Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε για το μείζον ζήτημα της μεταναστευτικής «επέλασης» στη Μεσόγειο και κυρίως μετά τα συνεχή «φορτία θανάτου» των μεταναστών, για προστασία των κοινοτικών συνόρων με αύξηση των σχετικών κονδυλίων, αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και τιμωρίας των δουλεμπόρων, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν.

Παρά τα έντονα και αγωνιώδη αιτήματα των πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Ιταλίας, δύο χώρες που κατεξοχήν πλήττονται, αντιμετωπίζοντας όλο το βάρος των εκατομμυρίων εξαθλιωμένων μεταναστών, που επιχειρούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Τουρκία και τη Λιβύη, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ασφάλεια των κοινοτικών συνόρων, στην ενίσχυση της εποπτείας και των ελέγχων με τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων, των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων «Τρίτων» στην Ιταλία και «Ποσειδώνας» στην Ελλάδα.

Βασικός στόχος των αποφάσεων αυτών είναι η αποθάρρυνση της παράνομης εισόδου των μεταναστών στην κοινοτική επικράτεια και ο συντονισμός, με σειρά από στρατηγικές επιχειρήσεις για την καταστροφή των σκαφών των δουλεμπόρων, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Το βασικό αίτημα, που επίμονα θέτει η Αθήνα και η Ρώμη, περί δίκαιης κατανομής των βαρών και του αριθμού των μεταναστών, που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, μεταξύ των χωρών-μελών, που προϋποθέτει τη μεταρρύθμιση της απαράδεκτης Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, καθώς και το κρίσιμο ζήτημα της παροχής ασύλου κυρίως όσων κινδυνεύουν με φυλάκιση και θανατική ποινή στη χώρα προέλευσης, ουσιαστικά «εξοβελίστηκαν» από την ισχυρή «συμμαχία του Βορρά».
Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για «κοντόφθαλμη» πολιτική «στρουθοκαμήλου» και για τη διαφύλαξη της «Ευρώπης-φρούριο», η οποία πρέπει να «προστατευθεί» από την «επέλαση των αθλίων». Παράλληλα όμως, το σημερινό «ευρωϊερατείο» έχει φροντίσει κάποιες χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, μέσω της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, να μετατρέπονται σε «αποθήκες εξαθλιωμένων ψυχών», εγκαινιάζοντας, έτσι, τη δημιουργία από τα μέσα, μιας Ευρώπης- «στρατοπέδου συγκέντρωσης».

Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα, εξαιτίας της άναρχης παγκόσμιας καπιταλιστικής ανάπτυξης και κρίσης στις χώρες του Τρίτου και Τετάρτου Κόσμου και της εξαθλίωσης και των πολέμων, που επιβάλλει η «παγκόσμια δικτατορία» των πολυεθνικών και του κεφαλαίου και των «φερέφωνων» αυτής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τωρινό «τσουνάμι», που έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί η Μεσόγειος σε ένα ιδιότυπο «νεκροταφείο ψυχών», έχει άμεσα τις ρίζες του στις επεμβάσεις που προηγήθηκαν σε Συρία, Λιβύη, Ροδεσία, Ερυθραία κ.λπ. και διέλυσαν και τις στοιχειώδεις κοινωνικές δομές που υπήρχαν σε αυτές τις χώρες.

Το μεταναστευτικό αποτελεί, πλέον, «ωρολογιακή βόμβα μεγάλης ισχύος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απειλεί να τη διαλύσει «εις τα εξ ων συνετέθη». Αν δεν κατανοηθεί άμεσα από τις ισχυρές καπιταλιστικές «ελίτ» του Βορρά ότι η κρίση του χρέους αλλά και η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι τα κατεξοχήν ευρωπαϊκά προβλήματα και όχι τοπικές υποθέσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδόμησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πέραν, όμως, αυτού, θα πρέπει να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι η επιδίωξη κάποιων στον Βορρά να επιβάλουν ένα ιδιότυπο «όριο ψηλών τειχών», που θα αφήσει έξω τους «παρίες του Νότου» και τα μεταναστευτικά στίφη, όχι μόνο δεν θα τους προστατεύσει, αλλά θα γίνει, στο τέλος, «φυλακή» για τους ίδιους.

’’Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για «κοντόφθαλμη» πολιτική «στρουθοκαμήλου» και για τη διαφύλαξη της «Ευρώπης- φρούριο», η οποία πρέπει να «προστατευθεί» από την «επέλαση των αθλίων». Παράλληλα όμως, το σημερινό «ευρωϊερατείο» έχει φροντίσει, κάποιες χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, μέσω της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, να μετατρέπονται σε «αποθήκες εξαθλιωμένων ψυχών», εγκαινιάζοντας, έτσι, τη δημιουργία από τα μέσα, μιας Ευρώπης- «στρατοπέδου συγκέντρωσης»’’

Προηγούμενο άρθροΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επόμενο άρθροΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΙΜΟΣ
Ο Γιώργος Παπασίμος γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων στις 21-10-1960 από αγροτική οικογένεια. Τελείωσε το Λύκειο στα Τρίκαλα το 1978. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ», ενώ σήμερα είναι μέλος της "Πρωτοβουλίας 14ης Μάη". Διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Διαφώτισης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (1988 – 1993). Ιδρυτικό μέλος τουΔΗ.Κ.ΚΙ. (1995), μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, εκπρόσωπος Τύπου αυτού έως το 2004 και υποψήφιος Βουλευτής στον Νομό Τρικάλων.Υποψήφιος Νομάρχης Τρικάλων το 2002, επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Ν.Α.ΣΥ.), όπου εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος (2003 – 2006). Κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη των Τρικάλων. Αρθρογραφεί για διάφορα θέματα πολιτικής και κοινωνικής θεωρίας σε διάφορες ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και των Τρικάλων («ΑΥΓΗ», «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», «ΕΡΕΥΝΑ», «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» κ.λπ.). Συνεργάσθηκε με το περιοδικό «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ» κατά την περίοδο 1988 – 1993. Τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας των Τρικάλων «Η ΕΡΕΥΝΑ» από το έτος 2007 έως σήμερα, με την στήλη «ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ».

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.