Η Ελλάδα πλήρωσε 1 εκατ. σε κρατούμενους και τρομοκράτες

0
181
Η Κέλλυ Κοντογεώργη αποκαλύπτει ότι το 2019 η Ελλάδα αποζημίωσε με 1 εκατ. κρατούμενους και τρομοκράτες. Η παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κοστίζει ακριβά! Υπάρχει θεραπεία για αυτή την οικονομική αιμορραγία; new deal
Η Κέλλυ Κοντογεώργη αποκαλύπτει ότι το 2019 η Ελλάδα αποζημίωσε με 1 εκατ. κρατούμενους και τρομοκράτες. Η παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κοστίζει ακριβά! Υπάρχει θεραπεία για αυτή την οικονομική αιμορραγία; new deal

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αποκαλύπτει ότι το 2019 η Ελλάδα αποζημίωσε με 1 εκατ. κρατούμενους και τρομοκράτες. Η παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κοστίζει ακριβά! Υπάρχει θεραπεία για αυτή την οικονομική αιμορραγία;


Γιατί εκατοντάδες κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών έχουν δικαιωθεί τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; Γιατί προσφεύγουν στο Στρασβούργο; Ποιες είναι οι παθογένειες του εθνικού συστήματος; Ποια είναι η λύση;

Όλα αυτά τα ερωτήματα απαιτούν απαντήσεις, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας του Covid19, που οι συνθήκες κράτησης των φυλακών μόνο κινδύνους ελλοχεύουν.

Το έντονο πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα καταστήματα κράτησης της χώρας, έχει οδηγήσει στην έκδοση σειράς καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου από το 2011 έως και σήμερα.  Για το 2019 το Ελληνικό Δημόσιο αντί να κατασκευάζει νέα νοσοκομεία και ιατρικές υποδομές, δαπάνησε 1 εκατομμύριο ευρώ ώστε να αποζημιώσει κρατουμένους εκ των οποίων και τρομοκράτες που δικαιώθηκαν.

Τι σημαίνει παράβαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ

Σύμφωνα με την οικεία νομολογία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αντιμετωπίζει μία ολοφάνερη περίπτωση υπερπληθυσμού –κατά κανόνα όταν ο κρατούμενος έχει στην διάθεσή του προσωπικό χώρο μικρότερο από 3 τ.μ.– το στοιχείο αυτό από μόνο του αρκεί. Ώστε να συμπεράνει ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ. Εάν η έλλειψη χώρου δεν είναι τόσο κατάφωρη, τότε το Δικαστήριο συνεκτιμά και άλλες πτυχές των συνθηκών κράτησης, για να κρίνει κατά πόσο μία κατάσταση είναι συμβατή με το άρθρο 3.

Οι κρατούμενοι που προσφεύγουν επιτυχώς στο Ευρωδικαστήριο κάθε χρόνο είναι δεκάδες και στην πλειονότητά τους Έλληνες πολίτες.

Το συνολικό ποσό για την αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, τα δικαστικά και λοιπά έξοδα αυτών των κρατουμένων άγγιζε τα προηγούμενα χρόνια έως και τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σαφές ότι για την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου δεν αρκούν οι προσωρινές νομοθετικές λύσεις. Αντίθετα, είναι αναγκαίο να υπάρξουν μόνιμες και σαφείς ρυθμίσεις -προς την κατεύθυνση της σταθερής μείωσης του αριθμού των κρατουμένων, της κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης των ασθενών και της θέσπισης ενός ειδικού ενδίκου βοηθήματος αναφορικά με την παραβίαση του ά. 3- ώστε να αποφευχθεί η έκδοση νέων καταδικαστικών αποφάσεων στο μέλλον.

