Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Ο Γιάννης Πανούσης είναι ακαδημαϊκός, αλλά πρόσφατα και βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής (1972) και του Τμήματος πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975). Μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Poitiers της Γαλλίας (1978).
Δίδαξε επί 19 χρόνια στη Νομική Σχολή Δ.Π. Θράκης (1978-1997) Εγκληματολογικές και ποινικές επιστήμες και διδάσκει από το 1997 έως σήμερα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών ανάλογα μαθήματα.
Εξελέγη Κοσμήτορας της Νομικής ΔΠΘ, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Αντιπρύτανης και Πρύτανης του ΔΠΘ (1994-1997).
Διετέλεσε: Πρόεδρος ή μέλος δεκάδων Ελληνικών και Ξένων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων (π. χ. Πρόεδρος κεντρικού επιστημονικού συμβουλίου φυλακών, μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για ναρκωτικά, χουλιγκανισμό κλπ, μέλος επιτροπής εκπαίδευσης ΟΟΣΑ, μέλος εθνικής επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ, μέλος ΔΣ του ΕΚΚΕ κ. α)
Συγγραφέας 20 βιβλίων και 200 άρθρων (για τις Εγκληματολογικές Επιστήμες).
Το 2012 εξελέγη βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Αθηνών με τη Δημοκρατική Αριστερά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
εκπροσωπωντασ την πολιτικη τησ σαυρασ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΥΡΑΣ

Κάνε το κακό και ρίξ’ το στο γιαλό. (Έλενα Ακρίτα, Το μήλο βγήκε από τον παράδεισο)

Πώς γεννιούνται οι νέο-ΜΜΕ-γιάπηδες ιλουστρασιόν; Μέσα από τους κοινωνικούς ή πολιτικούς αγώνες; Μέσα από την επιστημονική δράση; Μέσα από την επαγγελματική καταξίωση; Όχι βέβαια. Το μόνο προσόν που πρέπει να (κατ)έχουν είναι να εκπροσωπούν «το αυτί και το μάτι» της όποιας κομματικής ή άλλης εξουσίας.

Με αριστεροδεξιοκεντρώο life-style, με έρωτες σινιέ, με βρώμικες διαρροές μερικοί πολιτικοί λελέδες εμφανίζονται ως κριτές της κοινωνίας και επικριτές των απόψεων που δεν αρέσουν – κατά τη γνώμη τους – στο Ιερατείο.

Στην τηλεόραση, στα τσιτάτα (πάντοτε με φωτογραφία), σε εφημερίδες διαπλεκόμενων συμφερόντων φτιάχνουν το image τους μήπως και γίνουν αναγνωρίσιμοι και εκλεγούν στις επόμενες εκλογές.

Οποία αυταπάτη! Άλλο αναγνωρισιμότητα, κι άλλο αναγνώριση.

Πώς να σεβαστείς και να στηριχθείς σε πλάσματα που κινούνται στα υπόγεια της πληροφόρησης και που τους κινούν τα νήματα της διαχρονικής διαπλοκής;

Το μέλλον τους γνωστό. Το παρόν τους ας το (ξανα)σκεφτούν αυτοί που «παίζουν» μαζί τους (με ενθάρρυνση, ανοχή και κάλυψη). Όσο ψηλά και αν βρίσκονται…