ΕΠΑΝΑΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΩΝ

Για πολλά μπορούμε να κατηγορήσουμε την διοικητική ιεραρχία του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά τελικώς, το μεγαλύτερο μειονέκτημά της είναι η αδυναμία εξαγωγής ουσιωδών συμπερασμάτων τόσο από το πρόσφατο όσο και από το απώτερο παρελθόν. Η ανακοίνωση της νέας (ούτε καν μπορώ να μετρήσω πόσες προηγήθηκαν!!!) ρυθμίσεως επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την έλλειψη φαντασίας αλλά και τόλμης τόσο του διοικητικού μηχανισμού όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Η ρύθμιση που ανακοινώθηκε είναι νέα μόνον υπό τη χρονική έννοια του όρου και όχι επειδή στο περιεχόμενό της υπάρχει κάτι ουσιωδώς διαφορετικό από τις προηγούμενες.

[quote text_size=»small»]

Βεβαίως, κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα πει ότι πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα τόσο μεγάλου αριθμού δόσεων και τόσο μικρού ποσού ελαχίστης δόσεως. Όμως, εγώ αναρωτιέμαι, γιατί μόνον 100 δόσεις; Γιατί όχι 1.000 δόσεις έτσι ώστε αντί εξόφλησης σε 8,3 χρόνια να πάει στα 83 χρόνια, περίπου όσο το προσδόκιμο ζωής!

[/quote]

Γιατί, να μην περνάνε οι δόσεις και στους κληρονόμους; Ας σοβαρευθούμε και πρωτίστως ας σοβαρευθεί το Υπουργείο Οικονομικών! Είναι ο αριθμός των δόσεων η ουσία μιας αληθώς νέας ρυθμίσεως;

[quote text_size=»small»]

Τα πράγματα είναι απλά. Καμμία ρύθμιση, όσες δόσεις και αν προβλέπει, όσο μικρό και αν είναι το ελάχιστο ποσό δεν μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν εξασφαλίζεται η δυνατότητα των φορολογουμένων να την εξυπηρετήσουν.

[/quote]

– Όμως, πως να εξασφαλισθεί αυτή η δυνατότητα όταν το φορολογικό σύστημα παραμένει κατασταλτικό και βασίζεται σε ελεγκτικούς μηχανισμούς που αδυνατούν να το υποστηρίξουν;

– Πως να εξασφαλισθεί αυτή η δυνατότητα όταν το φορολογικό σύστημα παραμένει δέσμιο μιας λογικής «αρπαχτής» του τύπου δώσε ότι μπορείς και αύριο βλέπουμε;

– Πως να εξασφαλισθεί αυτή η δυνατότητα όταν το φορολογικό σύστημα δεν διαθέτει αυτοματισμούς που να εξαλείφουν την φοροδιαφυγή χωρίς να αστυνομεύουν την κατανάλωση και χωρίς να στοχοποιείται ο πλούτος με την φορολογία στοιχείων όπως τα ακίνητα, τα οποία δεν παράγουν εισόδημα;

– Πως να εξασφαλισθεί αυτή η δυνατότητα όταν η ύφεση γίνεται διαρκώς βαθύτερη και η οικονομία δεν χρηματοδοτείται όσο και όπως πρέπει ώστε να επανεκκινήσει;

[quote text_size=»small»]

Δυστυχώς, επί χρόνια τώρα, τα χρέη συσσωρεύονται και οι συνεχείς ρυθμίσεις αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα, ακριβώς επειδή έχουν σχεδιασθεί «μέσα στο κουτί».

[/quote]

Η πλειοψηφία επαγγελματιών και επιχειρήσεων δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα, γεγονός που εμποδίζει τη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα και γιγαντώνει την παραοικονομία.

Επιπλέον, η παραοικονομία (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή) γιγαντώνεται εκ νέου και, αυτή τη φορά αναγκαστικώς αφού οι γραφειοκρατική και στενοκέφαλη λογική των ρυθμίσεων παρέχει μόνο κίνητρα μη υπαγωγής σε αυτές!!! Το αποτέλεσμα είναι, πλέον, προφανές: η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία έχουν καταστεί κανόνας και όχι εξαίρεση. Το σύστημα αυτό δεν βελτιώνεται, δεν εξωραΐζεται, μόνο καταργείται.

