Το φυσιολογικό ή βιολογικό στρες είναι η αντίδραση ενός οργανισμού σε ένα στρεσογόνο παράγοντα. Δηλαδή, είναι η «απάντηση» του σώματος στο άγχος.

Το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες (συμπαθητική νευρική ενεργοποίηση του συστήματος) ωθώντας τον άνθρωπο στο να αντιδράσει φεύγοντας μακριά από το ερέθισμα ή τον προετοιμάζει ώστε να ριχτεί στη μάχη.

Το στρες, συνήθως, «περιγράφει» μια αρνητική κατάσταση (πιο σπάνια θετική) που βιώνεται με αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική ευεξία του ατόμου.

Βιολογική ανάγκη για ισορροπία

Η ομοιόσταση είναι μια κεντρική έννοια στην ιδέα του στρες. Στη βιολογία οι περισσότερες βιοχημικές διεργασίες προσπαθούν να διατηρήσουν την ισορροπία του οργανισμού (ομοιόσταση, βέλτιστη κατάσταση του οργανισμού), που διαταράσσεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα.

[quote text_size=»small»]

Οι παράγοντες που αναγκάζουν τον οργανισμό να αποκλίνει από την ομοιόσταση μπορεί να βιωθούν ως άγχος. Μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, όπως ένας σημαντικός τραυματισμός ή η παρατεταμένη ασιτία μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ομοιόσταση.

[/quote]

Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες ενός οργανισμού να αποκαταστήσει την ομοιόσταση, συχνά καταναλώνουν ενέργεια και φυσικούς πόρους, και μπορούν επίσης να ερμηνευθούν ως άγχος.

Βιολογικό background

Το στρες μπορεί να έχει πολλές σοβαρές επιπτώσεις στο βιολογικό σύστημα του ανθρώπου. H Βιολογία επιχειρεί πρωτίστως να εξηγήσει τις βασικές έννοιες του άγχους, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα ερέθισμα-ανταπόκριση, σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμο με το πώς λειτουργεί ένα ψυχο- αισθητήριο σύστημα. Το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) παίζει σημαντικό ρόλο στους μηχανισμούς που σχετίζονται με το στρες του σώματος. 

Το κεντρικό νευρικό σύστημα συνεργάζεται στενά με το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος ώστε να ρυθμίζει τους μηχανισμούς αυτούς. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης στο στρες, ρυθμίζοντας πολλές από τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος.

Η χρήση του ήχου, ως θεραπευτική οδός, είναι μια ενδεδειγμένη προσέγγιση για την κλινική αντιμετώπιση του άγχους, ευγενής και ασφαλής, ωστόσο προσιτή και απλή στην εφαρμογή της.

Sound Healing

 

Το Sound Healing, Ήχο- ιαματική (η ακριβέστερη μετάφραση στην ελληνική), ασχολείται με τις ευεργετικές επιδράσεις των ηχητικών δονήσεων στον ανθρώπινο οργανισμό και ψυχισμό.

Η σύγχρονη επιστήμη συγκλίνει πλέον με την αρχαία γνώση σύμφωνα με την οποία  η ύλη προέρχεται από τη δόνηση και η πλέον αντιληπτή μορφή δόνησης είναι ο ήχος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ηχητικές συχνότητες είναι οι πιο αργές στο φάσμα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Η Ήχο-ιαματική είναι η χρήση του ήχου και της οργανωμένης από τον άνθρωπο μορφής του (μουσικής) με στόχο την ίαση. Προσφέρει τη δυνατότητα θεραπευτικής αγωγής χωρίς φαρμακευτικά σκευάσματα, είναι σχετικά εύκολη στην εφαρμογή και δεν έχει παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ψυχισμό, εφόσον εφαρμόζεται με γνώση και τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας.

Θεραπευτική χρήση του ήχου από την αρχαιότητα

Η Ήχο-ιαματική είναι μία αρχαιότατη μορφή θεραπευτικής αγωγής. Έχει εκτενέστατα χρησιμοποιηθεί στους αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ινδίας, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα, γραπτά και διασωθείσες μαρτυρίες, μύθοι και παραδόσεις.

