Ο Κώστας Ζαχαριάδης εξηγεί τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως περιβαλλοντικό έγκλημα το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για το Περιβάλλον. Όπως εξηγεί και το χαρακτήρισε αντισυνταγματικό νομοθέτημα και ζήτησε την απόσυρση του.


Πόσο απέχει χρωματικά το πράσινο από το γκρι; Όσο απέχει το προφίλ του κ. Μητσοτάκη που προβάλλουν τα media σε σχέση με αυτά που νομοθετεί στη Βουλή.

Πόσο πράσινος Πρωθυπουργός είναι ο κ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης προβλήθηκε από τα media ως «πράσινος» όσο κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ και την αντιπολίτευση ως περιβαλλοντοκτόνο, άθλιο και σκανδαλώδες. Eνώ τα περισσότερα media τηρούν σιγή ασυρμάτου και δεν συζητιέται πουθενά στο δημόσιο διάλογο το νομοσχέδιο.

Θα συνεχίσει μετά από την ψήφιση αυτού του νόμου ο κ. Μητσοτάκης να θεωρεί τον εαυτό του πράσινο πολιτικό;

Πως αφού είναι τόσο πράσινος δεν το αναγνωρίζει καμία περιβαλλοντική οργάνωση και μιλούν για «περιβαλλοντικό έγκλημα»;

Μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, με την κοινωνία και την οικονομία να κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα εξόδου από την καραντίνα. Nα προσπαθούν να επιστρέψουν σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση προβαίνει σε μια ανησυχητική ενέργεια…

Καταθέτει εσπευσμένα, τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Παρασκευή, νομοσχέδιο για τον δήθεν «εκσυγχρονισμό» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για περιβαλλοντικό έγκλημα

Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον αποτελεί ό,τι χειρότερο έχουμε δει ποτέ από κυβέρνηση σε ζητήματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πολλές διατάξεις του πλήττουν καίρια το φυσικό πλούτο της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του. Υπονομεύουν επίσης όσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αντί δηλαδή με το προτεινόμενο νομοσχέδιο να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, προστατεύοντας το περιβάλλον μας, κάνουμε επικίνδυνα και ανεπανόρθωτα βήματα προς τα πίσω. 

Το νομοσχέδιο είναι άκρως προβληματικό καθώς, μεταξύ άλλων:

Προβλέπει την κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Natura. 

Διαλύει  τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες περιβαλλοντικού ελέγχου.

Συνεχίζει το ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας της χώρας, απογυμνώνοντας πλήρως την περιβαλλοντική νομοθεσία από φιλοπεριβαλλοντικές διατάξεις που προφυλάσσουν και ενισχύουν τον φυσικό και δασικό μας πλούτο.

Εξαλείφεται η δημόσια διαβούλευση. Εισάγωνται ιδιωτικοί αξιολογητές που καταργούν τις κρίσιμες υπηρεσίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 

Παράλληλα, χαλαρώνει το καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας και επιτρέπονται δραστηριότητες σε όλες τις κατηγορίες, ασύμβατες ως σήμερα, ενώ παράλληλα προωθούνται ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, προσέγγιση μοναδική παγκοσμίως.

Ακόμα, νομιμοποιούνται αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, ενώ προωθείται η απαξίωση και το ξεπούλημα δικτύων ενέργειας, όπως με την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού για ΑΔΜΗΕ.

H κυβέρνηση επιλέγει να ξεπουλήσει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, την ώρα που, μετά την πανδημία, σε ολόκληρο τον κόσμο η τάση είναι η ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών και όχι οι ιδιωτικοποιήσεις. 

Αντισυνταγματικό νομοθέτημα

Φαίνεται ότι η ΝΔ δεν έχει καταλάβει τίποτα από την νέα περίοδο που έχουμε ήδη αρχίσει να ζούμε.

Όλες αυτές οι ενέργειες αντιβαίνουν συνταγματικές διατάξεις, ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις. Η κυβέρνηση επίσης φαίνεται να επιδιώκει να υιοθετήσει το νομοσχέδιο αυτό με διαδικασίες-εξπρές, με κατ’ επίφαση τήρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων.

Ορθά αντιδρούν περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστήμονες και κινήματα, που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Από την πλευρά μας καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να σεβαστεί το Κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες που δίνουν μάχη αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Να αποσύρει άμεσα αυτό το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Να σεβαστεί το περιβάλλον και την κοινωνία και να αφήσει τα παιχνίδια και τους αιφνιδιασμούς.

Προηγούμενο άρθροΜοναδική συγκυρία για πρόοδο
Επόμενο άρθροΤο διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα τελειώνει
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Ο Κώστας Ζαχαριάδης γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το 1985, όπου και φοίτησε στο δημοτικό σχολείο έως την ηλικία των 8 ετών. Το 1993 η οικογένειά του μετακόμισε στα Μελίσσια. Το 2002 αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Μελισσίων. Από το 2005 έως και σήμερα ζει στο Μαρούσι. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2002-2008). Το 2010 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία», στο Manchester στην Αγγλία. Συμμετείχε, κατά την περίοδο των φοιτητικών χρόνων, στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Σχημάτων (ΔΑΡΑΣ) και στην Αριστερή Ενότητα (ΑΡ.ΕΝ.) με ενεργή δράση στο Βιολογικό Αθήνας. Μέλος της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από το 2003, την περίοδο 2005-2010, ήταν εκλεγμένος στο Κεντρικό Συμβούλιο. Από το 2013 (ιδρυτικό συνέδριο) έως σήμερα, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Την περίοδο 2010 έως 2015, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβρη του 2015 έως και την ημερομηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών του 2019. Τον Ιούλιο εκλέχθηκε βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.