[quote text_size=»small»]

Η λύση -στο σκέλος των εσόδων- του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, είναι μια γενναία ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ!

[/quote]

Δηλαδή μια φορολογική επανεκκίνηση από μηδενική βάση με την εισαγωγή ενός ΛΙΤΟΥ, ΔΙΑΦΑΝΟΥΣ & ΔΙΚΑΙΟΥ φορολογικού συστήματος και -ταυτοχρόνως- ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ του προβλήματος των συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων. Μια τέτοια επιλογή θα δώσει τη δυνατότητα στη χειμαζόμενη οικονομία να αξιοποιήσει το σύνολο των πόρων της προς την κατεύθυνση της παραγωγής.

Το ίδιο ακριβώς πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, φορολογία και ασφάλιση πρέπει να πάψουν να εμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα. Ιδίως, μάλιστα, η ασφάλιση, πρέπει να πάψει να είναι παράγων κόστους καταβαλλόμενου, μάλιστα, πριν καν η επιχείρηση δημιουργήσει κέρδη.

Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα συνοπτικώς αναφερθεί τόσο στη Φορολογική Σεισάχθεια όσο και στο πως μπορεί να επανεκκινήσει η οικονομία. Ότι είχα γράψει παραμένει επίκαιρο, αλλά θα επανέλθω με αναλυτικότερα κείμενα στα οποία θα αναπτύσσω πλήρως τις σχετικές προτάσεις.

Previous articleΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Next articleΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι άγαμος και ζει στο Παγκράτι. Από το 1988 εργάσθηκε ως στέλεχος ή/και ως σύμβουλος διαφόρων εταιριών, επί χρηματοπιστωτικών κυρίως θεμάτων, ενώ από το 2007 είναι επί κεφαλής της ομάδος χρηματοπιστωτικών συμβούλων INTERACTION FINANCE. Επιμελήθηκε και διαμεσολάβησε για τη χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων με συνολικά κεφάλαια της τάξεως των είκοσι πέντε εκατομμυρίων -25.000.000- ευρώ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχειρίσεως και αναδιαρθρώσεως προβληματικών επιχειρήσεων, αποτιμήσεων και εξαγορών/συγχωνεύσεων. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων αναδιαρθρώσεως & αναχρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και έχει διδάξει σε σειρά σεμιναρίων με θέμα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την διαχείριση κρίσεως κλπ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων χρηματοπιστωτικής διαχειρίσεως, φορολογικού σχεδιασμού, συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, διαχειρίσεως ακινήτων, ανωνύμων εταιρειών κλπ. Είναι έφεδρος εν εφεδρεία Λοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε σε παραμεθόριες μονάδες και επιτελεία ενώ έλαβε μέρος σε ασκήσεις εφεδρείας και διοργανώσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδεύθηκε στη Σχολή Πεζικού. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια ενώ τα τελευταία 10 έτη έχει ενεργή πολιτική δράση στο πλαίσιο της Δεξιάς Παρατάξεως. Έχει σταθεί ενάντια στο λαϊκισμό, αλλά και στον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό. Πιστεύει στον αληθινό, εθνικοπατριωτικό, φιλελευθερισμό και όχι στους δήθεν φιλελευθέρους που κρύβουν μόνον αριστερές και εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες. Εργάζεται με σκοπό την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, δηλαδή ένα νέο σύνταγμα και πολίτευμα πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών, αυξημένης λαϊκής κυριαρχίας και ευθύνης των πολιτών. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να εισαχθεί ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα ώστε να απαλειφθεί η διπλή φορολόγηση, η οποία συνιστά «νόμιμη κλοπή» και επιβαρύνει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να συνοδευθεί από μια γενναία και οριστική μακροχρόνια ρύθμιση, η οποία -χωρίς να χαρίζει τίποτα σε κανέναν!- θα δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα όποια πραγματικά μας χρέη προς το δημόσιο, χωρίς παράλογες προσαυξήσεις και χωρίς την κλοπή του ΕΝΦΙΑ!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.