Ό,τι και να γίνει την προσεχή Κυριακή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ελλείψει αντιπάλου η εκλογή του είναι βεβαία.

Εκείνη που δεν είναι βεβαία, είναι η προσέλευση των φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές κάλπες. Κάτι η απογοήτευση από το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ την περασμένη διετία, κάτι η απουσία πολιτικής αντιπαράθεσης που θα εκφράζονται με την παρουσία δυο ή τριών υποψηφίων, κάτι η έλλειψη ελπίδας πως η ανανέωση του πολιτικού συστήματος θα μπορούσε να προέλθει μέσα απ” το ΠΑΣΟΚ, περιορίζει τη συμμετοχή των φίλων του ΠΑΣΟΚ σε μια τυπική διεκπεραίωση σε μια τήρηση του κομματικού τους καθήκοντος.

Πόσοι όμως σήμερα παραμένουν συνεπείς στα κομματικά τους καθήκοντα; Ακόμα κι αυτοί οι υπάλληλοι στην Ιπποκράτους έχουν να λένε για την ασυνέπεια του κόμματος στην μη έγκαιρη καταβολή των μηνιαίων τους αποδοχών… Κι υπόλοιποι; Που δεν είναι καν υπάλληλοι, γιατί να είναι συνεπείς. Μήπως ελπίζουν τώρα πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συσπειρώσει την παράταξη και θα την οδηγήσει στην εκλογική νίκη; Ή μήπως έχουν την ψευδαίσθηση πως ο νέος πρόεδρος θα αντιταχθεί στις απαιτήσεις της Τρόικας και σε μια πολιτική που υποβάλλει τους Έλληνες σε θυσίες χωρίς ορατό αντίκρισμα;

Το αντίθετο είναι πιθανότερο να συμβεί. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να χάσει τις εκλογές, αλλά να βρεθεί να συγκυβερνά με τη ΝΔ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διατηρεί θέση, είτε αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είτε υπουργού των Οικονομικών για να εφαρμόζει το πρόγραμμα που ήδη έχει υπογραφεί και συμφωνηθεί με τους ξένους δανειστές.

Προφανώς, κάτι τέτοιο έχουν στο νου τους, όσοι σπεύσουν να τον ψηφίσουν. Διότι όσοι δεν θέλγονται απ” το παραπάνω σενάριο, ούτε στις κάλπες της Κυριακής θα προσέλθουν, ούτε πολύ περισσότερο ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εκλογές της Κυριακής θα είναι ένα πρώτο crash test για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ που θα ηγείται στο εξής. Ένα test που θα κρίνει την πολιτική νομιμοποίηση του νέου προέδρου. Σε ανάλογη περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο και πλέον ψήφους.

Είναι προφανές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα θα ήταν ικανοποιημένος με το 10% αυτών των ψήφων. Αριθμός που δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, παιάνες, εμβατήρια και χειροκροτήματα. Καλώς ή κακώς, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε και απέχει πολύ από αυτό που κάποτε εξέφραζε: την μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Καλώς ή κακώς, αυτό θα είναι το κόμμα που θα αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος…

Previous articleΕΠΙΒΙΩΣΗ
Next articleΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ… ΚΑΛΤΣΕΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.