντι δανειστών και εταίρων, υποδεικνύοντας και αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον κράτος διαφθοράς και ανομίας, αλλά ένα κράτος που οι θεσμοί και η Δημοκρατία λειτουργούν συντεταγμένα.

Είναι το μόνο που χρειάζεται να αποφύγει η κυβέρνηση, καθώς όλα τα άλλα λειτουργούν χωρίς κόπο υπέρ της. Η υπόθεση της συγκεκριμένης λίστας δεν εμπλέκει, μέχρι στιγμής, πουθενά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πολιτικό ζήτημα.

Εκείνο όμως που εμμέσως εμπλέκει την κυβέρνηση στην υπόθεση είναι συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο σίριαλ της λίστας. Είναι όμως σαφές πως σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο σημερινός πρόεδρος έχει περισσότερες και πιο πειστικές απαντήσεις για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του. Εξίσου σαφές είναι πως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην πλευρά Παπακωνσταντίνου ανακουφίζοντας έστω και πρόσκαιρα την Ιπποκράτους.

Ακόμα και η προσεκτική στη στάση της μέχρι στιγμής ΔΗΜΑΡ έχει να κερδίσει από μια λογική σεβασμού των νόμων έναντι μιας λογικής ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ήδη, εδώ και καιρό χρησιμοποιεί με φειδώ τη ρητορική της κάθαρσης και σίγουρα δεν πολιτεύεται με άξονα την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων που θα φορτωθούν τις ευθύνες του αποτυχημένου πολιτικού μοντέλου της χώρας.

Previous articleΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΤΩΝ ΛΙΣΤΩΝ
Next articleΟ ΘΛΙΒΕΡΟΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.