Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφεί στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal, το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Αλφόνσο Βιτάλη.
Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται πιο οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, ως διευθύνων σύμβουλος της Apertus Alveo Communications...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
«γωνιακο» οικοπεδο η ελλαδα

«ΓΩΝΙΑΚΟ» ΟΙΚΟΠΕΔΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

“Απαγορεύεται να πτωχεύσετε”! Να είναι τελικά αυτό το συμπέρασμα που βγαίνει από την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που ενέκρινε η Τρόικα για την Ελλάδα;

Μια θετική απάντηση συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες ορθότητας. Διότι δεν χρειάζεται να έχει κανείς εξειδικευμένες χρηματοπιστωτικές γνώσεις για να καταλάβει ό,τι ένας απλός άνθρωπος καταλαβαίνει: Αν χρωστάς, και χρωστάς πολλά, οι δανειστές παρακαλούν να είσαι καλά, γιατί μόνον έτσι μπορούν να ελπίζουν πως θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φροντίζουν να σε κρατούν όρθιο για να μπορέσεις να τα επιστρέψεις, έχοντας βεβαίως υποθηκεύσει ό,τι μπορεί να υποθηκευτεί…

Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για τέτοιες δουλειές. Το “οικόπεδο” είναι …γωνιακό. Διαθέτει τα πάντα. Αξιοζήλευτη γεωπολιτική-γεωστρατηγική θέση. Εξαιρετικό κλίμα. Ποικίλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Και το κυριότερο ένα λαό που δεν φημίζεται για την πειθαρχία και την οργάνωση του.

Συνεπώς, είναι προς συμφέρον των δανειστών και των πάσης φύσεως εσωτερικών μεταπρατών τους να διατηρούν τον Έλληνα απείθαρχο και ανοργάνωτο. Η απειθαρχία “νομιμοποιείται” στο συλλογικό υποσυνείδητο, όταν προσλαμβάνει χαρακτηριστικά εξυπνάδας ή ηρωισμού. Γενιές και γενιές γαλουχούνται με μια εσφαλμένη αντίληψη περί ελευθερίας και δημοκρατικότητας. Για παράδειγμα το παιδάκι που αντιμιλά στους γονείς του ή δεν υπακούει στις εντολές του, θεωρείται χαριτωμένο, αφού παρουσιάζει δείγματα ανεξαρτησίας και ελευθερίας. Την ίδια στιγμή ο γονιός που το επιτρέπει είναι “δημοκρατικός”, ενώ εκείνος που θα το τιμωρούσε για την ανυπακοή του, είναι “σατράπης”.

Έτσι, μεγαλώνουν τα ελληνόπουλα. Και μετά ως Έλληνες πολίτες δυσκολεύονται να αποδεχθούν κανόνες και νόμους. Είναι οι περιπτώσεις εκείνες που κατ” ανάλογο τρόπο η Πολιτεία, ως “δημοκρατικός” γονιός έρχεται – με το ψηφοθηρικό αζημίωτο, προφανώς – να χαϊδέψει τα αυτιά τους και να κάνει τα στραβά μάτια στην ανυπακοή. Ελλείψει πειθαρχίας, η οργάνωση και ο προγραμματισμός είναι δυσχερής. Και βεβαίως, στο σύνολο του, οδηγεί στα γνωστά αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα και επιβάλλουν την αναγκαιότητα της ξένης παρουσίας και χρημάτων.

Οι ξένοι λοιπόν, υποτίθεται, θα μας σώσουν με τα χρήματά τους και με τις γνώσεις τους θα υποδείξουν και τον τρόπο που θα βρούμε τα χρήματα για να τους επιστρέψουμε εκείνα που μας δάνεισαν. Αν το θέμα ήταν να επιστραφούν απλώς τα χρήματα θα υπήρχε ελπίδα. Πλην όμως είπαμε, η Ελλάδα είναι γωνιακό οικόπεδο και είναι πολλοί εκείνοι που το ορέγονται. Είναι λοιπόν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να το εξαγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας και με τη συναίνεση των απείθαρχων και ανυπάκουων ιδιοκτητών του…