Το αποτέλεσμα των συζητήσεων Αθηνών και Λευκωσίας με την ισραηλινή κυβέρνηση θα διαμορφώσουν το χαρακτήρα και την ένταση της νέας αναδυόμενης κρίσης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, με επίκεντρο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Ανατολική πλευρά της Μεσογείου.

Τόσο ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης που επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα την ισραηλινή πρωτεύουσα (κι ενημέρωσε σχετικά τον Γιώργο Παπανδρέου εν πτήση προς τη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ), όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν με τους ισραηλινούς αξιωματούχους για τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της Άγκυρας που ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης τόσο έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας, όσο και έναντι του Ισραήλ.Το βασικό ερώτημα είναι αν οι κ.κ. Μπεγλίτης και Χριστόφιας έχουν εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από το Ισραήλ στην περίπτωση που ο τουρκικός στόλος παρεμποδίσει την Τεξανή εταιρία Noble Energy να ξεκινήσει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου από την πλωτή εξέδρα γεώτρησης «Homer Ferrington» στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Κι η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι σημαντική, καθώς για την ώρα Αθήνα και Λευκωσία δεν έχουν εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από τη Ρωσία, ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι, ως συνήθως, περιορίζονται να καταδικάζουν πολιτικά τις τουρκικές ενέργειες… Έτσι, τηρούν και τα προσχήματα οι μεν πρώτοι λόγω του ότι η εταιρία είναι αμερικανικών συμφερόντων, οι δε δεύτεροι λόγω της παρουσίας πληθώρας ρωσικών off shore εταιριών στο κυπριακό έδαφος και οι δε τρίτοι ως «αλληλέγγυοι» ευρωπαίοι εταίροι.

Κι αν στην κοινή γνώμη Ελλάδας και Κύπρου καλλιεργείται η αίσθηση μιας τουρκο-ισραηλινής διένεξης με αφορμή τα κοιτάσματα πετρελαίου της Κύπρου, «πρόκειται για μια παντελώς εσφαλμένη εντύπωση που δίνουν ‘κακά πληροφορημένα ΜΜΕ’», αναφέρει κορυφαία κυβερνητική πηγή. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως αν παρακολουθήσει κανείς με προσοχή τις δηλώσεις Τούρκων εύκολα θα διαπιστώσει πως ουδεμία αναφορά γίνεται στα κοιτάσματα του Λεβιάθαν (που βρίσκονται στην ισραηλινή ΑΟΖ) και πως ουσιαστικά οι «λεονταρισμοί» της Άγκυρας περιορίζονται σε πολιτικό επίπεδο και για το άσχετο με το θέμα ζήτημα των κατεχομένων στη λωρίδα της Γάζας! Με απλά λόγια εκεί που υπάρχουν συγκεκριμένα ισραηλινά οικονομικά συμφέροντα, οι Τούρκοι δεν πλησιάζουν!

Υπάρχει δε και άλλη μια «λεπτομέρεια» που διαφεύγει της προσοχής των «κακώς πληροφορημένων ΜΜΕ». Η περίφημη κυπρο-ισραηλινή συμφωνία δεν αφορά στην εξόρυξη φυσικού αερίου στο κυπριακό «οικόπεδο», αλλά στη διακομιδή του ισραηλινού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της γειτονικής Κύπρου, καθώς οι υπόλοιποι γείτονες του Ισραήλ είναι …επισφαλείς

Είναι αυτό αρκετό για να εξασφαλίσει τις ισραηλινές εγγυήσεις ασφαλείας. Εξαιρετικά δύσκολο, πλην όμως διόλου απίθανο. Αλλά αυτό θα γίνει γνωστό το προσεχές διάστημα κι εφόσον η Άγκυρα κλιμακώσει την ένταση με συγκεκριμένο στρατιωτικό τετελεσμένο.

Το κατά πόσο είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο, κύκλοι του υπουργείου Άμυνας αποφεύγουν να πουν και αναλύουν τη τουρκική συμπεριφορά επί των ενεργειών της. Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο νοτίως του Καστελόριζου σε περιοχή επικάλυψης και ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς η συμφωνία με το ψευδοκράτος για κοινή ΑΟΖ, εκλαμβάνονται ως διπλωματικό ισοδύναμο κι ως τέτοιο αντιμετωπίστηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που χαρακτήρισε την ενέργεια άκυρη, αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και την αντιμετώπισε με διαβήματα διαμαρτυρίας τόσο του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, όσο και του Έλληνα πρέσβη στο Όσλο, καθώς η εταιρία που θα αναλάβει τις έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή είναι νορβηγική.

Κάπως έτσι και επί τη βάση των πραγματικών οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτικών δυνατοτήτων των άμεσα εμπλεκομένων, διαμορφώνονται επί του παρόντος οι νέες ισορροπίες στη νοτιανατολική Μεσόγειο…

 

Προηγούμενο άρθροΘΕΜΑ …ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επόμενο άρθροΡΟΥΑ ΜΑΤ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.