Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ

Ο Δημήτρης είναι ακαδημαϊκός. Είναι καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής. Υπήρξε γενικός γραμματέας Εμπορίου και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου ΟΠΕ. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ
ενφια δραμα

ΕΝΦΙΑ ΔΡΑΜΑ

Προσπαθούν να μαζέψουν 3,6 δις ευρώ με τον νέο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, τον γνωστό ΕΝΦΙΑ. Μέχρι πρότινος διαβάζαμε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα απέδιδε στο κράτος 2,6 εκ. ευρω. Αίφνης, πριν το σοκ που προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των φόρων ΕΝΦΙΑ που οφείλουν καταβάλλουν πολλοί ενδιαφερόμενοι,  το ποσό αυτό άλλαξε. Έγινε καλύτερο για τον κρατικό προϋπολογισμό και χειρότερο για τους πολίτες!

Και ενώ η κυβέρνηση πασχίζει – όπως υποστηρίζει – να καλύψει τις διάφορες τρύπες του προϋπολογισμού της (ο οποίος παρουσιάζει κατά τα άλλα και πρωτογενές πλεόνασμα!!!) με κάθε μορφής φορομπηχτικό μέτρο, από την άλλη κινείται διαφορετικά.

Έτσι, εφευρίσκει διεξόδους για τη μη καταβολή προστίμων από κάποιους, που κατά τον κο Σόιμπλε, είναι ίσως η οικονομική ελίτ της χώρας, η οποία ευθύνεται για την κατάντια της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, μόλις πριν λίγους μήνες με τροπολογία (1251/67/7.3.2014) σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαλλάχθηκαν  συγκεκριμένοι μεγαλοδιακινητές καυσίμων από την άμεση καταβολή προστίμων της τάξης των 800 περίπου εκ. ευρώ. Αυτό κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας ο κος Σούρλας, σε ομιλία κατά την παρουσίαση βιβλίου του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι αυτή η τροπολογία απήλλαξε τους ανωτέρω επιχειρηματίες από πρόστιμα της τάξης των 1,2 δις ευρώ!.

Οπότε, από την μια η κυβέρνηση «στύβοντας» τους φορολογούμενους επιζητά να εισπράξει γύρω τα 3 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ από την άλλη παραβιάζοντας παλιότερους Νόμους (μέσω τροπολογιών) «χαρίζει» απλόχερα 1 δις ευρώ πρόστιμα. Αυτό καλείται κράτος δίκαιου κατά τους εμπνευστές τέτοιων ρυθμίσεων!

Αν κάποιος βέβαια προσπαθήσει να διαβάσει και να αποκρυπτογραφήσει το περιεχόμενο της εν λόγω τροπολογίας, τότε δε  θα κατανοήσει το παραμικρό λόγω της πολύπλοκης φρασεολογίας που ο νομοθέτης χρησιμοποιεί. Και όμως οι  βουλευτές της συμπολίτευσης την  ψήφισαν!.

Μήπως βιώνουμε λοιπόν μια επαίσχυντη μορφή υποκρισίας;

Ακολουθώντας, αλλά μη υιοθετώντας τη λογική του ΕΝΦΙΑ όπως δίνεται, όλοι περιμέναμε ο επίμαχος αυτός φόρος να οδηγήσει σε μια μικρή αύξηση των σχετικών με την ακίνητη περιουσία εισφορών των πολιτών. Έτσι, προετοιμαζόμασταν να δούμε έναν νέο φόρο που θα ήταν κατά ένα μικρό ποσοστό υψηλότερος από το άθροισμα των φόρων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας – ΦΑΠ (πρώην ΕΤΑΚ) και του «χαρατσιού» της ΔΕΗ.

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.capital.gr