Μέσα στον ορυμαγδό αντιδράσεων που δημιούργησε η νέα απαίτηση της Τρόικας για περικοπή των κατώτατων μισθών και μείωση του μισθολογικού κόστους, η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη ΓΑΔΑ πέρασε απαρατήρητη ως προς τον σκοπό και το περιεχόμενο της.

Πολύ δε περισσότερο απαρατήρητη πέρασε η πρωθυπουργική προτροπή προς την ηγεσία της Αστυνομίας και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας να «μη χαριστείτε σε κανένα». Ουδείς μπήκε στον κόπο να ζητήσει διευκρινήσεις. Ποιους εννοούσε ο Πρωθυπουργός; Σε ποιους δεν θα πρέπει να χαρίζετε η Αστυνομία;Για κάθε εχέφρων, δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, η απάντηση θα ήταν λογική και αυτονόητη. Προφανώς, ο πρωθυπουργός εννοούσε τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου που δρουν ανεξέλεγκτοι, ληστεύοντας και βιαιοπραγώντας εναντίον αδύναμων πολιτών. Όμως, σε εποχή γενικότερου παραλογισμού, καμία απάντηση δεν είναι αυτονόητη. Και η …ευέξαπτη ΕΛΑΣ (που συν τοις άλλοις δεν φημίζεται για το δημοκρατικό της υπόβαθρο και κουλτούρα) θα μπορούσε να μεταφράσει διαφορετικά την προτροπή-μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Η επόμενη μέρα της παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου στη ΓΑΔΑ, κατέδειξε πως μάλλον το μήνυμα αξιολογήθηκε διασταλτικά. Την Τετάρτη, ημέρα απεργίας και διαμαρτυρίας, οι δυνάμεις καταστολής έδειξαν τη δέουσα αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουν κανενός είδους «παρεκτροπές». Δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη για να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να ασκήσουν υπέρμετρη βία. Έδειξαν σαφώς πως δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να χαριστούν σε κανένα…

Καμία έκπληξη! Σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης που πλήττει κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα (πλέον καταστρέφει και την κατά τεκμήριο νομοταγή, μεσαία τάξη) οι εκδηλώσεις κοινωνικής οργής και αγανάκτησης είναι το φυσικό επακόλουθο. Μοιραία, η αντιμετώπιση της οδηγεί σε αύξηση του αριθμού και της έντασης των μέτρων καταστολής. Ο ρόλος της Αστυνομίας καθίσταται κυρίαρχος για την τήρηση της «έννομης τάξης».

Μια όμως, μικρή και επουσιώδη λεπτομέρεια. Η διατάραξη της έννομης τάξης όταν εκδηλώνεται από ανθρώπους που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία διάθεση και πρόθεση να τη διαταράξουν. Όταν είναι προϊόν ενός δικαιολογημένου (ακόμα χειρότερα και γενικευμένου) αισθήματος κοινωνικής αδικίας, καταδεικνύει (αν όχι αποδεικνύει) πως κάτι δε γίνεται σωστά. Πως κάτι συμβαίνει που πολύ απέχει από το να χαρακτηρίζεται δημοκρατικά νομιμοποιημένο.

Λογικά λοιπόν, η αύξηση του αριθμού και της έντασης των μέτρων καταστολής σηματοδοτεί μια τάση μετατόπισης της δημοκρατικής λειτουργίας μιας Πολιτείας προς τον απολυταρχισμό. Σε τέτοιες συνθήκες, πράγματι, οι δυνάμεις καταστολής «νομιμοποιούνται» να μην χαρίζονται σε κανένα.

Ευχής έργον είναι να μη ξαναζήσει η χώρα τέτοιες συνθήκες. Θα είναι το άδοξο τέλος της Μεταπολίτευσης που εκτός από ελλείμματα και χρέος δημιούργησε και μια παρεξηγημένη εκδοχή της δημοκρατίας…

 

Previous articleΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΑΠ” ΤΗΝ ΑΡΧΗ
Next articleΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.