του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ  

Τέσσερις σοβαρές επιστολές του 2008 έδωσε στη δημοσιότητα ο Π. Δούκας. Ολες ενημέρωναν τον Κ. Καραμανλή για τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Για τον κίνδυνο να βρεθεί στη δίνη που βρέθηκε. Τι έκανε ο Κ. Καραμανλής; Πολιτικά τις αγνόησε. Ηθικά δε, ουδέποτε εξήγησε τον λόγο για τον οποίο δεν έλαβε υπόψη του τις προειδοποιήσεις άμεσου συνεργάτη του.

 Το μόνο που έκανε ο τότε πρωθυπουργός ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου και έμμεσα να μιλήσει προεκλογικά για την ανάγκη λήψης μέτρων. Βέβαια, ακόμα και αυτές οι «αναγγελίες» του υπολείπονταν των πραγματικών αναγκών. Ο,τι έθεσε τότε ως ζήτημα γινόταν περισσότερο για την τιμή των όπλων. Γνώριζε ότι θα ηττάτο και μάλιστα με διαφορά. Δεν είχε κατά συνέπεια καμία σημασία εάν προανήγγελλε κάποια μέτρα ως άλλοθι για τη δική του ιστορία. Το συμπέρασμα απλό: ή ο Καραμανλής δεν μπόρεσε να καταλάβει το θέμα, δείγμα ότι είναι ανίκανος, ή το κατάλαβε και θέλησε να το φορτώσει στον κόκορα, άρα επικίνδυνος για την επιβίωση του τόπου.

Τον Απρίλιο του 2010 ο Peter Steinbruck, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας (2005-9), εξέχων σοσιαλδημοκράτης και φίλος του Γ. Παπανδρέου, κυκλοφόρησε βιβλίο με τίτλο: «Unter dem Strich» (Κάτω από τη γραμμή). Στις σελίδες 121-2, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας γράφει: «Οταν στα τέλη του Ιανουαρίου 2009 με επισκέφτηκε στο Βερολίνο, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, ήταν ακόμα ηγέτης της αντιπολίτευσης, έδειξε ότι δεν είχε καμία αυταπάτη της πραγματικής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας. Είχε πλήρη συνείδηση των τεράστιων απαιτήσεων σε περίπτωση εκλογής του». Αφού συζητήθηκαν οι αναγκαίες σκληρές λύσεις που θα χρειάζονταν να εφαρμοστούν, συνεχίζει ο Steinbruck, «με αποχαιρέτησε ο Γ. Παπανδρέου με την ειρωνική παρατήρηση, ότι δεν είναι σίγουρος αν πράγματι θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Γνώριζε καλά τις καυτές πατάτες (στα γερμανικά κάστανα – ΝΚ) που θα άφηνε πίσω του ο κυβερνών συντηρητικός Κώστας Καραμανλής».

Ενα ταξίδι που προγραμματίστηκε τον Ιανουάριο του 2009, προκειμένου να απαντηθούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα που είχε ο σημερινός, εύκολα οδηγεί στην εκτίμηση ότι τα όσα συζητήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση απασχολούσαν τον πρωθυπουργό τουλάχιστον από τα τέλη του 2008. Συμπτωματικά τότε που το αργότερο είχε αποκτήσει εικόνα του προβλήματος ο Κ. Καραμανλής. Ο σημερινός πρωθυπουργός, λοιπόν, γνώριζε ήδη από τα τέλη του 2008 την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, άρα είχε χρόνο να ετοιμάσει την αντιμετώπισή της. Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα, γιατί δεν το έκανε; Δεν κατάλαβε το πρόβλημα; Μάλλον απίθανο.

Το ξέχασε για τους επόμενους ένδεκα μήνες; Ξεχνιέται τέτοιο ζήτημα; Συνοψίζω, πρώτον, Παπανδρέου και Καραμανλής γνώριζαν από τα τέλη του 2008 την κατάσταση. Πιθανά, δεύτερον, να την υποτίμησαν αδυνατώντας να την κατανοήσουν σε όλη της την έκταση. Εξίσου πιθανά να την κατανόησαν, αλλά να μην ήταν, τρίτον, ικανοί να την αντιμετωπίσουν. Ισως, βέβαια, να μπορούσαν να κάνουν και τα δύο, αλλά απλά -με κάποιον τρόπο- μας κορόιδευαν. Πιο πιθανό φαίνεται ότι γνώριζαν, καταλάβαιναν και σχεδίαζαν τα γνωστά, πλέον, μνημόνια. «Απλά» χρειαζόταν χρόνος για να προετοιμαστεί το έδαφος επιβολής της πολιτικής του Σοκ και Δέους… Αυτό, τουλάχιστον, μας δείχνουν οι επιστολές και η μαρτυρία από τη συνάντηση. 

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Previous articleΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ
Next articleΗ «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ
Ο Νίκος Κοτζιάς γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραίτη το 1968. Σπούδασε Οικονοµικά και Πολιτική Φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Giessen της Γερµανίας. Η διδακτορική του διατριβή από το Πάντειο Πανεπιστήµιο είχε τίτλο: «Πολιτικές Θεωρίες του Κράτους». Η µετα- διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο: «Πολιτικές Θεωρίες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης». ∆ίδαξε και υπηρέτησε ως ερευνητής στα Πανεπιστήµια του Marburg της Γερµανίας, της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία και του Harvard στις ΗΠΑ. Είναι µέλος του St Antony’s College - Oxford University, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Relations στο Πανεπιστήµιο του Harvard. Είναι συνιδρυτής του Προγράµµατος Νοτιανατολικής Ευρώπης στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης. O Νίκος Κοτζιάς υπήρξε µέλος της µαθητικής οργάνωσης της νεολαίας Λαµπράκη από το 1965. Ιδρυτικό µέλος της ΚΝΕ και µέλος του Κεντρικού Συµβουλίου της στη διάρκεια της χούντας. Αργότερα µέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Καταδικάστηκε δις από στρατοδικείο. Στη διάρκεια της χούντας υπήρξε γραµµατέας της Οµοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων στη ∆υτική Γερµανία και ∆υτικό Βερολίνο καθώς και γραµµατέας του Συντονιστικού των αντιδικτατορικών φοιτητικών οργανώσεων. Συνέβαλε στην οργάνωση και καθοδήγησε µεγάλες απεργίες, όπως εκείνη της Πεσινέ και της Λάρκο το 1977. Συνέβαλε αποφασιστικά στη δηµιουργία των περιοδικών «Επιστηµονική Σκέψη» και «∆ιαλεκτική», ενώ συµµετείχε στην Επιστηµονική Επιτροπή πολλών άλλων. Ιδρυτικό µέλος του ΚΜΕ, του FEG Marbourg και του «Ιδρύµατος Νίκος Πουλαντζάς». Το 1989 παραιτήθηκε την ίδια βραδιά της συγκρότησης της κυβέρνησης Τζαννετάκη από τα καθοδηγητικά όργανα της αριστεράς στα οποία συµµετείχε. Είναι ο πρώτος που την κατάγγειλε δηµόσια ως την απαρχή του «βρώµικου 1989».

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.