Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑ

0
90

Επιμέλεια: ΩΡΑΙΑΝΘΗ ΑΡΜΕΝΗ   

Πολλοί έλληνες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται τόσο λόγω της κρίσης, που με μεγάλη δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Δεν έχουν σχεδών καθόλου χρήματα πια. Έτσι αναζητούν εναλλακτικές για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Κι από ότι φαίνεται μπορούν κάλλιστα χωρίς το ευρώ…

Η Μαρία Ριζοπούλου είναι άνεργη. Η πολιτεία δεν της παρέχει επίδoμα, έτσι ζει με τα λίγα χρήματα που της δίνει η οικογένεια και οι φίλοι της. Μπορεί με δυσκολία να τα φέρει βόλτα, όμως ευτυχώς στην πόλη της, Ιεράπετρα στης Κρήτης, δεν χρειάζεται να διαθέτεις απαραίτητα ευρώ για τα πάντα. Μπορείς κάλλιστα να πληρώσει και με ένα εναλλακτικό νόμισμα, το ‘καερέτι’. Ένα εικονικό νόμισμα που υφίσταται μόνο μέσα στο κομπιούτερ. Η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση δημιούργησε αυτή την ανάγκη δυκτίωσης ώστε να συμπληρωθεί το κενό που αφήνει η οικονομία και η κατάρευση του πλούτου.

Λειτουργεί απλά. Δίνεις το όνομά σου και δηλώνεις τι μπορείς να κάνεις. Η Μαρία δηλώνει πως γνωρίζει για τη μελισουργία. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για αυτό το αντικείμενο και δεν έχει ευρώ για να πληρώσει, τότε μπορεί να συναλλαγεί μαζί της με καερέτι.

Εκτός της Κρήτης υπάρχουν κάπου 30 ακόμα περιοχές στην Ελλάδα που παράλληλα με το ευρώ χρησιμοποιούν ένα παρόμοιο εναλλακτικό νόμισμα. Μοιάζει με το παλιό σύστημα φιλικών συναλλαγών, όπου δεν πληρώνεται φόρος.

Κάποια έξοδα βέβαια, όπως το ενοίκιο πρέπει να πληρωθούν με ευρώ, επομένως η αναζήτηση εργασίας συνεχίζεται.

Previous articleTHE ISLAND OF CRETE
Next articleΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΤΤΟΥΜΕ
Administrational Κάποτε νόμιζα Πατρίδα μου ήταν ένα μικρό χωριό. Λίγο πριν μεγαλώσω και ανακαλύψω το Νησί. Ένα υπέροχο κομμάτι πράσινου βουτηγμένο στην Αδριατική. Ύστερα έφυγα από περιέργεια του τι να υπάρχει πίσω από κείνο τον ορίζοντα και πατρίδα μου έγινε η Ελλάδα. Λίγο πριν ανακαλύψω την Ευρώπη. Βαδίζοντας βορειοδυτικά δεν βρήκα σύνορα. Κάποιος είχε μετακινήσει τα STOP απ’ το πλάϊ του δρόμου. Έπειτα μέτρησα κι άλλη Φυγή. Άλλαξε το στίγμα, ως ήθιστε όταν δε χωράς στα φυσιολογικά, αόρατα πλαίσια της μιας και μόνης πατρίδας και κάποιοι είπαν πως πατρίδα μου είναι ο Κόσμος. Λίγο πριν ανακαλύψω τον Εαυτό μου. Έπρεπε να πάω τόσο μακριά για να συναντηθούμε εμείς οι δυό. Γλώσσα μου όμως, χωρίς αμφιβολία, είναι πάντα η Ελληνική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.