Μεγάλη κρίση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις και επιδείνωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, προοιωνίζεται με το εξώδικο που στάλθηκε σε όλα τα μέλη ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και στoν υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, από την ρωσική εταιρία Energy Fund, την οποία ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ανδρέας Τραπαντζής χαρακτήρισε disqualified και την εξαίρεσε από το διαγωνισμό για την εξαγορά της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα, η ρωσική εταιρία κοινοποίησε επιστολή της στο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Ράιχινεμπαχ, τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μπομπ Τρα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Διπλωματικές πηγές περιγράφουν την ρωσική πρωτοβουλία ως κίνηση που προσομοιάζει με “κήρυξη πολέμου” προς την Ελλάδα, τη στιγμή που μετά το πρόσφατο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα είχε διαφανεί μια πρόθεση αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων. (από σχετικό άρθρο στο new-Deal)

Φαίνεται όμως πως οι Ρώσοι αισθάνονται αν όχι εξαπατημένοι από τους Έλληνες συνομιλητές τους, σίγουρα θιγμένοι. Η συμπεριφορά ενός σημαίνοντος τεχνοκράτη του Ταμείου, έναντι ενός ανθρώπου εμπιστοσύνης του προέδρου Πούτιν, συμβούλου του επί θεμάτων ενέργειας και πρώην υπουργού Ενέργειας, όπως ο Ιγκόρ Γιουσούφοφ, κρίθηκε ως απαράδεκτη από τους Ρώσους ιθύνοντες. Ως εκ τούτου θεώρησαν τη συμπεριφορά του Ταμείου ως “μεροληπτική”, όπως και των ελληνικών αρχών απέναντι σε ρωσικού ενδιαφέροντος επενδύσεις – η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα πρώτο δείγμα γραφής.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, η εντολή προς το ελληνικό δικηγορικό γραφείο που ανέλαβε την υπόθεση είναι να τραβήξουν το σχοινί μέχρι το τέλος, ως μια επίδειξη αποφασιστικότητας της Μόσχας να διαφυλάξει το κύρος των ενεργειακών της εταιριών και το εύρος των συμφερόντων τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, ευρύτερα.

Όπως τεκμαίρεται από το περιεχόμενο του εξωδίκου, αλλά και της επιστολής που διαθέτει το new-Deal, πρόθεση της ρωσικής εταιρίας είνα:

– Να ζητήσει ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ μέτρα σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ να μπλοκάρουν ή να ανατρέψουν το Διαγωνισμό ως μη Νόμιμο

– Να καταθέσει προσφορά «κλειδωμένη» σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Συμβολαιογραφείο με σκοπό να «αποδείξουν» ότι η χωρα -και οι πιστωτές- χάνουν με τον αποκλεισμό τους,

– Να ενημερώσει ΓΡΑΠΤΩΣ και επίσημα τους άλλους υποψηφίους ότι έχουν υποβάλει ένσταση ακυρότητας του Διαγωνισμού κι ότι οι προσφορές που θα καταθέσουν «θα είναι στον αέρα» κλπ κλπ

Μάλιστα για καλύτερη προβολή, διεθνώς, των θέσεων της, η εταιρία έχει προσλάβει την εταιρία επικοινωνίας Globalcom (πελάτης Lukoil, Aeroflot, Gazprom κοκ) που θα κάνει λόμπι διεθνή μέσα ενημερώσης. Δείχνει με αυτό τον τρόπο αποφασισμένη να κάνει φασαρία που θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ήδη πληγωμένη εικόνα της χώρας διεθνώς.

Το πολιτικό δίλημμα για την ελληνική πλευρά είναι αν «ατυχείς» ενέργειες τεχνοκρατών θα επιτραπεί ή όχι να υπονομεύσουν την εικόνα μιας διαφανούς διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων και προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων που εκτός των άλλων φαίνεται να έχουν και σοβαρές διπλωματικές επιπτώσεις. Η αξιοπιστία της διαδικασίας δεν κρίνεται πλέον από τη μια ή την άλλη ερμηνεία των επιλογών του ΤΑΙΔΕΤ, αλλά από την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να αναδείξει τη βούληση της για ισότιμη μεταχείριση όλων των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Previous article(ΕΠΙ)ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Next articleΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.