Ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για μια γιγαντιαία άσκηση δημοκρατίας στην οποία έλαβε μέρος η Βρετανία, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας, όπως είπε, σημειώνοντας πως πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ εξέφρασαν τη γνώμη τους.

«Οι Βρετανοί ψήφισαν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πρέπει να γίνει σεβαστή η θέλησή τους» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη ελαφρά τη καρδία, αφού ειπώθηκαν τόσα πολλά πράγματα από τόσες πολλές διαφορετικές πλευρές για τη σημασία αυτής της απόφασης».

«Έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα» τόνισε εμφατικά. Υπογραμμίζοντας πως όλος ο κόσμος παρακολούθησε τις εξελίξεις στη Βρετανία θέλησε να καθησυχάσει τις αγορές και τους επενδυτές ότι «η βρετανική οικονομία είναι θεμελιωδώς σταθερή».

«Θα ήθελα επίσης να καθησυχάσω τους Βρετανούς που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες και τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή όσον αφορά την κατάστασή τους. Δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει ο πληθυσμός μας, με τον οποίο κυκλοφορούν τα αγαθά μας και με τον οποίο πωλούνται οι υπηρεσίες μας» διευκρίνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη σημασία της προετοιμασίας για τη διαπραγμάτευση εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση  σημείωσε πως αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη δέσμευση των κυβερνήσεων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας πως θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων των μερών του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αλλά πάνω απ “όλα, αυτό θα απαιτήσει ισχυρή, αποφασιστική και προσηλωμένη ηγεσία» τόνισε προετοιμάζοντας τους Βρετανούς για αυτά που είχε να ανακοινώσει στη συνέχεια.

Κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων του στα έξι χρόνια πρωθυπουργίας δήλωσε υπερήφανος κάνοντας λόγο για μεγάλα βήματα στην εργασία και την εκπαίδευση, χτίζοντας, όπως είπε, μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη κοινωνία. «Αλλά πάνω απ “όλα, συμβάλαμε στην αποκατάσταση της οικονομικής ισχύος της Βρετανίας, και είμαι ευγνώμων σε όλους όσους βοήθησαν να συμβεί αυτό» τόνισε.

Εξηγώντας τις επιλογές του σημείωσε πως «πάντα πίστευα ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αποφάσεις, όχι να τις αποφεύγουμε». «Για αυτό έκανα δημοψήφισμα στη Σκωτία, και αυτός είναι ο λόγος που υποσχέθηκα να επαναδιαπραγματευθώ τη θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διοργανώσω δημοψήφισμα» τόνισε.

Όπως ισχυρίστηκε, πάλεψε σε αυτή την εκστρατεία όντας απολύτως σαφής σχετικά με την πεποίθησή του ότι η Βρετανία είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη έχοντας θέση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

«Έκανα σαφές ότι το δημοψήφισμα ήταν σχετικά με αυτό και μόνο, και όχι για το μέλλον οποιουδήποτε πολιτικού, συμπεριλαμβανομένου και εμένα» τόνισε προαναγγέλλοντας την παραίτηση του. «Οι Βρετανοί πολίτες πήραν μια πολύ ξεκάθαρη απόφαση να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο, γι” αυτό και πιστεύω ότι χρειάζεται μια νέα ηγεσία.» τόνισε δίνοντας την υπόσχεση πως «θα κάνω ότι μπορώ για να κρατήσω σταθερό το καράβι τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

«Αλλά δεν πιστεύω ότι είναι σωστό για μένα να είμαι ο καπετάνιος που θα οδηγήσει τη χώρα μας στον επόμενο προορισμό» είπε χαρακτηριστικά. Εξηγώντας πως αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πήρε ελαφρά τη καρδία, δήλωσε πως πιστεύει ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον για μια περίοδο σταθερότητας.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά κατά την άποψή μου θα πρέπει να έχει ως στόχο νέο πρωθυπουργό στη θέση του από την έναρξη του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος τον Οκτώβριο» τόνισε ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Σημειώνοντας πως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει από ένα νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει την απόφαση για το πότε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 δεσμεύτηκε πως ακόμη και όσοι τάχθηκαν κατά της εξόδου συμπεριλαμβανομένου του ιδίου  θα πρέπει να βοηθήσουν στο να αποδειχθεί λειτουργική. Αφού εξύμνησε τη Βρετανία κάνοντας λόγο για μια ξεχωριστή χώρα που κατά τη γνώμη του αποτελεί μοντέλο πολύ-πολιτισμού, τόνισε πως παρόλο που η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι η επιλογή που συστήνει, «είμαι ο πρώτος που θα εξυμνήσω την απίστευτη δύναμή μας».

«Τώρα που πάρθηκε απόφαση για έξοδο, πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο και θα κάνω ότι μπορώ να βοηθήσω» έκλεισε το διάγγελμα του εμφανώς συγκινημένος.

Previous articleΠΑΙΓΝΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Next articleΑΠΟ ΤΟ ΣΟΚ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ, σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια επικοινωνίας στην Αγγλία. Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Ananas Α.Ε. από το 1987. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας για τέσσερις συνεχόμενες θητείες. Έχει εργαστεί για τις προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών προσώπων και συνδυασμών, καθώς και ως σύμβουλος επικοινωνίας για πολλούς πολιτικούς και οργανισμούς, με πιο πρόσφατη απ’ όλες τις τακτικές συνεργασίες του, εκείνη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.Από το 1997, διευθύνει και συντονίζει το επιτελείο επιστημονικών συνεργατών της Think Politics, αναλαμβάνοντας πλήθος υποψηφίων και σημειώνοντας εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Είναι συγγραφέας των εξειδικευμένων πρακτικών οδηγών Πολιτικής Επικοινωνίας «Πώς να κάνετε σωστή Προεκλογική Εκστρατεία» (1998) και «Πώς να κερδίσετε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (2006). Αρθρογραφεί σε τοπικής και εθνική κυκλοφορίας εφημερίδες, καθώς και σε εξειδικευμένα επαγγελματικά έντυπα στο χώρο της Επικοινωνίας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.