Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος εξηγεί γιατί η περιβόητη καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια, έχει θύματα τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση τους νέους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού.


«Γερνάω πάντοτε διδασκόμενος» λέει ο σοφός άνδρας. Μήπως όμως κάποιοι λαοί δεν διδάσκονται τίποτε απολύτως; Γιατί πολύ απλά δεν θέλουν να μάθουν;

Πολύ φοβούμεθα ότι αυτό ισχύει και με το παραπάνω στην Ελλάδα. Όσο και αν η χώρα μας θέλει να φαντάζει ως ο τόπος της φιλοσοφικής σκέψης και του ορθού λόγου. Και από την άποψη αυτή, πολλές από τις τελευταίες εξελίξεις λένε πολλά. Και διδάσκουν περισσότερα για όσους θέλουν να μαθαίνουν.

«Η φωτιά στις τραπεζικές μετοχές έγραψε στα «ΝΕΑ» ο Σεραφείμ Πολίτης, έσβησε στο παρά πέντε. Τα χειρότερα για το Χρηματιστήριο και την οικονομία αποσοβήθηκαν, πριν το φαινόμενο πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι Τράπεζες ήταν το πρώτο μεγάλο θύμα του νέου ασταθούς, αβέβαιου και χωρίς ορατότητα περιβάλλοντος που επικρατεί στην ελληνική οικονομία».

Θύματα τράπεζες και επιχειρήσεις

Ένα περιβάλλον που είχε προβλεφθεί από κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της χώρας με πρώτον τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος. Όλοι οι παραπάνω, είχαν προβλέψει και επαληθεύτηκαν στη συνέχεια. Χωρίς φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – απόρροια της «καθαρής» εξόδου – οι τράπεζές μας θα δανείζονται ακριβά για να καλύψουν της ανάγκες τους. Θα πληρώνουν το ρίσκο της χώρας που εξακολουθεί να είναι μεγάλο για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Το δεύτερο μεγάλο θύμα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις. Η μεταφορά της έδρας του ομίλου ΤΙΤΑΝ ΣΤΟ Βέλγιο δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί παλαιότερα η Βιοχάλκο, η Coca-Colaκαι η ΦΑΓΕ. Στην  αγορά αναρωτιούνται, τώρα, ποιός θα πάρει σειρά. Όπως οι τράπεζες, έτσι και οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι δανείζονται από το εξωτερικό με κόστος Ελλάδας. Πληρώνουν (και αυτοί) ακριβά την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα. Πληρώνουν τις αστοχίες στην οικονομική πολιτική και την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό που έχει χτυπήσει κόκκινο τις τελευταίες ημέρες. Για αυτό και μεταναστεύουν. Αλλάζουν έδρα προκειμένου να ενταχθούν στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και να εξασφαλίσουν φθηνή χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα τους είναι απαγορευτική. Είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά τους και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.

Κλειδί τα επιτόκια

Δύο μήνες μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο, και οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τις χειρότερες προβλέψεις για τη χώρα. Η επικίνδυνη βουτιά των τραπεζικών μετοχών που συντάραξε το χρηματιστήριο προκλήθηκε από την ανεπιτυχή προσπάθεια τράπεζας να δανειστεί από τις αγορές. Της προσέφεραν διψήφιο επιτόκιο. Η Τράπεζα πλήρωσε το ρίσκο της χώρας.

Σε ένα ρευστό περιβάλλον όπου η ανάπτυξη μετά βίας αγγίζει το 2%, οι τράπεζες αδυνατούν να επιτύχουν την αύξηση των εσόδων που απαιτείται για τη μείωση των κόκκινων δανείων με βάση τους δύσκολους στόχους που έχουν τεθεί. Την ίδια στιγμή η παροχολογία, στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση – με ιδιαίτερη ένταση από τον Αύγουστο – και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, όπως η τωρινή κυβερνητική κρίση, θολώνουν περαιτέρω το τοπίο. Στέλνουν αρνητικά μηνύματα στις αγορές. Για αυτό και τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου κινούνται σταθερά πλέον στα απαγορευτικά επίπεδα του 4,5%. Υψηλότερα από αυτά που επικρατούσαν πριν την «έξοδο» από το τρίτο Μνημόνιο. Αλλά με βάση τα επιτόκια αυτά καθορίζεται και το κόστος δανεισμού των μεγάλων ελληνικών ομίλων από τις ξένες αγορές. Που σημαίνει ότι δανείζονται με καπέλο το ρίσκο του ελληνικού Δημοσίου. Για αυτό και μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Με πιο απλά λόγια, οι συνεπείς με την αποστολή τους επιχειρηματίες και οι θαρραλέοι νέοι άνθρωποι που θέλουν να πάνε μπροστά, ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους. Γιατί γνωρίζουν ότι στη χώρα της ανικανότητας και του λαϊκισμού το όλο οικοδόμημα δεν προσφέρει καμμιά ελπίδα.

Previous articleΟι τρεις κερκόπορτες που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ
Next articleΤο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει και εγκρίνει
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.