Ο Καρδινάλιος Richelieu υποστήριζε ότι «η μυστικότητα είναι η ψυχή της διπλωματίας». Αυτό μπορεί να ίσχυε στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα. Την εποχή των μοναρχών και της απολυταρχίας. Δεν ισχύει όμως σήμερα. Στον 21ο αιώνα και σε καθεστώτα δημοκρατίας οι πολιτικές ηγεσίες είναι υπεύθυνες απέναντι στον λαό και γι’ αυτό υποχρεωμένες να δίνουν λόγο για όλες τις πράξεις τους. Η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η σημερινή κυβέρνηση όμως από την πρώτη κιόλας ημέρα της εντολής της, έκανε άλλη επιλογή. Η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο ελάχιστο. Οι πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες πολύωρες κατ” ιδίαν συζητήσεις είτε του Πρωθυπουργού είτε του Υπουργού Εξωτερικών, διαδέχονται η μία την άλλη. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της διπλωματικής υπηρεσίας αναμένουν σε παρακείμενες αίθουσες και διαδρόμους.

Δυστυχώς οι συναντήσεις αυτές δεν αποτελούν πια την εξαίρεση της διπλωματικής δραστηριότητας. Έχουν γίνει μόνιμη πρακτική. Έτσι, ο αρχικός προβληματισμός για την σπουδή και την μυστικότητα αυτών των συναντήσεων έχει εξελιχθεί σε αυξανόμενη ανησυχία. Σε αυτό συντελεί άλλωστε το γεγονός ότι η χώρα, ειδικά αυτήν την περίοδο, διαπραγματεύεται από δυσμενή θέση καθώς η ισχύς της υφίσταται, εκ των πραγμάτων, τις αρνητικές συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Ειδικά στα ελληνοτουρκικά η εύλογη ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο καθώς η κυβέρνηση, παρά τις γνωστές αντίξοες συνθήκες, προχωράει με εντατικούς ρυθμούς σε μια διαπραγμάτευση για θέματα που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονται με τον πυρήνα της υπόστασης κάθε κράτους. Δηλαδή με την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή ακόμα και με εδαφικά ζητήματα αφού είναι γνωστή η απαράδεκτη τουρκική θέση περί «γκρίζων ζωνών».

Η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τις πρόσφατες, ιδιαίτερα προβληματικές δηλώσεις των κ.κ. Νταβούτογλου και Μπαγίς περί «ελληνοτουρκικών μπίζνες στο Αιγαίο» και «50-50» αξιοποίησής του, κάνουν βαριά την ατμόσφαιρα και μεγαλώνουν τη δυσπιστία για το τι πραγματικά συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Η υποχρέωση της κυβέρνησης να σταματήσει τις γενικόλογες, στερημένες ουσίας τοποθετήσεις και να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού είναι πλέον επιτακτική. Η γνωστή πρακτική της εκ των υστέρων αναζήτησης συναίνεσης για προειλημμένες αποφάσεις, όπως συστηματικά γίνεται στα ζητήματα της οικονομίας, είναι απλώς αδιανόητη σε ζωτικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικού συμφέροντος.

Previous articleTHE DIGITAL STORY OF NATIVITY – ( or Christmas 2.0 )
Next articleΕΛΛΗΝΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ STERN
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ
Ο κ. Κουμουτσάκος είναι Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ιούνιος 2009). Είναι Αντιπρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και συμμετέχει στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είναι εκλεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. Μαζί με τον αντιπρόεδρο κ. Δ. Αβραμόπουλο εκπροσωπεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Εξωτερικών (2004-2009). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, απ’ όπου απεφοίτησε με την ανώτατη διάκριση. Έχει υπηρετήσει στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα. Έχει γεννηθεί 17 Σεπτεμβρίου 1961. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.