Δικαιοσύνη για την …Οικονομία

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος υπογραμμίζει την σαφήνεια με την οποία ο Παναγιώτης Πικραμένος μίλησε για μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη που θα δώσουν ώθηση στην Οικονομία. Και πράγματι αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. new deal
Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος υπογραμμίζει την σαφήνεια με την οποία ο Παναγιώτης Πικραμένος μίλησε για μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη που θα δώσουν ώθηση στην Οικονομία. Και πράγματι αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. new deal

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος υπογραμμίζει την σαφήνεια με την οποία ο Παναγιώτης Πικραμένος μίλησε για μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη που θα δώσουν ώθηση στην Οικονομία. Και πράγματι αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.


“Για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα της Δικαιοσύνης”. Το δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρόεδρος επίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ήταν δήλωση, που έγινε σε διαδικτυακή συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, επίσης πρώην αντιπρόεδρο στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Δικαιοσύνη για την …Οικονομία

Ο  κ. Παναγιώτης Πικραμμένος έφερε στο προσκήνιο το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό της απονομής δικαιοσύνης, του χρόνου που απαιτείται, και της ουσίας της λήψης δικαστικών αποφάσεων.

Είναι γνωστό από χρόνια τώρα στους εκτός Ελλάδας επενδυτικούς κύκλους και ομίλους, ότι η πραγματοποίηση σοβαρών επενδύσεων στη χώρα μας μπορεί να επιφυλάσσει οδυνηρές και κοστοβόρες εκπλήξεις. Εκπλήξεις που ουκ ολίγες φορές καταλήγουν στη ματαίωση μιας επένδυσης.

Σήμερα, λοιπόν, την ώρα που η χώρα θα κληθεί να απορροφήσει για την ανάπτυξη και τον συνολικό εκσυγχρονισμό της κάπου 50 δισ. ευρώ για τα προσεχή πέντε χρόνια, όντως το θέμα της δικαιοσύνης είναι καυτό. Άρα είναι και κρίσιμο. Κατά συνέπεια όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αντιμετωπισθεί, τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία.

Μεταρρυθμίσεις για ταχεία απονομή Δικαιοσύνης

Υπό αυτή την έννοια, η ανακοίνωση του κ. Πικραμμένου ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ταχύτητας των διαπραγματεύσεων και την αποφυγή διαδικασιών που ανάγονται σε παλαιότατες εποχές και δεν ανταποκρίνονται σε καμμιά σημερινή πραγματικότητα, δεν μπορεί παρά να κριθεί θετικά.

Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μας είναι κατά πόσον οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν δεκτές από το σώμα δικαστών και δικηγόρων.Είναι γνώστες κάποιες χρόνιες αγκυλώσεις.

Μπορεί ο κ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να δήλωσε στον συνάδελφο Πάσχο Μανδραβέλη, που συντόνιζε τη συζήτηση, ότι «θα ταρακουνηθεί η δικαιοσύνη για να κερδηθεί το στοίχημα». Πλην όμως υπάρχουν και τα περίφημα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Κι αυτά δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα.

Γιατί πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα

Αλλά και πέρα από τα συμφέροντα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει στο εξής να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι πλέον στην περιοχή της και ισχυρός γεωπολιτικός πόλος. Και ως τέτοιος θα βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών ανταγωνισμών και κυρίως στον άτυπο πόλεμο που μεγάλες δυνάμεις έχουν κηρύξει στην Ευρώπη.

Σαφώς δε, ο πόλεμος αυτός απέχει πολύ από αντίστοιχους του παρελθόντος. Ασφαλώς δεν παίζεται (και άρα δεν κερδίζεται αλλά ούτε και χάνεται) στα ίδια επίπεδα. Τα ψηφιακά οπλοστάσια για παράδειγμα δεν είναι ορατά. Πλην όμως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο γεωπολιτικός χώρος στον οποίον βρίσκεται η Ελλάδα, βρίθει από χώρες που οι κυβερνήσεις τους γράφουν στα παλαιά τους υποδήματα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Κατά συνέπεια, μια δημοκρατική και ευημερούσα Ελλάδα στην περιοχή, είναι καρφί στα μάτια τους. Έτσι, στην σημερινή γεωπολιτική συγκυρία, έχουν κάθε λόγο να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Κυρίως από οικονομικής πλευράς όπου είναι και πιο ευάλωτη.

Όσο πιο αγκυλωμένο, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό θα είναι το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων, τόσο περισσότερα ατού θα προσφέρει στους αντιπάλους της.

Κατά συνέπεια, έχει απόλυτο δίκαιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έγκριτος άνθρωπος του Δικαίου κ. Παν. Πικραμμένος. Η όποια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας περνά μέσα από τη ριζική μεταρρύθμιση του χώρου της Δικαιοσύνης.

Previous articleΑντίστροφη μέτρηση για την οριστική διευθέτηση
Next articleΤο καλοκαίρι θα είναι θερμό!
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.