Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018
ΕΛΕΝΑ ΜΑΚΡΗ - ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΕΛΕΝΑ ΜΑΚΡΗ - ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Η Ελένη είναι εκπαιδευτικός. Προτού περάσει το κατώφλι της Βουλής, τον Ιούνιο του 2012, η Έλενα Μακρή είχε αναπτύξει έντονη πολιτική και κοινωνική δράση.
Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, η μοναδική εκλεγμένη γυναίκα με τη Νέα Δημοκρατία.
Αντινομάρχης Φθιώτιδας στον τομέα της Παιδείας και Πρόνοιας. Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Διοίκησης, Οικονομίας και Κοινωνικού τομέα. Νομαρχιακή σύμβουλος (2007-2011), Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Στερεάς Ελλάδας. Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λειανοκλαδίου (1999-2006), Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος της ΤΕΔΚ Φθιώτιδας και εκπρόσωπος στην ΚΕΔΚΕ.
Συνεπώς, η εκλογή της ως βουλευτής ήταν η φυσική συνέχεια μιας μακράς πορείας που είχε ως σημείο εκκίνησης ένα στέρεο ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Η Έλενα Μακρή είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSC) στην εκπαίδευση Ενηλίκων, έχει σπουδάσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει γαλλικά. Είναι παντρεμένη με τον Μάριο Θεοδώρου και είναι μητέρα του Θεοφάνη, φοιτητή του Οικονομικού Παν/μιου Αθηνών, και του Ευάγγελου, φοιτητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
ΕΛΕΝΑ ΜΑΚΡΗ - ΘΕΟΔΩΡΟΥ
η βια στο καιρο τησ κρισησ

Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η βία αποτελεί τον χειρότερο τρόπο έκφρασης της συσσωρευμένης και καταπιεσμένης, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κοινωνικής πίεσης και οικονομικής ανασφάλειας. Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που βιώνει πρόσφατα έντονα προβλήματα. Γενικότερα, τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών έχουν ανοδική τάση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης καταδεικνύοντας, πως η οικονομική ανασφάλεια και τα οικονομικά προβλήματα, ως γενεσιουργές αιτίες της βίας έχουν εντείνει τα φαινόμενα σωματικής, ψυχολογικής, συναισθηματικής, σεξουαλικής βίας.

Η οικονομική εξάρτηση για παράδειγμα, ανάμεσα στα ζευγάρια και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εντείνεται από την ξαφνική απόλυση ή τη δραματική μείωση μισθού είτε της γυναίκας, είτε του άντρα. Στη τελευταία περίπτωση μάλιστα, άντρες που έχουν γαλουχηθεί με παραδοσιακές ή και φαλλοκρατικές αξίες, νιώθουν ότι μεταξύ άλλων, η γυναίκα διαταράσσει την ισορροπία δυνάμεων στην οικογένεια, καθιστώντας την αυτομάτως, απειλή για την ταυτότητά τους. Έπειτα, η φασιστική ιδεολογία που αναπτύσσεται από ακροδεξιά κόμματα και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια τέτοιων περιόδων ανασφάλειας, επιδρούν ενθαρρυντικά κι απενοχοποιούν όσους είναι ήδη επιρρεπείς σε επιθετικές συμπεριφορές, δίνοντας τους επιπλέον το άλλοθι για τις αποτρόπαιες πράξεις βίας κατά των γυναικών.

Η απειλή απόλυσης, η οικονομική πίεση, το εξαντλητικό ωράριο εργασίας, το οικονομικό αδιέξοδο, όλα αυτά επιδρούν ιδιαίτερα αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, καθώς το καθιστά ανήσυχο, νευρικό και σαφώς σε αρκετές περιπτώσεις, επικίνδυνο προς τον περίγυρό του. Κυρίως όμως, επικίνδυνο προς τον πιο εύκολο στόχο, τη γυναίκα που είτε ως μητέρα, είτε ως σύζυγος, είτε ως αδερφή, έχει το σθένος να υπομένει το πόνο και την κακοποίηση, μιας και λόγω συγκυριών ή και συνθηκών στη κοινωνία που ζούμε, δεν της δίνεται η ευκαιρία παρά μόνο να ονειρεύεται την οικονομική και ψυχολογική της ανεξαρτησία. Σε αυτόν λοιπόν, τον αγώνα οφείλουμε να την στηρίξουμε.

Να την στηρίξουμε όχι μόνο ψυχολογικά με τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι οργανώσεις κατά της κακοποίησης των γυναικών, αλλά επιπλέον δίνοντάς της εφόδια για την ζωή της όπως η εκπαίδευση, ή κίνητρα οικονομικής και επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως η γυναικεία επιχειρηματικότητα, κίνητρα που θα την βοηθήσουν να απεμπλακεί από τις επώδυνες καταστάσεις και να ορθοποδήσει.

Επειδή λοιπόν, η βία δεν είναι προϊόν μόνο του αναλφαβητισμού και της ελλιπούς παιδείας, ούτε συμβαίνει σε ένα κόσμο μακριά από εμάς ή σε ένα παράλληλο σύμπαν, επειδή συμβαίνει δίπλα μας, μπροστά μας και μάλιστα σε σύγχρονες και ευνομούμενες κοινωνίες, που τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται δεδομένα και κατοχυρωμένα, οφείλουμε να διαμορφώσουμε εμείς τα πρότυπα που πρέπει οι επερχόμενες γενεές να έχουν και να θυμόμαστε πάντα πως η βία γεννά βία κι ότι η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

Η Ελένη Μακρή είναι βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας