Ο Γιώργος Κώτσηρας εκτιμά πως σημείο αναφοράς εξ αρχής για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε η διευκόλυνση των επενδύσεων, για την ταχεία διεκπεραίωσή τους. Ποιο είναι το κλειδί για τον εκσυγχρονισμό του ευρύτερου περιβάλλοντος των επενδύσεων; Η δικαιοσύνη!


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τόνισε. «Ο περιορισμός των απωλειών εξ αιτίας της πρόσφατης κρίσης, λόγω του κορωνοϊού, θα ήταν χίμαιρα. Αν δεν είχε αντιμετωπισθεί  με σοβαρή και επιβεβλημένη κυβερνητική δουλειά.»Αν δεν είχαν, δηλαδή, ήδη, νομοθετηθεί μέτρα για την διευκόλυνση των επενδύσεων και την συρρίκνωση της γραφειοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινήθηκε άλλωστε και η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Που αφορούσε το «Ενιαίο κείμενο δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον Προσυμβατικό Έλεγχο. Τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης».

Στο νομοθέτημα, προβλέπεται διάταξη, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στις Ολομέλειες των πολιτικών Πρωτοδικείων και Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης να δημιουργήσουν, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τα ειδικά τμήματα για την εκδίκαση των ενδίκων βοηθημάτων που υπάγονται στην καθ΄ ύλην αρμοδιότητά τους, επί διαφορών που δημιουργούνται μεταξύ ιδιωτών. Και αυτές αφορούν στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ενέργεια και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Επιχείρηση : Τόνωση της οικονομίας

Το νομοσχέδιο αφορά, λοιπόν, σε εκδίκαση υποθέσεων αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποβλέπουν στην άμεση τόνωση της οικονομίας.

Μάλιστα θεσμοθετήθηκε, πλέον, η δυνατότητα των Ολομελειών των μεγάλων τακτικών διοικητικών δικαστηρίων να δημιουργούν. Μετά από πρόταση των οικείων διοικήσεων, ειδικά τμήματα για την εκδίκαση όποιων κατηγοριών διοικητικών διαφορών κρίνεται κάθε φορά σκόπιμο.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι η στελέχωση των τμημάτων αυτών θα γίνεται από εξειδικευμένους δικαστές, έτσι ώστε οι διαφορές που εισάγονται σε αυτά -και οι οποίες τις περισσότερες φορές διέπονται από ειδική νομοθεσία-.

Και είναι κρίσιμες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την διεθνή αξιολόγηση του δικαιοδοτικού μας συστήματος, να επιλύονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Λογική αξιοποίησης της δικαιοσύνης ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως και το νομοσχέδιο στο σύνολό του, εντάσσονται στη λογική αξιοποίησης της δικαιοσύνης ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με την οποία η βελτίωση της αποδοτικότητας των δικαστηρίων, συμβάλλει αποφασιστικά στην ταχεία και ποιοτική απόδοση δικαιοσύνης. Και συνεπώς, συσχετίζεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Είναι, άλλωστε δεδομένο, ότι για να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα, ελέγχει πρώτα το φορολογικό σύστημα. Το σύστημα Δικαιοσύνης και τους ρυθμούς απονομής της.

Έχουν να γίνουν πολλά βήματα προς την ίδια κατεύθυνση, τα οποία θα διασφαλίζουν, αφενός, την δικανική ποιότητα. Η οποία αποτελεί το κύριο θεσμικό ζητούμενο, αλλά και την απαραίτητη ταχύτητα.

Η διευκόλυνση και η προαγωγή του επιχειρείν, μέσω ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων, έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη. Και ειδικά αυτή η περίοδος είναι η κατάλληλη για να αναδειχθεί η δουλειά που έχει γίνει.

Το κεφάλαιο που σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε είναι αυτό που κερδίσαμε περνώντας μέσα από την τελευταία κρίση. Την ασφάλεια και την αξιοπιστία μας.

Προηγούμενο άρθροΈτοιμοι να υποδεχθούμε τους τουρίστες
Επόμενο άρθροΠροανακριτική: Το πρόωρο τέλος μιας υπόθεσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ
Εξελέγη Βουλευτής Δυτικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019. Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και έχει καταγωγή από τα Μέγαρα και την Αρκαδία. Το 2006 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: Στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (2007) και στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Droit administratif et Collectivités Territoriales) από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III “Paul Cézanne” της Γαλλίας (2008). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Δικαίου («Ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων») και το 2014 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή μελετών σχετικών με το ευρωπαϊκό δίκαιο, δίκαιο επιχειρήσεων (βλ. ενδεικτικά συμμετοχή του στην συγγραφή της κατ´ άρθρον ερμηνείας της Συνθήκης της Λισσαβόνας, νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις κ.α.). Έχει δημοσιευθεί, επίσης, μετεξέλιξη της διδακτορικής του διατριβής με θέμα «Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων κατά το ενωσιακό δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη» από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2015), καθώς και μελέτες σε θέματα διοικητικού και ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ έχει διδακτική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (διδασκαλία μαθητών Erasmus στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών 2011-16). Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής-εισηγητής σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων-ημερίδων- νομικών ακαδημιών, ενώ έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό άρθρων δημοσιευμένων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο. Ασκεί δικηγορία από το 2008 και διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα με ειδίκευση στο δίκαιο ανταγωνισμού-κρατικών ενισχύσεων, διοικητικό, εμπορικό και ευρωπαϊκό, καθώς και στην επίλυση (δικαστική-εξωδικαστική) διαφορών από δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων. Μιλάει άριστα αγγλικά και γαλλικά. Με την πολιτική ασχολείται ήδη από τις τάξεις της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής. Έχει εκλεγεί δύο φορές στο Δ.Σ. της ΕΑΝΔΑ (Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων), έχοντας διατελέσει μέλος Δ.Σ., Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος αυτού (2000-2014). Έχει υπάρξει πρωταθλητής Ελλάδος στην αντισφαίριση (2ος νικητής Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2001 στα διπλά κάτω των 18). Ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις εκλογές του 2014 και επιλαχών βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2015 στην Περιφέρεια Αττικής. Διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας από το 2016 έως το 2019 και μέλος των Τομέων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.