Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αποκαλύπτει τους λόγους που αναβάλλεται η έξοδος στις αγορές. Εκτιμά δε, ότι μετά το διάγγελμα στην Ιθάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρες σε εκλογές υπό συνθήκες ακραίων ύβρεων, απόλυτης χυδαιότητας και εντατικής πνευματικής τρομοκρατίας.


Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά θα παραμείνει εκτός αγορών για τουλάχιστον για δύο με τρεις μήνες. Αυτό λένε οι πληροφορίες μας, παρά τις ελπίδες που είχε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση για νέα έξοδο τον Σεπτέμβριο.

Όπως άφησε να γίνει γνωστό η κυβέρνηση, οι γνωστές εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και η νέα αναταραχή στην Ιταλία, ωθούν τον ΟΔΔΗΧ να βάλει την όποια σκέψη για έκδοση ομολόγου βαθειά στο συρτάρι. Και το οικονομικό επιτελείο να επικεντρωθεί πλέον όχι στην άμεση αναζήτηση επενδυτών. Αλλά στο να επικοινωνήσει το αφήγημα της ελάφρυνσης του χρέους και το στόρι της ανάκαμψης. Έτσι μάς είπαν. Αυτή την στιγμή η δευτερογενής αγορά δεν είναι «ανοιχτή» στους επενδυτές. Η ρευστότητα είναι πολύ χαμηλή. Και τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν μακρυά από την κατηγορία «επενδυτικού βαθμού».

Αναβάλλεται για αρχές 2019 η έξοδος στις αγορές

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να εγκαταλείψει την επιχείρηση «νέα έξοδος». Να ποντάρει στην βελτίωση της αγοράς repos το επόμενο διάστημα. Αλλά και στην χείρα βοηθείας από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης μετά την πρόσφατη διπλή αναβάθμιση από την Fitch στην κατηγορία ΒΒ. Σύμφωνα με funds και αναλυτές, το σημερινό περιβάλλον επιβάλλει την διατήρηση της Ελλάδας εκτός αγορών. Ίσως και μέχρι τις αρχές τού 2019.

«Δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να βιαστεί να βγει στις αγορές. Θα πρέπει να περιμένει για το καλύτερο timing. Όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και η μεταβλητότητα θα έχει υποχωρήσει. Επίσης, εάν η οικονομία βελτιωθεί περαιτέρω και υπάρξουν και άλλες αναβαθμίσεις από τους οίκους, αυτό θα διευρύνει την επενδυτική βάση», εξήγησε στην Καθημερινή και στην Ελευθερία Κουρτάλη ένας διεθνής αναλυτής.

Διέξοδος σε εκλογές αντί έξοδος στις αγορές

Γνωρίζοντας πώς σκέπτονται και με ποιους τρόπους ενεργούν οι «εγκέφαλοι» του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ φοβούμεθα ότι το «πάγωμα» της εξόδου στις αγορές υποδηλώνει την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές μέσα σε κλίμα διχασμού, ύβρεων, λασπολογίας, πνευματικής τρομοκρατίας και απόλυτης χυδαιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας ως αποκούμπι και το περίφημο μαξιλάρι των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι πολύ πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας να αρχίσει να απειλεί και να καθυβρίζει τις αγορές. Να το παίζει ο «γκαούρ στην ζούγκλα του χρήματος». Εξάλλου, με παρόμοια τακτική ο «μεγάλος αρχηγός» θα επιδιώξει να ανανεώσει και τις σχέσεις του με τον «περιούσιο λαό» των Εξαρχείων, τον οποίο φυσικόν είναι να χρειαστεί όταν θα είναι στην αντιπολίτευση.

Αν κανείς ακούσει προσεκτικά τα όσα είπε ο κύριος πρωθυπουργός στο «απελευθερωτικό» διάγγελμά του από την Ιθάκη, δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει αρκετά από τα μέλλοντα να συμβούν. Και τα οποία, βέβαια, κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι για την χώρα και αυτούς που πληρώνουν ακριβά την κρίση.

Previous articleΠρωταγωνιστεί στο Halloween και την Σταχτοπούτα!
Next articleΟ Τραμπ απομόνωσε τον Ερντογάν
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.