Ο Δημήτρης Βέργαδος αξιοποιεί το εμβληματικό βιβλίο του Simon Sinek με τον τίτλο “Leaders Eat Last” για να σημειώσει ότι η ηγεσία που νοιάζεται τους ανθρώπους θα αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευκολία τις μέγα-προκλήσεις που φέρνει η εποχή μετά την πανδημία.


Ο Αμερικανός συγγραφέας και διανοητής Simon Sinek έγινε πιο γνωστός ίσως από την παρουσία του στις εκδηλώσεις του TEDx. Ο ρόλος της υπεύθυνης ηγεσίας συνοψίζεται στον ευρηματικό τίτλο του βιβλίου του Leaders Eat Last. Σε αυτό αντλεί έμπνευση από το παράδειγμα των Αμερικανών πεζοναυτών. Κατά τη διαδικασία του γεύματος οι αξιωματικοί, συμβολικά, στέκονται τελευταίοι στην ουρά. Και τρώνε, αφού έχει σερβιριστεί και ο τελευταίος στρατιώτης.

Η ηγεσία (που να) νοιάζεται!

Για τον Sinek, υπεύθυνη ηγεσία είναι εκείνη που νοιάζεται. Που με τη συμπεριφορά της δείχνει ότι το πρώτο της μέλημα είναι η ασφάλεια και η φροντίδα των ανθρώπων της – τόσο εντός όσο και εκτός της ομάδας ευθύνης της.

Ίσως, σε κάποιους να φαντάζει υπερβολική μια τέτοια συμπεριφορά. Αλλά έτσι κτίζεται μια ομάδα που καλείται να ανταποκριθεί σε συνθήκες μάχης. Το πλαίσιο σήμερα είναι σαφές… Σε μια  εποχή γεμάτη με αβεβαιότητες, κινδύνους και ρίσκα, ένας οργανισμός για να επιβιώσει και να εξελιχθεί  χρειάζεται υπεύθυνη διοίκηση και ηγεσία. Ηγεσία που αγκαλιάζει τους ανθρώπους του οργανισμού. Το οικοσύστημα που κτίζεται γύρω από αυτόν, αλλά και που δείχνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ασφάλεια και η φροντίδα είναι συνώνυμο της δράσης της.

Η επιχειρηματική επιβίωση δεν είναι υποχρεωτική

Σήμερα οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Τις διαμορφώνουν οι μεγα-προκλήσεις της εποχής μας. Δηλαδή αυτές της τεχνολογικής, ψηφιακής  εξέλιξης.

Η ψηφιακή εξέλιξη αλλάζει δραστικά τον κόσμο της παραγωγής και εργασίας, της κλιματικής αλλαγής, της παγκοσμιοποίησης και της δημογραφικής γήρανσης για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Η επιχειρηματική επιβίωση δεν ήταν και δεν είναι υποχρεωτική. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύγχρονη επιχείρηση οφείλει να λειτουργήσει με μακροπρόθεσμη οπτική. Να διαχειριστεί συγχρόνως, μια καθημερινότητα που γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και απρόβλεπτη.

Ποτέ στο παρελθόν όσο σήμερα η βιωσιμότητα, οι αρχές και αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης, δεν είχαν μεγαλύτερη αξία για έναν οργανισμό. Γιατί δεν είναι το βραχυπρόθεσμο κέρδος που κινητοποιεί σε βάθος χρόνου την επιχείρηση. Είναι το όραμα, η ηγεσία που χαρακτηρίζεται από τη διάθεση για διαρκή εκπαίδευση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των ανθρώπων της, την ευθύνη για το περιβάλλον και την κοινότητα.

Αυτές είναι μερικές από τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις την «άδεια» λειτουργίας, την αποδοχή από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ο κορωνοϊός αλλάζει την ατζέντα

Η κρίση της πανδημίας που βιώνουμε και εξελίσσεται, αλλάζει την ατζέντα με τρόπο βίαιο και βαθιά επιδραστικό. Πρώτη προτεραιότητα για την οργανωμένη επιχειρηματικότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων της. Και μάλιστα με την ευρεία έννοια…

Μέσα στην κρίση, ιδιαίτερα στην πρώτη περίοδο του lockdown, η διασφάλιση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτέλεσε πρώτιστο καθήκον και ευθύνη για τους κλάδους τροφίμων, φαρμάκου, logistics και εφοδιασμού.

Επίσης, ένα ισχυρό κύμα αλληλεγγύης ξεδιπλώθηκε στη χώρα μας. Υπήρξε αθρόα προσφορά υγειονομικού υλικού εκατοντάδων εκατομμύριων από τις οργανωμένες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας θα δοκιμάσει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία μας. Θα θέσει ψηλά τον πήχη της υπεύθυνης προσφοράς και λειτουργίας.

Με εμπροσθοφυλακή έναν ικανό πυρήνα οργανισμών, η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Με εδραία την πεποίθηση πως “οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ευημερούν σε κοινωνίες που αποτυγχάνουν”. Έτσι θα αποδείξουν ότι αποτελούν το πιο ζωντανό κομμάτι του κοινωνικού ιστού που αφουγκράζεται τις αλλαγές και απαιτήσεις των καιρών.

Προηγούμενο άρθροΑν υπάρχει δεξιό άκρο, θα υπάρχει και αριστερό άκρο
Επόμενο άρθροΟ Μακρόν κήρυξε πόλεμο στο ακραίο Ισλάμ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΓΑΔΟΣ
Ο Δημήτρης Βέργαδος είναι Διευθυντής του τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης του ΣΕΒ. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ. Ακολούθησε κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς -τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων –με την ανάληψη δικτατορικής διατριβής στο αντικείμενο «Ανασχεδιασμός Επιχειρηματικών Διαδικασιών & Διοίκησης Ολικής Ποιότητας». Είναι κάτοχος του διπλώματος “Certified Quality Technician” της American Society for Quality Control. Έχει εργαστεί περί τα 15 χρόνια ως διευθυντής ειδικών εκδόσεων και μελετών σε εξειδικευμένο οργανισμό επιχειρηματικής (business to business) πληροφόρησης καλύπτοντας θέματα βιομηχανικής ανάπτυξης και επενδύσεων, διοίκησης ολικής ποιότητας, οργάνωσης Logistics-εφοδιαστικής, συστημάτων αυτοματισμού, συσκευασίας, κ.λπ. Διετέλεσε συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας (1997-1998). Έχει τιμηθεί με το δημοσιογραφικό βραβείο «Λέοντος Μελά 1994 - 1995» από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ), της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), της American Society for Quality (ASC, του Ελληνικού Τμήματος των Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ-GREEK SECTION), καθώς και αναπλ. Μέλος της Ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.)..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.