Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν την ημερομηνία-αφετηρία εσωκομματικών εξελίξεων με τη συνεδρίαση σήμερα του Πολιτικού Συμβουλίου να εκτιμάται ότι θα προσδιορίσει με ακρίβεια το χρόνο. Η Αριστερά αναζητά τη συγκρότηση άλλου ένα “αντί”-μετώπου που θα τη φέρει πιο κοντά στην πραγμάτωση του ονείρου της “λαϊκής κυριαρχίας”.

ΝΔ και ΛΑΟΣ αναζητούν τον τρόπο της “ελάσσονος πολιτικής φθοράς” από τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα απειλώντας με παραιτήσεις (χθες ήταν ο Μάκης Βορίδης που το επανέλαβε για άλλη μια φορά…). Και ο πρωθυπουργός αναζητά τον τρόπο να ολοκληρώσει το “έργο” που του ανατέθηκα, ζητώντας επί της ουσίας χρονική επιμήκυνση του βίου της κυβέρνησης του.

Ακριβέστερα, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν αναζητά κάτι άγνωστο. Απλά υπενθυμίζει τη συμφωνία των τριών κομμάτων που οδήγησαν στο σχηματισμό της κυβέρνησης του. Κι αυτή δεν περιλαμβάνει ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι η 19η Φεβρουαρίου ήταν μια ημερομηνία που προτάθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, πλην όμως ουδέποτε συμπεριλήφθηκε στα δυο προεδρικά ανακοινωθέντα που έδιναν το “πράσινο φως” στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ούτε αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Ούτε βεβαίως, αναπαράχθηκε από κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή του ΛΑΟΣ.

Ορθώς λοιπόν χθες ο Λουκάς Παπαδήμος υπενθύμισε πως “δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών”, εξαγγέλλοντας για τις επόμενες μέρες την πρωτοβουλία να διαβουλευθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων, “με βασικό αντικείμενο τον χρόνο θητείας της κυβέρνησης και την ολοκλήρωση του συμπεφωνημένου έργου της”.

Και ποιο είναι αυτό το έργο; Μεταξύ άλλων (δηλαδή της εκταμίευσης της 6ης δόσης που έγινε, της ψήφισης του προϋπολογισμού, που έγινε και την ολοκλήρωση του PSI, που βρίσκεται σε εξέλιξη) και η συμφωνία και κύρωση της δανειακής σύμβασης. Τι θα περιλαμβάνει αυτή, ουδείς αναφέρεται και ελάχιστοι γνωρίζουν. Αντί λοιπόν να γίνεται κουβέντα για τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας που θα δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις που θα προκύψουν και θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι μιλούν για άλλα δευτερεύοντα θέματα, όπως η εκλογολογία, η διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ, το ψευτοδίλημμα ευρώ ή δραχμή και το “αντι-μνημονιακό μέτωπο” της Αριστεράς, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω σκοπεύει ακριβώς στο να αναχαιτίσει τους κινδύνους που αυτή διαβλέπει από την κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς αν υπάρχει κάποιος άλλος θεσμικός παράγοντας του τόπου που να θέσει το απλό ερώτημα: Τι θα περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.

Previous articleΤΟ ΑΡΠΑΧΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ PREDATOR STATE TOY JAMES GALBRAITH
Next articleΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.