Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δοθεί στους Έλληνες η δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εναποθέσουν το μέλλον της χώρας εξ ολοκλήρου στους ξένους δανειστές, ή θα το ορίσουν οι ίδιοι με όσα αποθέματα λογικής και ψυχικής δύναμης έχουν απομείνει στον τόπο. Προφανώς, η ευκαιρία μιας τέτοιας επιλογής χάθηκε προ πολλού και απλά τώρα γίνονται αντιληπτές οι επιπτώσεις της.

Πρώτη και καλύτερη η «ενισχυμένη εποπτεία». Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου προσυπέγραψε την απαίτηση της Άνγκελα Μέρκελ να υπάρχουν οι ειδικοί της Τρόικας για να λύνουν από κοινού με τους Έλληνες αξιωματούχους τα όποια προβλήματα. «Θέλω να είναι εκεί» ακούστηκε να λέει.Ομολογία διαχειριστικής αποτυχίας που την εποχή του συνθήματος «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» θα σοκάριζε, σήμερα, την εποχή της έκπτωσης του πελατειακού πολιτικού συστήματος και της καθολικής απαξίωσης των Ελλήνων πολιτικών, αποτελεί μια απλή δήλωση που στο μέσο Έλληνα θα μπορούσε και να ηχεί καθησυχαστικά, αφού κάποιος ξένος θα επιτηρεί και θα αποτρέπει εγχώριες …λαθροχειρίες.Θα μπορούσε να ναι κι έτσι. Αν ο ξένος «επόπτης», «επίτροπος», «τοποτηρητής» (ο χαρακτηρισμός υποκειμενικός) δεν ήταν διορισμένος από κέντρα αποφάσεων που πολλώ απέχουν από το να διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση, αν δεν ήταν εντεταλμένος να διασφαλίσει την επιστροφή των δανεικών χρημάτων της «διάσωσης» – τα οποία ειρήσθω εν παρόδω εξαιρέθηκαν του κουρέματος και θα επιστραφούν στο ακέραιο και με …επιτόκιο απροσδιόριστου ύψους ακόμα…

Ωστόσο, για το μέσο Έλληνα πολίτη, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου μικρή σημασία έχουν. Όπως ακόμα μικρότερη οι επωδοί περί περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας – η οποία έτσι κι αλλιώς παραχωρήθηκε οικειοθελώς σε βάθος χρόνου έναντι μιας ευημερίας που υποσχέθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική και αποδέχθηκε πρόσκαιρη και επίπλαστη. Επωδοί που εύκολα θα μετατραπούν σε γραφικές κορώνες όταν η καλλιεργούμενη ψευδαίσθηση πως «ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι τράπεζες και η εγχώρια πλουτοκρατία» θα αρχίσει να διαχέεται ως αίσθηση (ή και πεποίθηση) στην ελληνική κοινωνία.

Το πιθανόν της απώλειας πρόσβασης στα κομματοκρατικά κέντρα λήψης αποφάσεων μιας ελίτ Ελλήνων «ημετέρων» με προνομιακή μεταχείριση, φιλοδοξεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά στο μέσο Έλληνα που θα διαπιστώσει ότι ναι μεν το βιοτικό του επίπεδο υποβιβάζεται, αλλά δεν είναι ο μόνος που χάνει. Αν αυτός είναι ένας επικοινωνιακός στόχος, το βασικό ζητούμενο είναι το αν η εξαφάνιση της ελληνικής τραπεζικής και επιχειρηματικής τάξης και η αντικατάσταση της από μια αντίστοιχη ξενόφερτη θα φέρει την προσδοκώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με σκοπό τον δίκιο επιμερισμό των ωφελημάτων της στους Έλληνες πολίτες και όχι την αποθησαύριση των ξένων δανειστών.

 

Previous articleΓΙΑΤΙ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ «ΣΩΖΕΤΑΙ»
Next article«ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.