Η ανθρώπινη αξία, είναι υπερσυνταγματική επιταγή

Η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή. Η ανθρώπινη αξία, είναι υπερσυνταγματική επιταγή. Είναι ιερή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ελευθερίας ή κράτησης. Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα; Το κράτος πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στο πλαίσιο αυτής της προστασίας προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η πλήρης συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Σήμερα στο Στρασβούργο εκκρεμούν 716 ελληνικές υποθέσεις. Οι μισές έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να γίνει διψήφιος με επαναπατρισμό των υποθέσεων αυτών. Το ίδιο και οι καταδικαστικές αποφάσεις. Οι αποζημιώσεις που πληρώνει η Ελλάδα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν. Τα 1-2 εκατομμύρια τον χρόνο μπορούν να μειωθούν;

Στο συρτάρι το Εθνικό Ένδικο Μέσο για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Είναι επιτακτική ανάγκη αλλά και ηθική, να θεσπίσουμε, εθνικά ένδικα μέσα για την θεραπεία των σχετικών παραπόνων παραβίασης, έτσι ώστε με φιλικό διακανονισμό να λύνουμε τις διαφορές αυτές. Θα λύνουμε τα προβλήματα εδώ στη χώρα μας, με τους δικούς μας μηχανισμούς. Εδώ και 3 χρόνια περίπου το ΕΔΔΑ μας συμβουλεύει για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.«Θεσπίστε ένα εθνικό αποτελεσματικό ένδικο μέσο, έτσι ώστε οι όποιες παραβιάσεις να λύνονται στην Ελλάδα.» Έγιναν εκδηλώσεις, σεμινάρια, επιτροπές, συμβούλια, σχέδια διατάξεων. Παρόλα αυτά κάθε χρόνο πληρώνουμε αποζημιώσεις 5.000 με 6.000 σε όσους φυλακισμένους προσφεύγουν στο Στρασβούργο, επικαλούμενοι τον υπερπληθυσμό των φυλακών.

Πάνω από 1.000.000 ευρώ το χρόνο σε φυλακισμένους

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους συνέταξε και παρέδωσε στους συναρμόδιους Υπουργούς (Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης) σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το συγκεκριμένο εθνικό ένδικο μέσο, για να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Η θέσπισή του, θα μειώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις κατά της Ελλάδας. Θα μειώσει τις καταδικαστικές αποφάσεις. Θα μειώσει τις αποζημιώσεις που πληρώνουμε. Θα μειώσει τα πάνω από 1.000.000 ευρώ το χρόνο σε φυλακισμένους!

Previous articleΕπανέρχονται χοροί και τραγούδια
Next articleΡίσκο η μη αντίδραση στην τουρκική επιθετικότητα
Η Κέλλυ Κοντογεώργη είναι δημοσιογράφος με μακρά πορεία στον χώρο. Από 2004 έως και σήμερα εργάζεται στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής καλύπτοντας το κοινοβουλευτικό - πολιτικό ρεπορτάζ ενώ τα τελευταία 3 χρόνια παρουσίασε την καθημερινή ζωντανή εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ» όπου βουλευτές και υπουργοί σχολίαζαν θέματα πολιτικής και κοινοβουλευτικής επικαιρότητας. Από το 2015 ασχολείται ως Media Manager με την επικοινωνία, προβολή και προώθηση news-project. Από 2002 – 2006 παρουσίαζε την εκπομπή ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ των Ενόπλων Δυνάμεων. Από το 2012 μέχρι το 2016 συνεργάστηκε με την οικονομικό-πολιτική εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ 90,1. Σε μια εποχή γόνιμη και δημιουργική από το 1993 έως 1995 εργάστηκε στο Υπουργείο Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης. Ενώ την επόμενη δεκαετία απέκτησε μεγάλη ραδιοφωνική εμπειρία (ΚΛΙΚ FM, STATUS, ALPHA radio) στην σύνταξη και εκφώνηση ειδήσεων αλλά και τηλεοπτική (STAR channel, ALPHA TV, TEMPO, NET και MEGA channel) καλύπτοντας ελεύθερο, οικονομικό, στρατιωτικό ρεπορτάζ αλλά και ως αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.