Είμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν τις Δημοτικές εκλογές. Οι υποψήφιοι – άλλοι δοκιμασμένοι και επιτυχημένοι, άλλοι φρέσκοι και άφθαρτοι, μερικοί γνωστοί από παλιά, σε μια προσπάθεια προσωπικής τους ανάταξης – βρίσκονται στην τελευταία φάση της αντιπαράθεσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επιχειρήματά τους υποδαυλίζονται από καθαρά κομματικές σκοπιμότητες. Οι συζητήσεις εστιάζουν συχνότερα σε αυτό που δεν έγινε και σπανιότατα περιλαμβάνουν ό,τι σοβαρό έγινε. Και την ένταση της αντιπαράθεσης επιτείνει η ταυτόχρονη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

Οι ψηφοφόροι, αποδέκτες όσων συνέβησαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, είναι άδηλο πώς θα επιλέξουν να εκφραστούν. Ίσως είναι η ευκαιρία τους να εκφράσουν το θυμό τους, να δείξουν την αντίθεσή τους σε όσα άδικα τους έχουν συμβεί. Όμως, αν μπορούσε κανείς να κάνει μια ευχή για τη διαδικασία της επιλογής, θα ευχόταν τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην αποτελέσουν αντικείμενο άλλης μίας κομματικής αντιπαράθεσης. Με άλλα λόγια, η επιλογή στις αυτοδιοικητικές εκλογές να μην ακολουθήσει τις «χρωματιστές γραμμές» της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά να γίνει με κριτήρια που θα αφορούν το ίδιο το ζητούμενο: τη διαχείριση των πόλεων.

[quote text_size=»small»]

Σε λίγες μέρες, έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε με γνώμονα την αυτονομία που αξίζει στο πραγματικό διακύβευμα –την ποιότητα της ζωής μας στην πόλη μας- αντί να αντιμετωπίσουμε τις εκλογές ως ελάσσονος σημασίας συμπλήρωμα στην αναμέτρηση των κομμάτων.

[/quote]

Οι εκλογές μας προσφέρουν τη μοναδική δυνατότητα να υπερβούμε τις στενές κομματικές διαχωριστικές γραμμές και να στηρίξουμε δημοτικές παρατάξεις με αξιόπιστα σχέδια για τον τόπο. Να αξιολογήσουμε τους έμπειρους υποψηφίους για το πραγματικό τους αποτύπωμα, κι όχι για τα κομματικά τους εύσημα. Να επιλέξουμε τους πρωτοεμφανιζόμενους για την πειστική τους πρόταση για την πόλη, όχι για το νεαρό της ηλικίας τους.

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα της καθημερινής ζωής δεν έχουν μαγικές λύσεις, ούτε επιδέχονται κομματικές προσεγγίσεις. Απαιτούν σωστό σχεδιασμό, συστηματική προσπάθεια και σκληρή δουλειά από τους εμπλεκόμενους στη λύση τους. Οι πιο καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή μιας δημοτικής παράταξης είναι το όραμά της για την πόλη και η βούληση να διαχειριστεί τα σύνθετα προβλήματα της στην επόμενη πενταετία. Γι΄αυτό, την Κυριακή των δημοτικών εκλογών είναι προτιμότερο να παραμερίσουμε τις κομματικές σκέψεις και να ψηφίσουμε για την πόλη.

Προηγούμενο άρθροΤΗΡΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Επόμενο άρθροΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
Η Αγγελική γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και έζησε όλη της τη ζωή στο κέντρο της πόλης. Είναι Διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας και κάτοχος MBA στο Marketing. Σπούδασε στις ΗΠΑ με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, δίδαξε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία και εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος στη διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, όπως το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επιχειρηματίας στο χώρο της επικοινωνίας από το 2002, εξειδικεύεται στο λεκτικό περιεχόμενο και στην πολιτική επικοινωνία. Είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων επί είκοσι χρόνια και έχει στα πόδια της 54.000 χιλιόμετρα, τα περισσότερα από αυτά μέσα στην πόλη. Αρθρογραφεί συστηματικά για το τρέξιμο και την πολιτική. Έχει γράψει ένα βιβλίο για την ερμηνεία της εικόνας στην αρχαία ελληνική γλυπτική (University of Wisconsin Press) και ετοιμάζει ένα δεύτερο, με ιστορίες. Είναι παντρεμένη με τον Κωστή και μαμά του Οδυσσέα, μαθητή του δημοτικού.