Χρόνια επικαλούμαστε την ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που να διασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη και αύξηση δημοσίων εσόδων. Οι δυο αυτοί στόχοι συνδέονται: όσο πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα, τόσο μεγαλύτερα τα δημόσια έσοδα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι χώρες με τα υψηλότερα δημόσια έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν υψηλούς συντελεστές άμεσης φορολογίας (σχεδόν διπλάσιους σε σχέση με την έμμεση) και  υψηλούς συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων φυσικών προσώπων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν π.χ. η Δανία, η Σουηδία και το Βέλγιο. Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες, όπως π.χ. η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Ρουμανία, με χαμηλούς συντελεστές άμεσης φορολογίας, χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και τελικά με χαμηλά δημόσια έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Προφανώς, η συσχέτιση αυτή δεν είναι τυχαία. Η αίσθηση δικαίου, που συνοδεύει την υψηλή φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων καθώς και την υψηλή άμεση φορολογία, οδηγεί σε υψηλά δημόσια έσοδα και στη συνέχεια σε αυξημένες κοινωνικές παροχές, με τις χώρες της πρώτης ομάδας να διαθέτουν κατά μέσο όρο 35% του ΑΕΠ σε αυτές τις παροχές, ενώ οι χώρες της δεύτερης να διαθέτουν κατά μέσο όρο μόνο 24% του ΑΕΠ.
Η χώρα μας ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Τα δημόσια έσοδα από φορολογία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ οι Έλληνες πολίτες είναι οι πιο βαριά φορολογούμενοι με υψηλό ποσοστό έμμεσων φόρων, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ. Και το εύλογο ερώτημα είναι το εξής: το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βελτιώνει ή επιδεινώνει αυτή την κατάσταση;
Ενώ προβλέπεται ύφεση 3,8% για το 2013, το φορολογικό νομοσχέδιο, ορίζει αύξηση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα τιμωρεί τις οικογένειες με παιδιά, ενώ η χώρα μας παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας. Επιπρόσθετα, δεν περιλαμβάνει κανένα αναπτυξιακό κίνητρο, αφού αγνοεί παντελώς βασικούς αναπτυξιακούς τομείς όπως τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  καθώς και εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης, όπως την κοινωνική οικονομία. Βέβαια, η μη πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά συνδέεται άμεσα με το πελατειακό κράτος και την διαπλοκή μεταξύ κομματικών μηχανισμών και δημόσια διοίκηση.
Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το νέο νομοσχέδιο δεν οδηγεί στην αύξηση των δημοσιών εσόδων αλλά στην φτωχοποίηση των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και στην διαιώνιση της νοσηρής κατάστασης όπου το κράτος φέρεται ληστρικά στον έντιμο φορολογούμενο και αυτός με την σειρά του αντιμετωπίζει το κράτος σαν εχθρό του.
Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εν νέου τον τροχό αλλά απλώς να εφαρμόσουμε αυτά που υπόσχονται τα κόμματα εξουσίας πριν τις εκλογές και τα ξεχνούν αμέσως μετά! Μεταξύ άλλων πρόκειται για την αναδιάρθρωση του φοροεισπραχτικού μηχανισμού, που οδηγεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εφόσον τα δημόσια έσοδα δεν θα βασίζονται πλέον μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και σε εκείνους που σήμερα σταθερά φοροδιαφεύγουν. Πρόκειται επίσης για την δημιουργία περιουσιολογίου και πόθεν έσχες για όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να ελέγχεται κατά πόσον συνάδουν τα περιουσιακά στοιχεία και οι αποταμιεύσεις τους με τα εισοδήματά τους. Πρόκειται εξίσου για την κατάργηση του απαρχαιωμένου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αντικατάστασή του με απλούς, σύγχρονους και αποτελεσματικούς κανόνες απεικόνισης των συναλλαγών.
Και το τελικό ερώτημα είναι το εξής: είναι σε θέση οι κομματικοί μηχανισμοί που κυβερνούν σήμερα να κάνουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που είχαν επί δεκαετίες τη δυνατότητα να κάνουν, χωρίς ποτέ να το πράξουν;

 

Ο Οδυσσέας Βουδουρης είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στη Β” Περιφέρεια Αθήνας

 

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ
Επόμενο άρθροΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ STRESS
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
Ο Οδυσσέας Βουδούρης γεννήθηκε το 1953 από πατέρα Τριφύλλιο και μητέρα Καλαματιανή. Μεγάλωσε στην Γαλλία, απέκτησε τις πρώτες πολιτικές εμπειρίες του στα οδοφράγματα του Μάη του '68 και συμμετείχε στο γαλλικό φοιτητικό κίνημα την δεκαετία του '70. Την περίοδο 1974-1980, εκλέχθηκε εκπρόσωπος των φοιτητών στα Διοικητικά Συμβούλια των Πανεπιστημίων όπου φοιτούσε. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών της Grenoble (1975-1978) και μέλος του ΔΣ της UNEF ("Γαλλική ΕΦΕΕ", 1976-1978). Τελείωσε την Ιατρική στο Παρίσι (1981), ειδικεύτηκε στη χειρουργική και την γυναικολογία, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην ογκολογική χειρουργική, την λαπαροσκοπική χειρουργική, τις μικροχειρουργικές τεχνικές και έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων (1986). Εργάστηκε στο Παρίσι (1987-1991) ως Επιμελητής του Αντικαρκινικού Κέντρου Gustave Roussy και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Pierre Rouqués. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1991 όπου δημιούργησε το Χειρουργικό Κέντρο Endolaser, το οποίο διευθύνει και σήμερα. Απέκτησε δυο κόρες (τη Δανάη και τη Μυρτώ) και δυο γιούς (τον Ιάσωνα και τον Άρη). Στην περίοδο 2001-04 διετέλεσε πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. Επίσης, μετείχε στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την Μελέτη και Διαχείριση των Προβλημάτων Υγείας σε Μαζικές Καταστροφές (ΚεΣΥ, 2000-2001) και με πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, στο Εθνικό Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (2003-2004). Από τη δεκαετία του '80 δραστηριοποιείται στο ανθρωπιστικό κίνημα μετέχοντας σε χειρουργικές αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και άλλες κρίσεις (Σαλβαδόρ, Καμπότζη, Μάλι, Κουρδιστάν, Σομαλία, Βοσνία, Ρουάντα, Σρι Λάνκα, Τανζανία, Ιράν, Κόσοβο, Τουρκία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν κλπ.) . Διετέλεσε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (1996-2001) και αντιπρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης Médecins Sans Frontières (1998-1999). Την περίοδο 2005-2006 ανέλαβε την προεδρία της κίνησης "Κάθε Μέρα Πολίτης" που ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού (anthropos.gr), στο οποίο προέδρευσε το 2004-2007. Από το 2008 είναι μέλος του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου. Το 2007 βραβεύτηκε με τον τίτλο του "Ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας" από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.