Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η τύχη της χώρας παίζεται πλέον σε μια …ζαριά. Ακριβέστερα, παίζεται στις ψήφους των βουλευτών που δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν από τα επιτελεία των κομμάτων.

Η ξαφνική παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας αποκαλύπτει πως το Κοινοβούλιο μοιάζει με κινούμενη άμμο και ουδείς είναι σε θέση να προβεί σε ασφαλείς προβλέψεις, ούτε να προδιαγράψει το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας που θα κρίνει πολλά… Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς το εξής: Ο Γιάννης Κουτσούκος εκλέγεται στην Ηλεία. Οι δεσμοί του με το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων είναι γνωστή, καθώς είχε διατελέσει πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Είναι δηλαδή από τις περιπτώσεις εκείνες που πρώην συνδικαλιστές βρήκαν το δρόμο για τα έδρανα της Βουλής και τους υπουργικούς θώκους. Ουδέν μεμπτόν όμως! Πολίτες τους ψήφισαν και τους έδωσαν εντολή να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους. Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο Γιάννης Κουτσούκος παραιτείται του υπουργικού του αξιώματος αρνούμενος να υλοποιήσει νέα μέτρα “που κατεδαφίζουν το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, μέτρα που βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο”, αναρωτιέται κανείς τι θα πράξει ο Κώστας Τζαβάρας που εκλέγεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια και εξ αρχής είχε υπερασπιστεί με σθένος την αντιμνημονιακή ρητορική του Αντώνη Σαμαρά. Παρόμοιες περιπτώσεις θα υπάρξουν πολλές. Όπως πολλές θα είναι και οι παράμετροι όπου ένας βουλευτής θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει και τι όχι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λογικές κομματικής πειθαρχίας ή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ακούγονται, θα ρίξουν λάδι στη φωτιά. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει τώρα να δώσουν μάχη και να κερδίζουν πολιτικά το “ναι” στη συμφωνία. Για να το κάνουν όμως αυτό θα πρέπει να συντρέχουν δυο προϋποθέσεις. Η πρώτη, να ασκούν επιρροή στην κοινοβουλευτική τους ομάδα και η δεύτερη να πιστεύουν κι οι ίδιοι την αναγκαιότητα της συμφωνίας.

Υπάρχει κανείς που να υποστήριζε με βεβαιότητα πως η πρώτη προϋπόθεση ισχύει στη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ή να υποστήριζε με φανατισμό πως οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης είναι έτοιμοι, διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να δώσουν μια σκληρή πολιτική μάχη υπέρ της συμφωνίας; Το αντίθετο. Μάλλον διάθεση να μετακυλήσουν την ευθύνη στις πλάτες των βουλευτών δείχνουν, γεγονός που επιβεβαιώνει η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου πως “τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους”. Θα ήταν ωστόσο πιο ακριβής αν έλεγε πως τώρα είναι ώρα της αλήθειας. Και για το υπάρχον πολιτικό σύστημα και για τη χώρα κυρίως…

Previous articleΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
Next articleΖΩΗ ΣΕ ΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.