ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ

0

Αποτελεί το κύριο συστατικό της Batida de Coco και της Pina Colada. Αγαπημένο ρόφημα των vegans και όσων αποφεύγουν για λόγους διατροφής ή δυσανεξίας το ζωϊκό γάλα. Αναφερόμαστε στο γάλα καρύδας το οποίο παρέχει σημαντικό αριθμό θρεπτικών συστατικών σε όσους το καταναλώνουν. Η χρήση άλλωστε της καρύδας στην κοσμετολογία την κατατάσσει στα βιώσιμα εμπορεύσιμα προϊόντα καθώς συναντάται σε κρέμες προσώπου, μαλλιών αλλά και σε γαλακτώματα για το σώμα.

[quote text_size=»small»]

Το γάλα της είναι υγρό, λευκού χρώματος το οποίο παρασκευάζεται από τη σάρκα του καρπού της. Δεν είναι ιδιαίτερα παχύρευστο και έχει λιγότερο ποσοστό λίπους από το ζωϊκό γάλα.

[/quote]

Περιέχει νερό, βιταμίνες (Β2, C, E), φυτικές ίνες (2,2 gr ανά 100 gr γάλακτος) και διάφορα μεταλλικά στοιχεία. Επίσης, το λαυρικό οξύ που έχει δρα κατασταλτικά σε ιούς και μυκητιάσεις ενώ προστατεύει την καρδιά από υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη. Σαν συστατικό των καλλυντικών προσφέρει λάμψη και ενυδάτωση στην επιδερμίδα διατηρώντας, παράλληλα, την ελαστικότητα του δέρματος. Ακόμη, τα έλαιά του βοηθούν στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και την ερυθρότητα.

[quote text_size=»small»]

Ένα άλλο γάλα γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη ή δυσανεξίας στη λακτόζη είναι το γάλα αμυγδάλου.

[/quote]

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο, φλαβονοειδή (μειώνουν την κακή χοληστερόλη) και συνήθως είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες Α, Ε και D. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ βοηθά και στη διατήρηση ενός υγιούς – λαμπερού δέρματος. Πολλοί που έχουν δοκιμάσει το ρόφημα αμυγδάλου σχολιάζουν ότι το νιώθουν πολύ ελαφρύ. Ακόμη, βοηθά μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενώ λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του φορτίου μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς.

Τα παραπάνω προϊόντα τα βρίσκουμε σε μεγάλα super markets ή σε συγκεκριμένα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Το γάλα αμυγδάλου δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση σε αντίθεση με της καρύδας που μυρίζει ινδοκάρυδο. Μπορείτε να τα πιείτε σκέτα, μέσα σε smoothies ή σε χυμούς, στον καφέ σας ή να τα συνδυάσετε με δημητριακά. Το γάλα καρύδας έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Αν θέλετε, λοιπόν, να αδυνατίσετε εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αυτό (αντικαθιστώντας τα αναψυκτικά) συγχρόνως με τη γυμναστική σας. Τέλος, για όσους φοβούνται πως η κατανάλωση αυτών των 2 γαλάτων δεν θα τους προσφέρει το απαραίτητο ασβέστιο, σε σύγκριση με το αγελαδινό, να σημειώσουμε πως κυκλοφορούν στο εμπόριο γάλατα καρύδας και αμυγδάλου με προσθήκη ασβεστίου και Β12.

Previous articleΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Next articleΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΑΠΟΓΑ
ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ
Η Μελίνα είναι γεωπόνος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και τώρα εργάζεται ως σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης.

NO COMMENTS

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.