Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ

Ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο αλλά οι σειρήνες της πρωτεύουσας τον μάγεψαν και από το 2000 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «αιώνιος» φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου. Πολιτικό ον, κατά την αριστοτέλεια λογική, θεωρεί το γράψιμο πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ
ζυμωσεισ και παρασκηνιο στην κεντροαριστερα.

ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Εντείνονται οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, που προσπαθεί να βρει ταυτότητα αλλά και κοινή έκφραση, επί ματαίω προς το παρόν. Τα φώτα της δημοσιότητας παραμένουν στραμμένα στο εγχείρημα της Ελιάς που ξεκίνησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με φιλοδοξία ώς το φθινόπωρο να λάβει μορφή ενός ευρύτερου ενιαίου σχήματος.

Ωστόσο, σε παράλληλο επίπεδο εξελίσσονται διεργασίες οι οποίες πηγαίνουν κόντρα στους προσανατολισμούς και τις επιδιώξεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και έχουν ως βασικό διακύβευμα αφενός μια γενναία στροφή στη σημερινή πολιτική της με κατεύθυνση προς τα αριστερά και ταυτόχρονο απογαλακτισμό από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τη Ν.Δ. και αφετέρου άνοιγμα του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Στα σκαριά βρίσκεται και πρόκειται ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα να δημοσιοποιηθεί μέσω συνέντευξης Τύπου πολιτική πρωτοβουλία στελεχών της σοσιαλιστικής παράταξης, προερχόμενων κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όλων των τάσεων, η οποία έχει σημείο αναφοράς τις δυνάμεις του κοινωνικού-παραγωγικού και συνδικαλιστικού τομέα.

Στηρίζεται δηλαδή σε μαζικούς φορείς που θεωρείται ότι αφουγκράζονται την κοινωνία και κατανοούν τις ανάγκες της, δεν βαρύνονται από την υπερψήφιση μνημονίων, ενώ στις συλλογικές διαδικασίες που διεξήχθησαν πρόσφατα για την ανάδειξη των οργάνων των εν λόγω φορέων οι εκπρόσωποι που προέρχονται από την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη επιδοκιμάστηκαν από τους πολίτες.

Ηχηρά ονόματα

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και ο πρόεδρός της Γ. Καββαθάς, ο επικεφαλής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Χρ. Σπίρτζης, το στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, Τάνια Καραγιάννη, ο Π. Κορμάς από την Αριστερή Πρωτοβουλία, πρόεδροι Ομοσπονδιών και συνδικάτων, φορείς του αγροτικού κόσμου, συνδικαλιστές και μέλη επιστημονικών συλλόγων, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συγκεντρώσει εντυπωσιακό αριθμό υπογραφών υπέρ τους εγχειρήματός τους. Ακόμη, διακριτικά και από σχετική απόσταση, λαμβάνουν μέρος πρώην υπουργοί και βουλευτές, καθώς και πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει από το Κίνημα.

Οι εμπνευστές της συγκεκριμένης κίνησης αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα και αντιξοότητα της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουν, επιδιώκουν πάντως να μην αποτελέσει «ακόμη μια τουφεκιά στον αέρα», όπως προηγούμενες που κατέληξαν να έχουν άδοξο τέλος. Οι ενέργειές τους γίνονται συντονισμένα με επίκεντρο τη βάση της παράταξης, γνωρίζοντας επίσης ότι τα ζητούμενα που θέτουν προς υλοποίηση προβλέπουν ρήξη με την ηγεσία και τη στρατηγική που έχει σχεδιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι άξονες πάνω στους οποίους δομούνται οι στοχεύσεις της προσπάθειας περιλαμβάνουν ολοκληρωτική αλλαγή στην εφαρμοζόμενη πολιτική από το ΠΑΣΟΚ, «προκειμένου ο χώρος να έχει μέλλον», εγκατάλειψη της πρόσδεσης στο άρμα Σαμαρά που έχει καταστήσει την Κεντροαριστερά «έρμαιο της Δεξιάς και των ακραίων επιλογών της», διαβούλευση και «γέφυρες» επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και, τέταρτον, παροχή εγγυήσεων από τη Χαριλάου Τρικούπη για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου της παράταξης με διαφάνεια και αξιόπιστους όρους.