Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος συνοψίζει το βασικό μήνυμα του βιβλίου του Σάιμον Μπέιλι, η “Επιτυχία είναι στο χέρι σου” (εκδόσεις Ψυχογιός) και το εντοπίζει στο να βρει κανείς ένα όραμα που να υπερβαίνει τον εαυτό του.


Η φαντασία είναι η ισχυρότερη μονάδα παραγωγής στον κόσμο. Για την ακρίβεια, ό,τι υπάρχει στον πλανήτη αυτή τη στιγμή ξεκίνησε κάποια στιγμή ως ιδέα στη φαντασία ενός ανθρώπου.

Όταν η μητέρα σου έμεινε έγκυος σ’ εσένα, άρχισε να φαντάζεται πώς θα ήσουν. Όταν αποφασίζεις να σχεδιάσεις διακοπές (κάτι που μερικοί από εσάς το χρειάζονται απεγνωσμένα), ίσως να φαντάζεσαι μια πεζοπορία σε κάποιο δροσερό δάσος, μια κατάβαση στα απάτητα χιόνια κάποιας πλαγιάς, στιγμές ηλιοθεραπείας, να στέκεσαι με δέος μπροστά σε ορισμένα αρχαία κτίσματα ή να παρατηρείς τους θησαυρούς ενός μουσείου.

Κάθε ελπίδα, κάθε επιθυμία, κάθε στόχος και όνειρο γεννιέται στη φαντασία. Ακόμη κι εσύ είσαι προϊόν της φαντασίας.

Σωστά διάβασες. Είσαι το σύνολο καθεμιάς εικόνας που έχει προβληθεί στη μεγάλη οθόνη του μυαλού σου. Εφόσον φαντάζεσαι διαρκώς τον εαυτό σου ως ένα πετυχημένο, αποφασιστικό και δυναμικό άτομο, το δίχως άλλο αυτό είσαι. Όμως, αν τις περισσότερες φορές βλέπεις ένα ανεπαρκές, ηττημένο και ανήμπορο άτομο, τότε οι δυνατότητές σου χαραμίζονται. 

Η επιτυχία είναι στο χέρι σου

Είναι αδύνατο να υπερβείς την εικόνα που έχεις σχηματίσει στο μυαλό σου για τον εαυτό σου. Αν θέλεις να αλλάξεις την κατεύθυνση της ζωής σου, τότε πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που φαντάζεσαι τον εαυτό σου.

Η μεγαλύτερη τραγωδία στη ζωή δεν είναι η τυφλότητα·αντίθετα, η μεγαλύτερη τραγωδία στη ζωή είναι να έχεις όραση, αλλά να στερείσαι οράματος. Η εσωτερική όραση είναι ισχυρότερη από καθετί άλλο. Ο φιλόσοφος Μάικ Μέρντοκ το έθεσε έξοχα λέγοντας: «Η εικόνα που εγκαθίσταται στον νου σου με την πάροδο του χρόνου θα πραγματωθεί».

Αλήθεια, τι ονειρεύεσαι αυτή τη στιγμή; Το όραμά σου αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες σου για το μέλλον; Προσβλέπεις σε χαρά, πλούτο και ευημερία ή σε απογοητεύσεις, στερήσεις και αποτυχία;

Σήμερα, σε προσκαλώ να αξιοποιήσεις τη φαντασία σου για να οραματιστείς ένα καλύτερο αύριο. Το σύμπαν αυτό περιμένει να κάνεις…»

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Σάιμον Μπέιλι στο βιβλίο του «Η Επιτυχία είναι στο χέρι σου» (Εκδόσεις Ψυχογιός) και με απλό τρόπο φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά θέματα αυτοεκτίμησης και ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού.

Previous articleΌχι πια σκάνδαλο, σκευωρία Novartis
Next articleΈσχατος εξευτελισμός
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.