Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης προβλέπει ότι έρχονται επενδύσεις και ανάπτυξη, καθώς η έξοδος από τα μνημόνια, έστω και με σκληρή επιτήρηση, είναι ένα θετικό βήμα, την ίδια ώρα που οι αγορές είναι έτοιμες να στηρίξουν την επιστροφή της χώρας στη κανονικότητα. 


Ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από τις τεχνητές κόντρες και διαφωνίες των κομμάτων. Αναμένει σύγκλιση και συνεννόηση για να καλυτερέψει η ποιότητα ζωής. Για να μειωθεί η ανεργία και να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν το εισόδημα του.

Η έξοδος από τα μνημόνια, έστω και με σκληρή επιτήρηση, είναι ένα θετικό βήμα. Δημιουργεί προϋποθέσεις προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Οι αγορές είναι έτοιμες να στηρίξουν την επιστροφή της χώρας στη κανονικότητα. Απομένει στην πολιτική ηγεσία να κινηθεί με ευελιξία και προγραμματισμό.  Απαιτείται συνέπεια και εξωστρέφεια για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να μπορέσει η πατρίδα μας να επανακάμψει.

Επενδύσεις και ανάπτυξη

Αναλυτές αναφέρουν, ότι αυτό που συστήνεται στις επαφές που γίνονται με επενδυτές είναι μια στρατηγική επιλεγμένων πρωτοβουλιών, δυο έως τέσσερις σε αριθμό, τα επόμενα χρόνια, στο πρότυπο της Πορτογαλίας. Χωρίς, βεβαίως, αυτό να αποκλείει και άμεση κίνηση όταν και αν υπάρξει η ευκαιρία.

Στο πλαίσιο δράσεων σχεδιάζεται ένας νέος γύρος επαφών με επενδυτές. Όχι μόνο στην Ασία, αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επίσης η προσπάθεια συνεχούς ενημέρωσης για την πορεία της οικονομίας και των προοπτικών της, θα ενταθεί για καλύτερα αποτελέσματα.

Το κλίμα, πάντως, στις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με στελέχη του ΟΔΔΗΧ ήταν γόνιμο. Πηγές  αναφέρουν ότι υπήρχε θετική αντιμετώπιση της συμφωνίας για το χρέος. Μόνες ενστάσεις η διασφάλιση της ανάπτυξης και της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα της περιόδου 2010-2018 και η πρόοδος που έγινε όλα τα χρόνια του μνημονίου από όλες τις κυβερνήσεις. 

Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το σκίτσο είναι του Αρκά
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal