Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης αντί σχολίου για την εθνική εορτή του μεγάλο όχι, σχολιάζει ένα εμβληματικό απόσπασμα από το Άξιον Εστί. Ο Οδυσσέας Ελύτης γράφει. Ο Μάνος Κατράκης απαγγέλει. Εξόριστε ποιητή τι βλέπεις; Ζήτω το Έθνος!


Τέτοιες ώρες, πριν 78 χρόνια, η χώρα περνούσε τις τελευταίες ώρες ειρήνης. Η νέα μέρα, πριν καν ξημερώσει, έφερνε τον πόλεμο. Kαι μαζί του μια νέα, σκληρή περίοδο! Από τους ήρωες του έπους της Αλβανίας στην πείνα και τον εμφύλιο κατσαπλιάδων και δοσιλόγων!

Το 1940 είναι το έτος καμπής. Είναι ακόμη νωρίς. Aλλά νομίζω ακόμη διανύουμε την ίδια ιστορική περίοδο, εκείνη που άνοιξε την ιστορική αυτή μέρα. Είναι το έτος που χωρίζει στα δύο την ιστορία του νέου ελληνικού κράτους. Δεν θα γράψω περισσότερα, το πώς και γιατί των ιστορικών τομών είναι πολύ μεγάλη συζήτηση.

Αντί σχολίου, παραθέτω ένα κείμενο από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης. Απαγγέλει ο Μάνος Κατράκης. Τόσο το περιεχόμενο όσο και η υποβλητική ατμόσφαιρα της μοναδικής φωνής του Κατράκη το καθιστούν εμβληματικό. Όχι μόνο για το έπος των αλβανικών βουνών, αλλά για όλη αυτή την τραγική 10ετία.

Δείτε και το συμβολισμό των συντελεστών:

Συγγραφέας ένας χαρακτηριστικός ευκατάστατος αστός διανοούμενος και δεξιός, που πολέμησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Τότε η ελίτ το θεωρούσε τιμή της να φορέσει την στολή και να πολεμήσει…

Απαγγέλει ένας εμβληματικός ηθοποιός γνωστός για την κομμουνιστική του ιδεολογία, με «θητεία» στη Μακρόνησο. Διακρινόμενος ωστόσο για την αξιοπρέπεια και το ήθος του. Μακριά από τις γελοιότητες και τον ξεπεσμό των αριστερών αρπαχτικών της Μεταπολιτεύσεως.

Και, βεβαίως, το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ μελοποίησε ο μουσικός ογκόλιθος Μίκης Θεοδωράκης. Ίσως ο εμβληματικότερος και χαρακτηριστικότερος Έλληνας της περιόδου: Πολιτικώς ανερμάτιστος έως και καιροσκόπος (ΕΟΝ-ΚΚΕ-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ-ΣΠΙΘΕΣ & Εθνολαϊκισμός). Πλούτισε από την πολιτική εργαλειοποίηση της μουσικής του. Και δεν δίστασε να πει και να κάνει τα πάντα για μερικές στιγμές δημοσιότητος…

Εξόριστε ποιητή τι βλέπεις; Ζήτω το Έθνος!

Πλησιάζουμε, ξανά, σε μια ιστορική καμπή. Δεν ξέρω πότε, αλλά τα επόμενα χρόνια θα συμβούν γεγονότα και εξελίξεις που θα αλλάξουν εντελώς τον κόσμο που ξέρουμε.

Ήδη μας λείπουν τα πνευματικά μεγέθη του Ελύτη και της γενιάς του ’30!

Δεν έχουμε καν αληθινούς ηθοποιούς, όπως ο Κωνσταντάρας και ο Παπαγιαννόπουλος, και αυτοί έφεδροι ανθυπολοχαγοί στα αλβανικά βουνά. Το ευρύ κοινό διαπαιδαγωγείται από άτεχνους αλητάμπουρες και στρατευμένα λαμόγια.

Δεν χρειάζεται να μιλήσω για την ολίγιστη πολιτική ηγεσία και την πληθώρα φυρερίσκων και παρανοϊκών που περιμένουν να την αντικαταστήσουν.

Όπως έλεγε, πάλι ο Ελύτης, πάλι στο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ «…ἐξόριστε Ποιητή, στὸν αἰώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;»

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!

Previous articleΤο δικό μας ΟΧΙ;
Next articleΠατρίδα έρμαιο σε τρίτους
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι άγαμος και ζει στο Παγκράτι. Από το 1988 εργάσθηκε ως στέλεχος ή/και ως σύμβουλος διαφόρων εταιριών, επί χρηματοπιστωτικών κυρίως θεμάτων, ενώ από το 2007 είναι επί κεφαλής της ομάδος χρηματοπιστωτικών συμβούλων INTERACTION FINANCE. Επιμελήθηκε και διαμεσολάβησε για τη χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων με συνολικά κεφάλαια της τάξεως των είκοσι πέντε εκατομμυρίων -25.000.000- ευρώ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχειρίσεως και αναδιαρθρώσεως προβληματικών επιχειρήσεων, αποτιμήσεων και εξαγορών/συγχωνεύσεων. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων αναδιαρθρώσεως & αναχρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και έχει διδάξει σε σειρά σεμιναρίων με θέμα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την διαχείριση κρίσεως κλπ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων χρηματοπιστωτικής διαχειρίσεως, φορολογικού σχεδιασμού, συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, διαχειρίσεως ακινήτων, ανωνύμων εταιρειών κλπ. Είναι έφεδρος εν εφεδρεία Λοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε σε παραμεθόριες μονάδες και επιτελεία ενώ έλαβε μέρος σε ασκήσεις εφεδρείας και διοργανώσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδεύθηκε στη Σχολή Πεζικού. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια ενώ τα τελευταία 10 έτη έχει ενεργή πολιτική δράση στο πλαίσιο της Δεξιάς Παρατάξεως. Έχει σταθεί ενάντια στο λαϊκισμό, αλλά και στον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό. Πιστεύει στον αληθινό, εθνικοπατριωτικό, φιλελευθερισμό και όχι στους δήθεν φιλελευθέρους που κρύβουν μόνον αριστερές και εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες. Εργάζεται με σκοπό την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, δηλαδή ένα νέο σύνταγμα και πολίτευμα πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών, αυξημένης λαϊκής κυριαρχίας και ευθύνης των πολιτών. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να εισαχθεί ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα ώστε να απαλειφθεί η διπλή φορολόγηση, η οποία συνιστά «νόμιμη κλοπή» και επιβαρύνει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να συνοδευθεί από μια γενναία και οριστική μακροχρόνια ρύθμιση, η οποία -χωρίς να χαρίζει τίποτα σε κανέναν!- θα δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα όποια πραγματικά μας χρέη προς το δημόσιο, χωρίς παράλογες προσαυξήσεις και χωρίς την κλοπή του ΕΝΦΙΑ!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.