Αναφορές για την ευεργετική επίδραση του ήχου και της μουσικής υπάρχουν στα κείμενα όλων των πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων.

Η Ήχο-ιαματική λειτουργεί με βάση τις αρχές της αντήχησης και του συντονισμού.

Μετά από επιστημονικές έρευνες, μελέτες και πειράματα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει φτάσει στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένες ηχητικές συχνότητες σχετίζονται με συγκεκριμένα σημεία και όργανα του ανθρώπινου σώματος. Η εκπομπή αυτών των ηχητικών συχνοτήτων και ο συντονισμός με την ιδιοσυχνότητα των αντίστοιχων οργάνων, βοηθά στην ανακούφιση και σε πολλές περιπτώσεις στην ίαση των οργάνων αυτών, χωρίς την χρήση χημικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Previous articleΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΟΤΗΤΑΣ
Next articleΚΑΤΟΧΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ …ΚΑΙ Η ΑΤΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΥΧΑΣ
Ο Δημήτρης είναι Μουσικός, Ηχοθεραπευτής, Μουσικοθεραπευτής, Παραγωγός Θεραπευτικής Μουσικής και από τους ελάχιστους στην Ελλάδα Παραγωγούς Θεραπευτικής Μουσικής. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963. Από την παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική, συμμετέχοντας σe παιδική χορωδία και ορχήστρα, όπου διδάχθηκε μουσική με το εκπαιδευτικό σύστημα Orff και συμμετείχε σε συναυλίες και παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Στην εφηβική του ηλικία συνέχισε την ενασχόληση του με την μουσική συμμετέχοντας σε σχήματα σύγχρονης και πειραματικής μουσικής. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα, τόσο στην Ελλάδα,όσο και στην δυτική τότε, Γερμανία. Το 1986 ταξίδεψε στην Ινδία, όπου γνώρισε τον πνευματικό Διδάσκαλο Osho, κοντά στον οποίο μυήθηκε στην επιστήμη της εσωτερικής αναζήτησης και του διαλογισμού (1986 - 1990). Παράλληλα, τόσο στην Ινδία, όσο και στην Ελλάδα και Γερμανία, εργάστηκε σαν μουσικός επιμελητής σε ομάδες ψυχοθεραπείας, μελετώντας την επίδραση της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχο - φυσιολογία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 (1991 – 1994) μελέτησε Βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην μουσική της Ηπείρου. Το 1996 μυήθηκε στην ενεργειακή θεραπεία Usui Reiki και το 2007 πήρε τον τίτλο του master. Το ενδιαφέρον του για την επίδραση του ήχου και της μουσικής στον άνθρωπο, τον έφερε σε επαφή με το “Sound and Consciousness Institute” με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και σπούδασε Sound Healing and Therapy (2008 - 2009). Έχει σπουδάσει μουσικοθεραπεία στην Αθήνα, στο κέντρο σεμιναρίων «Όπερα» με καθηγητές τους: Σοφία Λάτσινου μουσικό - μουσικοθεραπεύτρια, Πουπέτα Λάππα μουσικό, μουσικοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια, Χριστόφορο Ρούτση νευροψυχίατρο, και Γιάννη Μακρή μουσικό - ψυχολόγο(2009 - 2010). Είναι πτυχιούχος μηχανικός ήχου (SAE Αθήνας, 2011 – 2012). Εκπαιδεύεται στο βασικό επίπεδο Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχολογίας στο κέντρο Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχιλογίας με εκπαιδεύτρια την Όλγα Γκουνή (2012 – 2014). Είναι μέλος του Sound Healers Association, με έδρα το Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Διδάσκει στο Κέντρο Σεμιναρίων Όπερα Ηχοιαματική (Sound Healing and Therapy), στα πλαίσια διετούς κύκλου σπουδών μουσικοθεραπείας. Συντονίζει και διδάσκει σε βιωματικά – εκπαιδευτικά σεμινάρια ηχοθεραπείας. Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα, συνθέτει μουσική με θεραπευτικές ιδιότητες, οδηγεί ομάδες διαλογισμού και εργάζεται ως ηχοθεραπευτής, μουσικοθεραπευτής, μηχανικός ήχου και μουσικός παραγωγός.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.